Broer van Vlaams parlementslid sterft na val in diepe put naast opgebroken voetpad: “Dit ongeval had nooit mogen gebeuren”
IzegemBij een vreemd ongeval op de Korenmarkt in Izegem is dinsdagavond Piet Sintobin (58) levensgevaarlijk gewond geraakt. De broer van Vlaams parlementslid Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) was op weg naar huis en viel in een diepe put aan nutswerken. Het kostte de brandweer heel wat moeite om het slachtoffer te evacueren. Ondanks de beste zorgen is Sintobin woensdagnamiddag overleden aan zijn verwondingen. “Hartverscheurend", vindt Henk Verbeke, die samen met een andere man in de put sprong om te vermijden dat het slachtoffer zou stikken in het slijk.
Piet Sintobin was dinsdagavond iets gaan drinken met Rik Terryn, sinds jaar en dag een vriend van hem. Toen de twee even later te voet naar huis gingen, liepen ze op de Korenmarkt over enkele houten platen die voor een leegstaande woning boven een opgebroken voetpad lagen. “Ik zei nog tegen Piet dat hij zo dicht mogelijk tegen de gevel moest lopen omdat die houten platen me niet al te stabiel leken”, vertelt de 74-jarige voormalige zaakvoerder van de Izegemse Melkcentrale. “Maar net op dat moment verloor Piet, die vrij slecht te been is, zijn evenwicht en viel hij in de put.” Volgens het parket gebeurde dat toen de houten planken het begaven. Een plastic nadar, die naast de plankenvloer en de opgebroken put stond, viel op het slachtoffer.
Bewustzijn verloren
Sintobin, een volksfiguur en goed gekend in het Izegemse uitgaansleven, belandde anderhalve meter diep in de put, maar kwam met zijn gezicht in de modder terecht. “Ik geraak hier niet meer uit”, riep hij naar zijn vriend Rik. Die zocht onmiddellijk hulp in een café vlakbij. Twee klanten repten zich naar buiten en sprongen zonder veel nadenken in de put. Ze konden Piet Sintobin met zijn hoofd boven de smurrie houden, maar even later verloor de man het bewustzijn. In de put waren op een meter diepte verschillende nutsleidingen blootgelegd, waar het slachtoffer tussen was gesukkeld. Daarom kostte het de brandweer veel moeite om de 58-jarige Izegemnaar naar boven te halen.
(lees verder onder de foto)
In levensgevaar
Eens de vrijgezel geëvacueerd was, werd hij ter plaatse gereanimeerd. Met succes, want Piet Sintobin had opnieuw een hartslag toen hij naar AZ Delta in Rumbeke werd overgebracht. Zijn toestand was evenwel levensbedreigend. De politie onderzoekt het ongeval. Daarbij wordt ook nagegaan of de plaats van het ongeval voldoende beveiligd was. Dat laatste wil ook de familie van het slachtoffer uitgeklaard zien. “We zijn aangeslagen en in de eerste plaats bezorgd over de kritieke toestand waarin Piet nu verkeert”, klonk het woensdagmorgen. “Hij wordt momenteel in een kunstmatige coma gehouden. Tegelijkertijd willen we graag weten hoe dit is kunnen gebeuren en of alle veiligheidsmaatregelen zijn nageleefd”, reageert broer Stefaan. “Uit getuigenissen van omwonenden kunnen we alleen maar opmaken dat de diepe put onvoldoende beveiligd was. Blijkbaar zou er alleen sprake zijn van een rood-wit lint en enkele houten planken over de put. Dat lijkt ons lang niet voldoende.”
Dit ongeval had nooit mogen gebeuren. De beveiliging was zo gebrekkig als iets, het leek in de sterren geschreven dat het zou mislopen.
Nu wel veilig
Woensdagnamiddag kwam dan plots het bericht dat Piet Sintobin bezweken was aan zijn verwondingen. “Hartverscheurend nieuws”, zegt Henk Verbeke (51), die dinsdagavond zonder aarzelen in de put sprong waarin het slachtoffer was gevallen. “Samen met een kennis probeerde ik hem uit de put te tillen maar dat was onbegonnen werk. We zagen ook bijna geen steek, zo donker was het. Piet smeekte om hulp. Maar meer dan zijn hoofd ophouden om te vermijden dat hij zou stikken in het slijk konden we niet doen. Na de reanimatie hadden we een voorzichtig goed gevoel. Opnieuw hartslag, dat was geen slecht teken. Maar tegelijk wisten we dat het een dubbeltje op z’n kant kon worden. We leven mee met zijn familie. Anderzijds: dit ongeval had nooit mogen gebeuren. De beveiliging was zo gebrekkig als iets, het leek in de sterren geschreven dat het zou mislopen. Nu (woensdag, red.) is het wel veilig gemaakt, na de feiten. Maar voor Piet komt dat helaas te laat.”
LEES OOK:
Herbekijk ook: Klaas Danneel: “Fluvius schuift schuld door”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Scholengroep Sint-Michiel neemt afscheid van administratief directeur Johan Decock
Johan Decock, administratief directeur van Scholengroep Sint-Michiel, gaat na een onderwijsloopbaan van 42 jaar met pensioen. Met een drink namen z’n collega’s van K33-Algemene Diensten afscheid van hem. Decock wordt opgevolgd door Leen Wyseur.Roeselare -
Afvalintercommunale IVIO haalt in twee jaar meer dan tweeduizend ton asbest weg: “Daarmee zijn we één van de koplopers in Vlaanderen”
Afvalintercommunale IVIO, dat in elf gemeentes in onze regio instaat voor de uitbating van de containerparken en afvalophaling, heeft de voorbije twee jaar al meer dan tweeduizend ton asbest weg gehaald.Izegem -
“Iets te veel wijn doorgeslikt in plaats van uit te spuwen”: rijverbod en boete voor wereldwijnkenner na botsing
Een 53-jarige wereldwijnkenner uit Izegem bleek na een kop-staartbotsing in mei vorig jaar 1,3 promille alcohol in het bloed te hebben. Dat kost hem voor de politierechtbank een rijverbod van 8 dagen en een boete van zo’n 1.000 euro. “Hij had er een hele reeks van degustaties opzitten”, aldus zijn advocaat.Izegem -
-
Spaargids.be
Hoe veilig zijn jouw centen bij de bank? En wat met buitenlandse instellingen?
De bankensector kan nog niet meteen opgelucht ademhalen na de noodovername van Credit Suisse. Het aandeel van Deutsche Bank zakt vandaag namelijk met 13 procent. Ook andere Europese banken noteren deze voormiddag verliezen. Hoe veilig is je geld op de bank, indien deze trend zich blijft verder zetten? Spaargids.be zocht het voor je uit. -
PREMIUMWest-Vlaanderen
REPORTAGE. D-day voor Ventilus, maar is wonen onder hoogspanning zo gevaarlijk? “Schrik heb ik niet, maar ik slaap wel al 15 jaar in een andere slaapkamer achteraan het huis”
“In de jaren 70 was het anders. Toen hadden wij er niets aan te zeggen en stonden ze hier plots.” Vandaag protesteert een hele provincie. Net voor minister Zuhal Demir (N-VA) haar definitieve tracé voor hoogspanningslijn Ventilus bekend maakt, trokken wij door West-Vlaanderen. Van het gezin Versyck in Zuienkerke, dat al vijf generaties onder ‘de kabels’ woont en waar oma recent nog 90 kaarsjes mocht uitblazen. Tot Caroline in Avelgem, die overweegt te verhuizen, omdat haar honden epilepsieaanvallen krijgen. Een trip van noord naar zuid, langs gezinnen die nu al onder hoogspanning leven.Izegem -
Klaar voor de lente? Dit zijn de 3 grootste tassentrends voor dit seizoen
De lente is in het land. Tijd om je wintergarderobe in te ruilen voor een zonnigere kleerkast. Een nieuwe handtas fleurt je outfit instant op. Benieuwd naar de tassentrends dit seizoen? Die beloven veel goeds. Van handtassen zo fluffy als een kussen tot héél veel glitters: dit zijn de drie opvallendste lententrends. -
TV
STREAMINGTIP. ‘Love is Blind S4’: de liefde moet (soms) naar de oogarts
De ware liefde vinden, zonder dat je weet met wie je te maken hebt. Het klinkt zo’n beetje als de gemiddelde Tinder-date, maar de makers van Netflixshow ‘Love is Blind’ - waarvan het vierde seizoen vandaag start - hebben er wel een kijkcijferkanon mee beet.