Franse toerist (36) die dronebeelden maakte in Iraanse woestijn, verschijnt morgen na 20 maanden cel voor rechter en riskeert doodstraf
Een Franse toerist die al sinds mei vorig jaar in een Iraanse cel zit, moet donderdag voor de Revolutionaire Rechtbank van het land verschijnen op verdenking van spionage en anti-Iraanse propaganda. Dat deelde zijn advocaat vandaag mee. Benjamin Brière (36) had in een Iraans natuurgebied beelden gemaakt met een drone en zich op sociale media uitgesproken tegen de verplichting voor vrouwen om een hijab te dragen.
Brière (36) was bezig aan een grote reis waarbij hij met een busje door Azië trok, net zoals hij eerder al deed in Scandinavië, de Balkanlanden en Turkije. Zijn reisavonturen deelde hij via Instagram. Maar aan zijn trip kwam abrupt een einde toen hij in mei 2020 werd opgepakt nadat hij een helicam - een drone waarmee luchtbeelden kunnen worden gemaakt - liet rondvliegen in een woestijn nabije de grens tussen Iran en Turkmenistan.
De man wordt aangeklaagd voor spionage, omdat hij “foto’s nam in een verboden gebied”, en voor propaganda tegen Iran, omdat hij zich op sociale media kritisch uitliet tegen de verplichting voor Iraanse vrouwen om een hoofddoek te dragen. Op spionage staat mogelijk de doodstraf.
Uitgeput
Brière ontkent de beschuldigingen van spionage en heeft altijd beweerd dat hij louter als toerist in Iran vertoefde. “Benjamin Brière heeft de absurditeit van de beschuldigingen tegen hem altijd krachtig ontkend, hij is noch een spion noch een bedreiging voor de Iraanse binnenlandse veiligheid en is dat ook nooit geweest”, zegt zijn advocaat Philippe Valent, die eraan toevoegt dat zijn cliënt hoopte op “een verklaring van onschuld en een repatriëring naar Frankrijk”, zodat hij kan beginnen aan zijn fysiek en psychologisch herstel. Volgens Valent is Brière aan het einde van zijn krachten en weet hij niets over de omstandigheden waarin de hoorzitting zal plaatsvinden.
Eind december ging Brière in hongerstaking om te protesteren tegen zijn omstandigheden in de gevangenis. Hij zal voor de rechter verschijnen “na meer dan anderhalf jaar in hechtenis te hebben gezeten, zonder toegang te hebben gehad tot het dossier van het openbaar ministerie of enig elementair recht om zichzelf te verdedigen”, aldus Valent.
Moeizame communicatie
Brière’s zus Blandine zegt dat ze haar broer ongeveer eens op de drie weken te horen krijgt. Maar wanneer de man eindelijk toestemming krijgt om een telefoontje te maken, worden al zijn gesprekken opgenomen en vertaald in het Perzisch, waardoor hij niet vrijuit kan spreken over zijn omstandigheden in de cel. “Soms laten ze hem een telefoontje plegen, soms niet. Er is niemand bij hem die Frans of Engels spreekt, dus hij moet elke dag strijden om te mogen communiceren”, aldus Blandine. Ook briefwisseling tussen Benjamin en zijn familie werd achtergehouden.
Afgevaardigden van de Franse ambassade in Iran konden Benjamin bezoeken in de gevangenis en zeggen dat hij geen tekenen vertoont van mishandeling, maar zijn familie maakt zich zorgen om zijn geestelijke gezondheid.
Hij heeft wel een drone gebruikt, maar we hebben het hier over een drone die hij online heeft gekocht voor 100 euro. Dat rechtvaardigt dit allemaal niet.
Brief aan Macron
Vorig jaar in mei schreef Blandine Brière een open brief naar president Macron, met de vraag om “alle mogelijke diplomatieke middelen in te zetten om Benjamins vrijlating te garanderen”, maar ze kreeg nooit een reactie. De vrouw denkt dat het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken zich niet officieel wil uitspreken in de zaak. “Ze doen wat ze kunnen binnen de grenzen van wat mogelijk is voor Benjamin, dat weet ik. Maar het is gewoon zo dat het voor ons, na 20 maanden, niet genoeg is.”
“We willen zo duidelijk mogelijk maken dat dit een misverstand is”, aldus Blandine, die beklemtoont dat haar broer een toerist was en geen spion. “Hij heeft wel een drone gebruikt, maar we hebben het hier over een drone die hij online heeft gekocht voor 100 euro. Dat rechtvaardigt dit allemaal niet.”
Gijzelingspolitiek
Iran houdt momenteel meer dan tien westerlingen vast. De meesten van hen hebben de dubbele nationaliteit. Volgens mensenrechtenorganisaties houdt het land die burgers gegijzeld om op die manier toegevingen te verkrijgen van buitenlandse mogendheden. In november hervatte Iran de onderhandelingen met het Westen over het nucleair akkoord dat moet verhinderen dat Teheran kernwapens verwerft. Benjamin Brière is voor zover bekend de enige westerling zonder Iraans paspoort die in Iran wordt vastgehouden.
LEES OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Streamz
Kippenvel verzekerd: dit zijn de meest huiveringwekkende true crime-docureeksen
True crime is de laatste jaren een belangrijk deel geworden van het aanbod van de streamingdiensten. Eén ding mag alvast duidelijk zijn: niet alleen in het buitenland worden er ernstige misdrijven gepleegd. Op woensdag 18 mei schoot Streamz ‘True Crime Belgium: Schellebellemoord: De zaak Prosper Van der Borght’ op ons af. Het ideale moment om enkele spannende docureeksen binnen dit genre in onze Kijkgids te bundelen. Passeren de revue: een meesteroplichter, een wereldberoemde moordzaak, een gewetenloze seriemoordenaar en een vreselijk familiedrama. -
Drie doden en ruim duizend gewonden bij Iraans vuurfestival
Minstens drie personen zijn omgekomen en meer dan duizend personen zijn gewond geraakt bij een Iraans vuurfestival. Dat melden Iraanse staatsmedia. Als onderdeel van de jaarlijkse feestelijkheden die aan het Perzisch nieuwjaar voorafgaan, springen Iraniërs over vreugdevuren en vuurwerk heen. -
Minstens vijf doden bij Amerikaanse luchtaanvallen op pro-Iraanse milities in Irak en Syrië
Het Amerikaanse leger heeft zondag luchtaanvallen uitgevoerd op pro-Iraanse milities in Irak en Syrië. Daarbij zijn zeker vijf doden gevallen, aldus het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten. Volgens het Pentagon zijn de bombardementen een vergelding voor drone-aanvallen die de milities hebben uitgevoerd op personeel en faciliteiten van de Verenigde Staten in Irak. -
-
Iran geeft in beslag genomen Zuid-Koreaanse tanker vrij
Het Zuid-Koreaanse schip dat door Iran eerder dit jaar in beslag is genomen is door het land vrijgegeven. Ook de kapitein is door Iran vrijgelaten, meldde het Zuid-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag. -
12 trendtassen die je lentegarderobe een instant stijlupgrade geven
Is je kleerkast toe aan een lente-update? Met een hippe handtas geef je zelfs de meest eenvoudige outfit een makkelijke stijlboost. Een tas in maanvorm, met opvallende schakels, in een verrassend vierkant formaat of met een flinke portie blingbling? Deze handtassentrends sieren de catwalks en kan je zo kopiëren. -
Arts roept op: lockdown in Iran nodig om “fiasco” te voorkomen
Het regime in Teheran moet een nieuwe lockdown afkondigen. Als dat niet gebeurt dreigt een "coronafiasco”. Daarvoor waarschuwt dokter Aliresa Sali, de hoogste corona-ambtenaar in Iran. Het aantal nieuwe besmettingen en hospitalisaties nam de afgelopen dagen sterk toe in het land. -
1
Britse minister Buitenlandse Zaken eist vrijlating Brits-Iraanse vrouw in Iran
De Britse minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss wil dat de in Iran vastgehouden Brits-Iraanse vrouw Nazanin Zaghari-Ratcliffe wordt vrijgelaten. “De beslissing van Iran om de ongegronde aanklachten tegen Nazanin Zaghari-Ratcliffe te handhaven, is volstrekt onaanvaardbaar”, aldus Truss op Twitter. Ze stelt dat de vrouw moet worden vrijgelaten.