Verpleegster Eva Waes zet zich al jaren in voor de vluchtelingen in het tentenkamp in Duinkerke.
Volledig scherm
PREMIUM
Verpleegster Eva Waes zet zich al jaren in voor de vluchtelingen in het tentenkamp in Duinkerke. © RV

Hulpverleenster Eva (49) na dood van meer dan 20 transmigranten voor kust van Calais: “Die mensen zijn de wanhoop nabij. Dat kunnen wij niet begrijpen”

Jabbeke“Meer dan 20 doden? Ik ben er sprakeloos van.” Verpleegster Eva Waes (49) uit Varsenare is net terug van het tentenkamp in Duinkerke als ze te horen krijgt dat voor de kust van Calais een grote groep transmigranten is verdronken. De hulpverleenster ziet wekelijks de wanhoop in de ogen van de vluchtelingen, die nog elke maand in aantal toenemen. “Engeland is niet hun droombestemming, maar wel hun laatste strohalm”, vertelt ze.

 1. MIJN STAD. Tweesterrenchef Filip Claeys uit Brugge: “Smedenstraat was vroeger dé commerciestraat, maar ze is helaas heel wat glans kwijt”
  PREMIUM

  MIJN STAD. Tweester­ren­chef Filip Claeys uit Brugge: “Smeden­straat was vroeger dé commercie­straat, maar ze is helaas heel wat glans kwijt”

  Al meer dan tien jaar krijgt restaurant De Jonkman twee Michelinsterren toebedeeld. Een omweg waard, zo omschrijft de Franse culinaire gids de zaak van chef Filip Claeys. Je dineert in de verbouwde villa langs de Maalse Steenweg ook een beetje als bij een beste vriend. Zo joviaal en down-to-earth als Filip maken ze de chefs niet meer. “Ik ben een rasechte Club-supporter. Logisch dat mijn favoriete moment daarmee te maken heeft.”
 2. “Schrijnende taferelen, terwijl de kinderen er gewoon op staan kijken”: het verhaal van Eva (49), die als verpleegster in vluchtelingenkamp in Duinkerke werkt
  PREMIUM
  Varsenare

  “Schrijnen­de taferelen, terwijl de kinderen er gewoon op staan kijken”: het verhaal van Eva (49), die als verpleeg­ster in vluchtelin­gen­kamp in Duinkerke werkt

  Loopgravenvoeten, derdegraadsbrandwonden en huidaandoeningen allerhande. Het zijn vreselijke beelden die Eva Waes (49) uit Varsenare wekelijks voor ogen krijgt. Als verpleegster trekt ze elke woensdag vrijwillig naar een tentenkamp in Grande-Synthe om wonden te verzorgen. En dat terwijl ze met het chronische vermoeidheidssyndroom kampt. “Eenmaal aangekomen gaat de koffer van m’n auto open en werk ik aan de lopende band”, vertelt Eva, die een wanhopige oproep doet voor hulpgoederen.