Iraans buitenlandminister Javad Zarif.
Volledig scherm
Iraans buitenlandminister Javad Zarif. © via REUTERS

Iran lijkt gevangenenruil te suggereren in zaak rond terdoodveroordeelde VUB-gastdocent Djalali

De Iraanse buitenlandminister Javad Zarif heeft laten weten dat zijn land bereid is om gevangenen te ruilen. “We kunnen dat vanaf morgen al doen, we kunnen het vandaag doen”, klinkt het. Zonder concrete namen te noemen lijkt Iran zo de druk op ons land op te voeren. Dat meldt de VRT. Inmiddels heeft de Kamer een resolutie goedgekeurd waarin gratie wordt gevraagd. 

5 reacties

 • Rudo Van Leuven

  2 maanden geleden
  Uitstekend gedacht. Het leven van een mens is top-prioriteit.
 • Miguel Declercq

  2 maanden geleden
  Waarom moet België zich hiermee bezig houden? Dit is een Zweeds-Iraanse arts die gastdocent was aan de VUB. Die man heeft niet eens de Belgische nationaliteit, en een gastdocent is niet vast verbonden aan de onderwijsinstelling waar hij gastcolleges geeft. Die man is hier in feite gewoon een paar keer op bezoek geweest om wat met krijt op een bord te krabbelen en that's it. Begrijpe wie begrijpe kan.
 • Yves François

  2 maanden geleden
  Wat zitten wij daar als Belgen tussen te doen? Die man is Zweed, die man is Iraniër en is o.a. in België gastdocent, waar nog? Als we ons daar ook mee moeten bezig houden ...
 • chris eeckhout

  2 maanden geleden
  De praktijken van de Iraanse overheid (niet persé deze van de inwoners) kan men het best vergelijken met chantage en handelingen van schurkenstaten, niet meer niet minder. Europa zou best de financiële en diplomatieke relaties met de Iraanse overheid het best reduceren tot een absoluut minimum, zodat de bevolking zijn overheid en absolute machthebbers meer aan banden kan leggen en men misschien meer democratisch gaat regeren.
 • Kevin van Goethem

  2 maanden geleden
  Dat hun diplomaat vrij moet is logisch. Diplomaten zijn wereldwijd onschendbaar. Maar die professor terug halen als ruil is fout. Hij is niet onschendbaar en men moet de regels van daar volgen en toepassen. Zou men hier ook beter bij iedereen doen.
 1. Iraanse parlementsleden scanderen samen "Dood aan Amerika"
  Play

  Iraanse parlements­le­den scanderen samen "Dood aan Amerika"

  In Iran hebben parlementsleden “dood aan Amerika” gescandeerd. Het is een reactie op de dood van Soleimani. De generaal werd door een raketaanval van de Verenigde Staten om het leven gebracht. De Amerikaanse president Trump gaf opdracht voor de uitschakeling van Soleimani. De voorzitter van het Iraanse parlement noemt de aanval een misdaad. “Meneer Trump, je hebt een grote misdaad begaan. De geschiedenis zal uw naam vermelden samen met daders en misdaden zoals de staatsgreep van 1953 in Iran en het neerhalen van een Iraans passagiersvliegtuig in 1988", aldus voorzitter Ali Larijani.
 1. Echtgenote Djalali: “Ons zoontje denkt dat papa in Iran is voor het werk en het land niet kan verlaten door slechteriken”
  PREMIUM

  Echtgenote Djalali: “Ons zoontje denkt dat papa in Iran is voor het werk en het land niet kan verlaten door slechteri­ken”

  Iran kan elk moment overgaan tot de executie van Ahmadreza Djalali, de Zweedse-Iraanse gastprofessor aan de VUB. De uitschakeling van een Iraanse atoomwetenschapper vrijdag komt dan ook op een slecht moment, denkt zijn echtgenote Vida Mehrannia. Ze vraagt dat België en de EU meer doen. ‘De inzet tot nu toe was onvoldoende. Anders was hij al vrij.’
 1. Gevecht tussen tijgerzussen levert spectaculaire beelden op
  Play

  Gevecht tussen tijgerzus­sen levert spectacu­lai­re beelden op

 2. Politie zet grote middelen in om trucker wakker te krijgen
  Play

  Politie zet grote middelen in om trucker wakker te krijgen