Burgemeester Frank Casteleyn (CD&V) verbiedt voorlopig dat er asielzoekers worden ondergebracht in de vroegere gebouwen van de civiele bescherming.
Volledig scherm
Burgemeester Frank Casteleyn (CD&V) verbiedt voorlopig dat er asielzoekers worden ondergebracht in de vroegere gebouwen van de civiele bescherming. © Benny Proot

Jabbeke verbiedt dan toch komst asielzoekers wegens mogelijk PFAS-risico: geen achterpoortje volgens burgemeester

JabbekeDe Jabbeekse burgemeester Frank Casteleyn (CD&V) heeft dan toch een verbod uitgevaardigd tegen de komst van asielzoekers in de vroegere gebouwen van de civiele bescherming. Naar eigen zeggen gaat het niet om een achterpoortje om de komst van het centrum te verhinderen, maar vindt hij dat de veiligheid van de gezinnen voorlopig niet voldoende gegarandeerd wordt. “Ik wil het niet op m’n geweten hebben dat spelende kinderen in aanraking komen met PFAS”, stelt Casteleyn.

 1. Voorlopig geen juridische stappen tegen asielcentrum in Jabbeke, burgemeester gaat onderhandelen: "Ik heb daar nooit de kans toe gekregen”
  Jabbeke

  Voorlopig geen juridische stappen tegen asielcen­trum in Jabbeke, burgemees­ter gaat onderhande­len: "Ik heb daar nooit de kans toe gekregen”

  De Jabbeekse burgemeester Frank Casteleyn (CD&V) ziet voorlopig af van z'n plannen om juridische stappen te ondernemen tegen de komst van een asielcentrum in z’n gemeente. Hij gaat eerst onderhandelen met de betrokken ministers en staatssecretaris. “Al moest dat eigenlijk gebeurd zijn voor deze beslissing werd genomen door het kernkabinet”, zegt hij.
 2. “Ik wist op dat moment dat ik ging sterven”: nieuwe docu ‘War Junkies’ vertelt het verhaal van oorlogsjournalisten
  TV

  “Ik wist op dat moment dat ik ging sterven”: nieuwe docu ‘War Junkies’ vertelt het verhaal van oorlogs­jour­na­lis­ten

  Op het Filmfestival van Oostende is ‘War Junkies' in première gedaan. Een driedelige documentairereeks over “de achterkant van de oorlogsjournalistiek", zoals regisseur Jasper Christiaens het omschrijft bij VTM Nieuws. “We zochten naar fotografen, fixers, cameramannen ... Mensen die anders heel weinig aan het woord komen, maar die wel daarheen gaan, hun job doen en hun leven op het spel zetten om ons te laten zien wat daar gebeurt.” Onder hen ook VTM Nieuws-cameraman Stijn De Smet. “Ik vind het handig dat je als cameraman nog een filter hebt", zegt hij. “Je kijkt niet rechtstreeks, maar door een schermpje. Dat is een vorm van afstand creëren.”
 3. Asielzoekers lijken tóch welkom in Jabbeke: “In ruil krijgt de gemeente beloftes... Ik heb ze zwart op wit zien staan”
  Jabbeke

  Asielzoe­kers lijken tóch welkom in Jabbeke: “In ruil krijgt de gemeente beloftes... Ik heb ze zwart op wit zien staan”

  Als de voormalige gebouwen van de civiele bescherming veilig worden verklaard, zullen binnen vier weken effectief tussen 150 en 500 asielzoekers neerstrijken in Jabbeke. Dat blijkt na een “constructief” gesprek dat burgemeester Frank Casteleyn (CD&V) vrijdagmiddag had met staatssecretaris Nicole de Moor (CD&V). “De hinder voor de gemeente zal beperkt blijven”, stelt Casteleyn, die naar eigen zeggen ook de belofte kreeg om de site nadien te kunnen aankopen.
 1. Deze Jabbekenaars krijgen plots een asielcentrum achter hun woning: “De vluchtelingen kunnen recht onze tuin binnenwandelen”
  PREMIUM
  Jabbeke

  Deze Jabbeke­naars krijgen plots een asielcen­trum achter hun woning: “De vluchtelin­gen kunnen recht onze tuin binnenwan­de­len”

  “Het nieuws is hier ingeslagen als een bom.” De bewoners van de Stationsstraat in Jabbeke zijn niet te spreken over de plotse komst van 150 tot 500 asielzoekers achter hun deur. Ze vrezen niet enkel voor de rust in hun straat, maar snappen ook niet hoe in de aftandse, voormalige gebouwen van de civiele bescherming mensen te slapen kunnen worden gelegd. “We dachten net dat de kazerne onbewoonbaar was verklaard?” Ook binnen de gemeentepolitiek en bij de politie was de komst van het asielcentrum woensdag hét gespreksonderwerp.
 2. Mogelijk tot 500 asielzoekers op weg naar voormalige site van civiele bescherming in Jabbeke, burgemeester reageert furieus: “Ik laat het hier niet bij!”
  PREMIUM
  Jabbeke

  Mogelijk tot 500 asielzoe­kers op weg naar voormalige site van civiele bescher­ming in Jabbeke, burgemees­ter reageert furieus: “Ik laat het hier niet bij!”

  Het kernkabinet van de federale regering heeft woensdag beslist om 150 tot 500 asielzoekers onder te brengen in de voormalige gebouwen van de civiele bescherming in Jabbeke. De eerste gezinnen met kinderen zouden al binnen de vier weken arriveren. Tot grote woede van burgemeester Frank Casteleyn (CD&V). “Dit is tegen alle afspraken”, zegt hij. “Ik trek desnoods naar de Raad van State.”