Na voorstel De Wever: Antwerp en Beerschot willen praten over één stadion
Jupiler Pro LeagueAntwerps burgemeester Bart De Wever droomt van een fonkelnieuw stadion voor Antwerp én Beerschot Wilrijk. Een idee dat al decennia leeft, maar voor het eerst zijn ook beide clubbesturen vragende partij. Blijft de vraag: wie betaalt en wie bouwt?
Delen per e-mail
Bart De Wever meldde maandag met volle overtuiging dat – op voorwaarde dat hij straks herverkozen wordt – er voor 2024 een stadion zal staan aan Petroleum Zuid, waarin zowel Antwerp als Beerschot Wilrijk zouden voetballen. Meer details wenste De Wever niet te geven. In politieke kringen valt wel te horen dat het de bedoeling is plaats te bieden aan 30.000 à 40.000 toeschouwers. Met die capaciteit zou het nieuwe stadion ook zijn rol kunnen spelen bij grote evenementen en concerten – met 18.400 plaatsen heeft het Sportpaleis zijn beperkingen.
Een eerste belangrijke voorwaarde is alvast vervuld: de twee clubbesturen staan open voor een nieuw, gemeenschappelijk stadion. Antwerp-voorzitter Paul Gheysens claimt "niet bij voorbaat neen te zeggen" tegen het idee. "Alles zal in overleg met de supporters gebeuren. Zij staan centraal." Wel benadrukt de West-Vlaming dat een nieuw stadion, weg van de Bosuil, wat hem betreft een noodzaak is. "De Bosuil moet op termijn een opleidingscentrum worden, de thuis van de jeugd. Het DNA van de club zal daar blijven. Maar een volledig nieuw stadion is nodig en moet er snel komen."
Ook Beerschot zegt "met open geest" naar de onderhandelingstafel te stappen. Al vormt de geplande capaciteit al een eerste mogelijk struikelblok. "Het stadion mag niet te groot zijn. De beleving en het voetbal moeten centraal staan", meent Beerschot-bestuurder Walter Damen. Die voegt wel toe dat een nieuw stadion een stap vooruit zou betekenen voor zijn club. "De club en de supporters zijn zeer gehecht aan het Olympisch Stadion, maar op vlak van comfort kunnen we alleen vooruitgaan."
Fans sceptisch
Patrick Campenaerts (Beerschot Wilrijk): "Als het moet voor toekomst van de club"
Patrick Campenaerts reageerde namens de supportersvereniging Tene quod Bene van Beerschot Wilrijk. "Het Kiel en de Bosuil zijn voor beide clubs heilige grond. Bovendien sloot Beerschot nog maar pas een nieuwe concessie met de stad af om negen jaar verder te voetballen in het Olympisch Stadion. De supporters moeten zich geen zorgen maken, we verlaten het Kiel zeker de eerste jaren nog niet. Die nieuwe voetbaltempel komt er niet zomaar op één, twee, drie. Wel liet Beerschot al weten er voor open te staan. Ik denk dat de supporters daar wel in meegaan. Petroleum Zuid is in onze achtertuin en ligt iets verder weg voor de fans van Antwerp, maar misschien moeten we dat emotionele gegeven maar aan de kant schuiven. Voor de toekomst en de groei van de club is zo'n nieuw stadion uiteraard een pluspunt."
Robert Vinck (Antwerp): "Voor ons hoeft het echt niet"
Robert Vinck vertolkt de mening van de Federatie van Antwerp Supporter Clubs. "Ons supportershart ligt op de Bosuil. Voor ons hoeft dat nieuwe stadion echt niet. Als we aan de overkant van onze nieuwe tribune er nog eentje bouwen voor 8.000 fans en de open hoeken worden dichtgemaakt, dan kunnen wij makkelijk naar een stadion voor 20.000 of zelfs 25.000 supporters. Een stadion voor 30.000 of 40.000 man? Wie gaat er zitten? Als onze voorzitter zegt dat hij naar de supporters zal luisteren, moet hij dat misschien maar eens doen. We wachten al twee maanden op een gesprek.
Dat de Bosuil een opleidingscomplex moet worden, klinkt niet bepaald als muziek in onze oren. Hij zou er wel eens van kunnen schrikken hoeveel supporters er afhaken als we de Bosuil verlaten."
Antwerp en Beerschot onder eenzelfde dak? Dat zou alvast geen primeur zijn in Europa. Wij zetten de clubs die onder hetzelfde dak voetballen voor u op een rijtje.
AC Milan & Inter Milan
Fans van Inter Milan dwepen met de naam Guiseppe Meazza, tifosi van AC Milan noemen het San Siro, maar ze hebben het over één en hetzelfde stadion. Met zijn bouwjaar van 1925 is het één van de meest legendarische arena’s in Europa. De twee clubs betalen een huurprijs (tegen voordelige tarieven) aan de stad Milaan. AC Milan had tot vorig jaar plannen om te verhuizen naar een eigen stadion, maar zag daar uiteindelijk vanaf.
Sampdoria & Genoa
Het Sampdoria van Dennis Praet deelt het Stadio Luigi Ferraris – met de iconische torentjes in de hoeken – met stadsgenoot Genoa. Daarnaast worden er ook rugbywedstrijden in afgewerkt.
AS Roma & Lazio Roma
Een samenwerking waar in 2020 een einde aan komt. Na jaren administratief gepalaver heeft AS Roma toestemming gekregen om zijn nieuwe stadion (Stadio della Roma) te bouwen. Totale kostenplaatje: meer dan 1 miljard euro. Het huidige Stadio Olympico zal op het EK 2020 overigens dienst doen als vervanging van het geflopte Eurostadion.
Club Brugge & Cercle Brugge
In eigen land delen natuurlijk ook Club en Cercle Brugge hetzelfde stadion. De Brugse ploegen spelen elk om beurt in het Jan Breydelstadion, dat tot 1998 Olympia heette. De vraag is hoe lang blauw-zwart en de ‘vereniging’ nog onder hetzelfde dak zullen voetballen. Club Brugge heeft bouwplannen ten Noorden van de stad, terwijl Cercle het huidige Jan Breydelstadion in de nabije toekomst en mits het vertrek van de buren wil renoveren.
• Andere voorbeelden:
Atalanta & Albinoleffe (Italië)
Hellas Verona & Chievo Verona (Italië)
Hammarby & Djurgardens (Zweden)
MK Dons & Kingstonian FC (Engeland)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Drive
Stress om je bestemming te halen? Zo rij je verder met een elektrische wagen
Stress om je bestemming te halen: wie elektrisch rijdt, zal het al wel eens beleefd hebben. Voor anderen is het beperkte rijbereik dan weer de reden om geen elektrische wagen aan te schaffen. Maar wist je dat je met een paar tips het rijbereik van je wagen flink kan vergroten? HLN Drive geeft advies. -
Jupiler Pro League10
POLL. Nmecha boven Dost? Sambi Lokonga boven Rits? Kies jouw ideale basiself voor Anderlecht-Club!
Dé affiche van dit weekend in de Pro League: Anderlecht-Club Brugge. Zondag krijgen we nog eens een onvervalste topper tussen de twee grootmachten uit de voorbije decennia van het Belgische voetbal. Hoog tijd om pen en papier erbij te nemen en jouw ideale basiself samen te stellen uit een mix van Club- en Anderlecht-spelers! -
Hoeveel geld heb je nodig om te rentenieren?
-
-
Belgisch voetbal22
Exclusief: de kijkcijfers van alle 1A-clubs, Anderlecht troeft Club Brugge af als de populairste op tv
-
7 tips voor een koele tuin in de zomer
-
Jupiler Pro League
Kijk hier naar alle samenvattingen van de 31ste speeldag uit de Jupiler Pro League
De nederlaag van Club Brugge, de vier goals van Anderlecht of de knappe treffers uit KV Mechelen-OHL. Op deze pagina vindt u alle samenvattingen uit de zeven gespeelde wedstrijden van de 31ste speeldag in de Jupiler Pro League. Door Covid-19 werden Waasland-Beveren-STVV (nu op 6 april) en Beerschot-Charleroi (nu op 7 april) uitgesteld. -
PREMIUMClub Brugge6
“Nog goed dat de voorjaarsklassiekers een stuk bloedstollender beloven te worden”: onze watcher ziet hoe niks Club doet wankelen
80 reacties
Emiel de herdt
Jan Boden
Jonas Lambinon
Eden Kastard
dretie munkies