Vrouw met kind in een gevangenkamp van de Koerden in Syrië, waar ook Belgische IS'ers worden vastgehouden
Volledig scherm
PREMIUM
Vrouw met kind in een gevangenkamp van de Koerden in Syrië, waar ook Belgische IS'ers worden vastgehouden © Belga

België haalt voor het eerst volwassen IS’ers uit Syrië terug: 6 moeders en 10 kinderen geland in België

Er is weer een repatriëring van Belgen uit Syrië voltooid. Voor het eerst zijn daar ook volwassenen bij die deel uitmaakten van de Islamitische Staat (IS). Dat hebben Koerdische media gemeld. Onze redactie wist daarvan, maar hield zich aan de vraag van onze regering om dat voor de veiligheid van de operatie pas morgenochtend naar buiten te brengen — tot parlementslid Theo Francken (N-VA) er vanmiddag in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken over begon. Het gaat over zes moeders met tien kinderen, zo hebben wij ter plekke vernomen, die ondertussen in België geland zijn.

 1. TIJDLIJN. Repatriëring van IS’ers: de lange weg terug uit Syrië
  PREMIUM

  TIJDLIJN. Repatrië­ring van IS’ers: de lange weg terug uit Syrië

  Het is de eerste keer dat België volwassen Syriëstrijders terughaalt. De regering heeft dat lang geweigerd, zeggend dat alleen minderjarigen welkom zijn. Zo werden er al zeven kinderen zonder ouders teruggehaald uit de Koerdische kampen en ook zeven uit buurland Turkije. Daarnaast viel niet te beletten dat Turkije zes volwassen vrouwen en hun zeven kinderen terug naar België stuurde nadat ze in Syrië waren ontsnapt. Een overzicht van heel die voorgeschiedenis.
 2. Advocaat verdedigt terughalen van Syriëstrijder, die “proefde van de zoetigheden van IS”

  Advocaat verdedigt terughalen van Syriëstrij­der, die “proefde van de zoetighe­den van IS”

  VTM Nieuws-journalist Robin Ramaekers kon in een gevangenis in Syrië onder andere met de Belgische IS-strijder Adel Mezroui spreken. De man uit Kapellen blijft duidelijk de ideologie van Islamitische Staat aanhangen, maar wil wel graag terugkeren naar ons land. Advocaat Abderrahim Lahlali helpt hem daarbij. Hij heeft in naam van Mezroui een kortgeding tegen de Belgische staat gestart om hem terug naar hier te halen. In de studio legt hij uit waarom hij dat een goed idee vindt.
 1. Passie, liefde en (v)echtscheidingen: deze series over het huwelijk zijn het streamen waard
  Streamz

  Passie, liefde en (v)echtscheidingen: deze series over het huwelijk zijn het streamen waard

  Sinds maandag 13 september kan je op Streamz terecht voor een stevige portie huwelijksdrama met wekelijks een nieuwe aflevering van ‘Scenes from a Marriage’, een moderne remake van Ingmar Bergmans tijdloze ‘Scener ur ett äktenskap’. Liefde, passie, seks, (v)echtscheidingen en verzoeningen laten niemand onberoerd, en dus vullen wij deze week onze Kijkgids aan met onze favoriete series en films over het huwelijk. Van hartzeer in ‘Marriage Story’ (Netflix) en wraaklustige vrouwen in ‘Why Women Kill’ (Streamz) tot een uitgeblust seksleven in ‘Wanderlust’ (Netflix) en een polyamoreus experiment in ‘You Me Her’ (Netflix).