Open Vld wil financiering religies stopzetten
godsdienstOpen Vld wil niet dat de overheid religies nog financiert. Dat zegt voorzitster Gwendolyn Rutten dit paasweekend in de Mediahuis-kranten. Rutten wil sleutelen aan grondwetsartikel 181, dat de financiering regelt van de erediensten en de vrijzinnigheid. Dat moet wel nog voor herziening vatbaar verklaard worden.
Delen per e-mail
Rutten grijpt de discussie over de Beringse Fatih-moskee aan om het hele systeem van overheidsfinanciering voor religies in vraag te stellen. "De tijd is rijp om deze discussie aan te vatten", aldus Rutten. "Alle religies moeten zichzelf bedruipen." Alleen het patrimonium wil de Open Vld-voorzitster buiten de discussie houden. Dat maakt deel uit van een traditie en de financiering van historisch waardevolle gebouwen en kan een onderdeel van het cultuurbeleid worden.
Hoe gelovigen hun eigen erediensten zullen moeten bekostigen, zegt Rutten er niet bij. Wel hekelt ze de manier waarop alle betrokkenen elkaar vandaag "in een houdgreep" houden. De katholieke eredienst krijgt te veel geld als je kijkt naar het aantal gelovigen, de islam te weinig. En de georganiseerde vrijzinnigheid zou blokkeren omdat haar werking zonder subsidies in gevaar komt.
Homans
Een en ander houdt in dat Open Vld ook af wil van de financiering voor erkende moskeeën. "We gaan geld toch niet gebruiken als glijmiddel voor een Europese islam?", aldus Rutten, op een moment dat in het parlement steeds meer stemmen opgaan om de buitenlandse financiering van moskeeën aan banden te leggen.
Ze schaart zich ook achter N-VA-minister Liesbeth Homans, die de erkenning van de Fatih-moskee wil intrekken. Meer nog: "Alle Diyanet-moskeeën doen in Vlaanderen aan politiek. Waarom richt de minister zich op één enkele moskee, ze komen allemaal in aanmerking om hun erkenning te verliezen", besluit Rutten.
De bisschoppenconferentie van België reageert niet meteen verbaasd op het Open Vld-voorstel om de overheidsfinanciering van religies droog te leggen. "Het is een bekend standpunt dat in deze actualiteit van Pasen een uitgang vindt", reageert woordvoerder Tommy Scholtes. Niettemin noemt hij het een "onvoorzichtig" idee.
De bisschoppenconferentie vindt het om verschillende redenen geen goed plan. "We denken dat het onvoorzichtig is om de erediensten te ontnemen aan een sociaal kader. Een kader helpt godsdiensten, staat en gewesten beter te weten wat en hoe er in de godsdiensten gebeurt", zo luidt de reactie vanuit de katholieke kerk. Dat argument dook de voorbije maanden ook meermaals op in de discussie over het al dan niet erkennen van moskeeën.
In de ogen van de bisschoppenconferentie is het Open Vld-voorstel daarnaast ook een ontkenning van de maatschappelijke rol van de kerk "op het vlak van algemeen welzijn, caritas, onderwijs, ...".
Bespreekbaar voor sp.a
Sp.a-voorzitter John Crombez is best te vinden voor een debat over het schrappen van de overheidsfinanciering voor religies in België. "Dat is zeker bespreekbaar", zegt hij.
Crombez wil zelfs verder gaan en de discussie ook over het patrimonium laten gaan. "Maar in tussentijd moeten de regeringen wel dringend beleid voeren."Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten greep de heisa over de Beringse Fatih-moskee aan om het hele systeem van overheidsfinanciering voor levensbeschouwingen in vraag te stellen. "Alle religies moeten zichzelf bedruipen", zo lanceerde ze bij de start van het paasweekend.
"We zijn het eens dat er een discussie mag komen over artikel 181 van de grondwet, maar dat zal pas voor de verkiezingen van 2019 zijn", reageert Crombez. Het artikel dat de financiering regelt, moet immers nog voor herziening vatbaar verklaard worden.
Niets belet de Vlaamse en federale regeringen echter om intussen al beleid te voeren, vindt Crombez. Zo vraagt hij dat de financiering van het wahabisme en salafisme vanuit Saoedi-Arabië aan banden wordt gelegd. Sp.a heeft daar eerder al voorstellen rond gedaan, maar die zijn weggestemd.
Bovendien moeten de goede praktijken van moskeeën en andere gebedshuizen wel erkend worden, benadrukt de sp.a-voorzitter. "Dat hebben we na de aanslagen van Parijs eind 2015 over de partijgrenzen heen afgesproken in het Vlaams Parlement. Als er problemen zijn met religieuze organisaties, dan moeten die worden aangepakt en moet de erkenning ingetrokken worden. Maar omgekeerd moeten we de goede praktijken ook vertalen in erkenningen", besluit hij. "De regeringen moeten beleid voeren, niet de controverse opzoeken."
Pure scheiding
"Als men dat idee van verstrengde controles wil toepassen op de vrijzinnigheid is voor ons het kot te klein"
Sylvain Peeters, voorzitter van de Unie van Vrijzinnige Verenigingen, staat achter het idee van een scheiding tussen kerk en staat. "Wij zijn voor een pure scheiding tussen kerk en staat, of tussen overheid en levensbeschouwing. Maar dan zou je ook moeten kijken naar religieus geïnspireerde organisaties die overheidsgeld krijgen. Dan heb je het over het vrij onderwijs, over zorginstellingen en ook over politieke partijen die een bepaalde levensbeschouwing aanhangen zoals de CD&V", aldus Peeters.
Peeters: "Ik ben in theorie voor die strikte scheiding, maar weet ook dat die scheiding niet realiseerbaar is omdat ze raakt aan de totale maatschappij."
Dat CD&V het voorstel van Rutten afschiet omdat de partij vreest voor het verlies van controle, is volgens Peeters "zeer merkwaardig". "Dat idee van controle is natuurlijk vooral gericht tegen de islam. Maar als men dat idee van verstrengde controles wil toepassen op de vrijzinnigheid is voor ons het kot te klein", aldus Peeters, die hamert op de grondwettelijk verankerde vrijheid van godsdienst.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Homans: "Die Turkse waanzin subsidieer ik niet"
"Je moet half blind en doof zijn om niet te merken wat er gaande is bij de Vlaamse Turken. Via de moskee in Beringen zaait Erdogan verdeeldheid, tot steekpartijen toe. Voor mij is er dan ook geen discussie: de Vlaamse belastingbetaler moet die waanzin niet langer subsidiëren." Dat zegt Liesbeth Homans (N-VA) in een gesprek met onze krant. -
Multimedia
Geen geld voor een dure smartphone? Dit zijn onze aanraders onder de 300 euro
Niet elke consument wil 500 euro of 1.000 euro neertellen voor een nieuwe smartphone, en terecht. Anders dan in de beginjaren zijn er ook bij de budgetsmartphones echt wel goede toestellen te vinden. Dit zijn je beste opties met een winkelprijs tot 300 euro. -
Imam weg met 28.000 euro voor goede doel
Politie en gerecht zijn op zoek naar Anas El Abbas, de 24-jarige plaatsvervangende imam van Vilvoorde. De voorbije maanden riep hij de moslimgemeenschap in en rond de moskee op om geld te storten voor allerhande goede doelen. Het bleek uiteindelijk vooral om zijn eigen portemonnee te gaan. -
-
Directeur Grote Moskee: "Commissieleden hebben enkel gehoord wat ze wilden horen"
Jamal Saleh Momenah, de directeur van de Grote Moskee in Brussel, is misnoegd over de manier waarop hij en imam Mohamed Galaye N'Diaye zijn behandeld in de parlementaire onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart. "Ikzelf en mijn imam hebben alles gedaan om de commissieleden te helpen, maar zij hebben enkel gehoord wat ze wilden horen", verklaarde Momenah in het journaal op Eén. -
Sporten in stijl: de perfecte tassen voor tijdens je work-out
De lente staat voor de deur. Tijd om die wintervetjes aan te pakken! Een bezoekje aan de fitness zit er nog even niet in, maar ook in openlucht kan je aan je summer body werken. Ninashop.be selecteert haar favoriete tassen waarmee jij in stijl kan bewegen. -
Paus drukt schaamte uit voor dood van migranten en schandalen binnen de Kerk
De paus heeft "de schaamte" van de mensheid uitgedrukt voor "het onschuldige bloed dat dagelijks wordt vergoten, van vrouwen, kinderen, migranten". Hij deed dat tijdens een gebed tijdens de viering van Goede Vrijdag voor het Colosseum van Rome. De paus woonde er de Via Crucis bij, de kruisweg van Christus, die wordt uitgebeeld in 14 scènes in en rond het oude Romeinse stadion. -
Livios
Koken op inductie: dit zijn de troeven (en de kostprijs)
Meer dan de helft van de verkochte kookplaten zijn inductievuren. Een gasvuur is dus voor velen niet langer de beste optie om te koken. Vanwaar die verschuiving? En wat zijn de grootste troeven van inductie? Bouwsite Livios maakt je wegwijs.