Volledig scherm
© VTM Nieuws

IS-kindsoldaat getuigt: "Ik weet niet hoeveel mensen ik gedood heb. Mijn wapen was maar een kalasjnikov"

VideoZijn naam is Mohammed, hij is 14 jaar oud. Als een van de 'welpen van het kalifaat' maakte hij deel uit van een elitegroep van kindsoldaten van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). VTM Nieuws-oorlogsjournalist Robin Ramaekers sprak met de jongen in Syrië.

 1. De verwoestende invloed van IS op kinderen: "We moesten handen en voeten afsnijden, anders mochten we onze mama nooit meer zien"
  Play

  De verwoesten­de invloed van IS op kinderen: "We moesten handen en voeten afsnijden, anders mochten we onze mama nooit meer zien"

  Mosoel mag dan na drie jaar bevrijd zijn van IS-terreur, de psychologische littekens zullen nog lang nazinderen. Seksuele slavernij, barbaarse martelpraktijken of laffe zelfmoordaanslagen: de plaatselijke bevolking kreeg er haast dagelijks mee te maken. Voor kinderen kwam de gruwel dubbel zo hard aan. In een Dateline-documentaire die vanavond uitgezonden wordt op de Australische zender SBS vertelt een elfjarig meisje hoe ze samen met haar jongere broers een gevangene moest verminken. De man zou het uiteindelijk niet overleven.
 2. 'De welpen van het kalifaat': hoe IS van kinderen moordmachines maakt
  Video

  'De welpen van het kalifaat': hoe IS van kinderen moordmachi­nes maakt

  Kinderen zijn nog perfect kneedbaar en dus zijn ze voor IS een handig 'instrument' in hun streven naar het creëren van een wereldwijd kalifaat. Het beeld van de kleine jongen die met een mes een teddybeer keelt, staat nog op het collectieve netvlies gebrand. Kinderen worden intussen steeds op grotere schaal ingelijfd met snoep, geld en eten en klaargestoomd voor de niets ontziende strijd van de extremisten. Ook voor hen gelden de strenge wetten. Kind of niet, wie IS probeert te vluchten, wordt meteen gestraft en verliest een hand of voet. Dat blijkt uit een reportage van zender SBS.