Rook in Gaza na Israëlische luchtaanvallen.
Volledig scherm
Rook in Gaza na Israëlische luchtaanvallen. © AFP

VN-gezant: “Israël en Hamas op weg naar oorlog op grote schaal”

Israël en de islamistische beweging Hamas zijn op weg naar een oorlog op grote schaal. Daarvoor waarschuwt Tor Wennesland, gezant van de Verenigde Naties voor het Midden-Oosten. Hij roept beide partijen op de confrontaties meteen te stoppen. De VN-Veiligheidsraad komt woensdag opnieuw samen voor een spoedvergadering, de tweede in drie dagen, melden diplomatieke bronnen.

10 reacties

 • Raphaël Defour

  3 maanden geleden
  Mensen uit hun huizen verbannen lijkt mij niet het pad naar vrede. Gelukkig hebben wij de sécularisatie omarmd.
 • E VN

  3 maanden geleden
  Het is wel de VN die alles toelaat zoals het nu is. De VN heeft zelf in 1967 de grenzen vastgelegd, maar al sindsdien houdt Israël er zich NIET aan. Integendeel, ze blijven koloniseren en gebieden inpalmen waarop ze nooit recht hadden/hebben. Natuurlijk dat er Palestijns protest is. Israël is het enige land ter wereld dat op zo'n grote en geweldadige schaal, natuurlijk met steun van de VSA, de VN resoluties naast zich neerlegd. Dat zou enig ander land eens moeten proberen.
 • gerrit de vos

  3 maanden geleden
  Geloof,Het begin van het einde
 • ivo torfs

  3 maanden geleden
  De reserves van oorlogwapens waren te groot aan 't worden, dus moet het gebruik gestimuleerd worden.Met dank aan de onzichtbare opstokers.
 • Paul Cabus

  3 maanden geleden
  Hamas vuurt meer dan 1000 raketten af, 2 Israelis gedood. Israelische politie komt tussen bij rellen met enkele honderden Palestijnen, 16 doden. Daar is al 60 jaar een volkerenmoord bezig.
 1. VS blokkeren gezamenlijke verklaring Veiligheidsraad over oplaaiend geweld tussen Israël en Palestijnen - vrees voor grootschalige oorlog neemt toe
  47

  VS blokkeren gezamenlij­ke verklaring Veilig­heids­raad over oplaaiend geweld tussen Israël en Palestij­nen - vrees voor grootscha­li­ge oorlog neemt toe

  De Verenigde Staten hebben een gemeenschappelijke verklaring van de VN-Veiligheidsraad over het escalerende geweld in het Midden-Oosten geblokkeerd. Volgens diplomaten zien de VS zo’n verklaring niet als bevorderlijk voor een de-escalatie tussen Israëli’s en Palestijnen. De vrees voor een “grootschalige oorlog” in de regio neemt toe.
 2. Liga tegen het antisemitisme veroordeelt Instagrambericht van co-voorzitster Ecolo

  Liga tegen het antisemi­tis­me veroor­deelt Instagram­be­richt van co-voorzit­ster Ecolo

  De Belgische liga tegen het antisemitisme (Ligue Belge contre l'Antisémitisme, LBCA) uit kritiek op een foto die Rajae Maouane, de co-voorzitster van de Franstalige groene partij Ecolo, postte op Instagram. Volgens de organisatie roepen de groenen op die manier op tot "antisemitische haat". Maouane ontkent die beschuldiging, die ingaat tegen haar engagementen binnen de politiek en het verenigingsleven.