De Saudische koning Salman tijdens een door hem bijeen geroepen spoedvergadering van de Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten in Mekka.
Volledig scherm
De Saudische koning Salman tijdens een door hem bijeen geroepen spoedvergadering van de Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten in Mekka. © EPA

Saudische koning: “Internationale gemeenschap moet Iran stoppen”

De Saudische koning Salman heeft de internationale gemeenschap opgeroepen om de "vernietigende" activiteiten van zijn aartsrivaal Iran te stoppen. De politiek van Iran bedreigt de stabiliteit van de regio en de internationale scheepvaart, verklaarde Salman gisterenavond bij de start van het spoedoverleg van de Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten (GCC) in Mekka.

  1. Iran verviervoudigt uraniumproductie en noemt dreigementen van Trump zinloos

    Iran verviervou­digt uraniumpro­duc­tie en noemt dreigemen­ten van Trump zinloos

    Iran heeft zijn uraniumproductie in de atoomcentrale van Natan in het centrum van het land verviervoudigd. Dat zegt de woordvoerder van de Iraanse atoomorganisatie, Behrus Kamalwandi, vandaag volgens het semi-officiële persbureau Isna. Volgens het nucleair akkoord van Wenen uit 2015 mag Iran slechts 300 kilogram tot 3,67 procent verrijkt uranium in het land houden. De rest moet naar een ander land verscheept of verkocht worden.
  2. Saudi-Arabië wil geen oorlog maar “bal ligt in kamp van Iran”

    Sau­di-Ara­bië wil geen oorlog maar “bal ligt in kamp van Iran”

    Saudi-Arabië heeft door de recente spanningen in de Golfregio verschillende staten uit de regio uitgenodigd voor twee crisisbijeenkomsten. Het Saudische persbureau SPA meldde dat koning Salman de leiders van de Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten (GCC) en de Arabische Liga heeft uitgenodigd om op 30 mei in Mekka bijeen te komen. Daar moeten “de agressie en het gevolg daarvan voor de regio” worden besproken.