Bij de brand in de loods in juli 2019 gebruikte de brandweer heel veel blusschuim.
Volledig scherm
Bij de brand in de loods in juli 2019 gebruikte de brandweer heel veel blusschuim. © Alexander Haezebrouck

Izegem waarschuwt voor mogelijke PFOS-verontreiniging in Oekensestraat: geen eieren, groenten of fruit uit eigen tuin meer eten

IzegemAlle Izegemnaars die in een straal van 100 meter rond een loods in de Oekensestraat wonen, hebben van het stadsbestuur een brief gekregen waarin staat dat ze uit voorzorg beter geen eieren, fruit of groenten meer uit eigen tuin eten. In de zomer van 2019 woedde daar een grote brand in een loods, waarbij mogelijk PFOS-houdend blusschuim gebruikt werd.

 1. Passie, liefde en (v)echtscheidingen: deze series over het huwelijk zijn het streamen waard
  Streamz

  Passie, liefde en (v)echtscheidingen: deze series over het huwelijk zijn het streamen waard

  Sinds maandag 13 september kan je op Streamz terecht voor een stevige portie huwelijksdrama met wekelijks een nieuwe aflevering van ‘Scenes from a Marriage’, een moderne remake van Ingmar Bergmans tijdloze ‘Scener ur ett äktenskap’. Liefde, passie, seks, (v)echtscheidingen en verzoeningen laten niemand onberoerd, en dus vullen wij deze week onze Kijkgids aan met onze favoriete series en films over het huwelijk. Van hartzeer in ‘Marriage Story’ (Netflix) en wraaklustige vrouwen in ‘Why Women Kill’ (Streamz) tot een uitgeblust seksleven in ‘Wanderlust’ (Netflix) en een polyamoreus experiment in ‘You Me Her’ (Netflix).
 2. Feit of fabel? Vijf weetjes over PFAS
  The Cookware Company

  Feit of fabel? Vijf weetjes over PFAS

  PFAS, zeg je? Misschien doet ‘PFOS’ eerder een belletje rinkelen, door de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht die het nieuws beheerste. PFOS (perfluoroctaansulfonaten) zijn een bepaald type PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen), chemische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid en het milieu. Ze worden gebruikt om alledaagse gebruiksvoorwerpen water-, vet-, en vuilafstotend te maken. Maar hoe gevaarlijk zijn deze stoffen nu echt? En hoe beschermen we ons ertegen? Van feit tot fabel: vijf weetjes over PFAS op een rij.