François Hollande.
Volledig scherm
François Hollande. © PHOTO_NEWS

David Van Reybrouck in brief aan Hollande: "U geeft waar de terroristen op hoopten: een oorlogsverklaring"

OpinieDavid Van Reybrouck fileert in een open brief aan 'monsieur le président' de speech die François Hollande gisterenmiddag gaf. De gelauwerde schrijver, cultuurhistoricus en bezieler van de burgertop G1000, hekelt de oorlogsretoriek van de Franse president. Hij ziet daarin een weerspiegeling van wat de Amerikaanse president George W. Bush zei en deed na de aanslagen van 11 september. Met Van Reybroucks toestemming geven we hieronder zijn brief aan Hollande, die hij eerder op Facebook postte, integraal weer.

 1. LIVE: Politie ondervroeg voortvluchtige terrorist - Frankrijk bombardeert IS
  Live

  LIVE: Politie ondervroeg voortvluch­ti­ge terrorist - Frankrijk bombar­deert IS

  - 129 dodelijke slachtoffers, onder wie 3 Belgen - 350+ gewonden - Aantal daders bevestigd: Ismaël Omar Mostefaï, Bilal Hadfi - Dreigingsniveau verhoogd voor grote evenementen - Duidelijke links met België, vooral Molenbeek - In ons land zijn zeker 7 arrestaties verricht - Zeker twee dode terroristen woonden in Brussel, derde op de vlucht - Opsporingsbericht verspreid voor Brusselaar Salah Abdeslam - Abdeslam uren na aanslag tegengehouden en weer vrijgelaten - Vluchtwagen met kalasjnikovs gevonden in Montreuil
 2. VTM NIEUWS-journalist bij Belgische IS-vrouwen in grootste gevangeniskamp van Syrië
  Play

  VTM NIEUWS-journalist bij Belgische IS-vrou­wen in grootste gevangenis­kamp van Syrië

  Met meer dan 70.000 vooral IS-vrouwen en kinderen, maar ook heel wat mannen, is het kamp van al Hol het grootste gevangeniskamp van Syrië. Niemand mag er in of uit, al zijn er met de regelmaat van de klok groepjes die erin slagen te ontsnappen. VTM NIEUWS-reporter Robin Ramaekers en cameraman Lennert Potums geraakten na lang aandringen binnen in het kamp, waar ook een 20-tal Belgische vrouwen en hun kinderen vast zitten.
 1. Orphée overleefde aanslag in Maalbeek: “Ik slik nog altijd meer dan 15 pillen per dag tegen pijn”
  Play

  Orphée overleefde aanslag in Maalbeek: “Ik slik nog altijd meer dan 15 pillen per dag tegen pijn”

 2. Vrachtwagen breekt doormidden na treinbotsing
  Play

  Vrachtwa­gen breekt doormidden na treinbot­sing