De Brits-Iraanse Nazanin Zaghari-Ratcliffe in Londen kort na haar vrijlating.
Volledig scherm
De Brits-Iraanse Nazanin Zaghari-Ratcliffe in Londen kort na haar vrijlating. © Photo News

Brits-Iraanse Nazanin Zaghari-Ratcliffe knipt haar af uit protest tegen dood Mahsa Amini

De Brits-Iraanse Nazanin Zaghari-Ratcliffe, die na zes jaar gevangenschap in Iran het land dit voorjaar mocht verlaten, heeft haar haren afgeknipt uit protest tegen de dood van de 22-jarige Iraans-Koerdische Mahsa Amini. Een video daarvan verscheen woensdag bij de BBC.

 1. Protesten Iran: Mahsa Amini (22) omgekomen na “slag op het hoofd” door zedenpolitie, familie dient klacht in

  Protesten Iran: Mahsa Amini (22) omgekomen na “slag op het hoofd” door zedenpoli­tie, familie dient klacht in

  De 22-jarige Koerdisch-Iraanse Mahsa Amini is overleden na “een zware slag op het hoofd” door de zedenpolitie, op de dag van haar arrestatie. Dat zegt haar in Irak wonende neef. De dood van de jonge vrouw leidt al weken tot zware protesten tegen het regime in de Iraanse hoofdstad Teheran. Ondertussen hebben de ouders van Amini een klacht ingediend tegen de betrokken agenten. Dat meldt de advocaat van de familie, die geciteerd wordt door het Iraanse persbureau ‘Isna’.
 2. Beroemdheden betuigen steun aan Iraanse bevolking: “Een aanval tegen één vrouw is een aanval tegen ons allen”

  Beroemdhe­den betuigen steun aan Iraanse bevolking: “Een aanval tegen één vrouw is een aanval tegen ons allen”

  In Iran zijn momenteel hevige protesten aan de gang naar aanleiding van de dood van de 22-jarige Mahsa Amini, die werd mishandeld door de zedenpolitie omdat ze haar hijab niet correct droeg. Bij de demonstraties zouden al zeker 8.000 betogers gearresteerd zijn en kwamen al 180 mensen om het leven. Op sociale media lopen de gemoederen hoog op en gaan de hashtags over de kwestie viraal. Ook verschillende celebrity’s hebben hun steun aan de Iraanse betogers betuigd. Een overzicht.
 1. Canadese rechter: neerhalen Boeing boven Iran is terreurdaad

  Canadese rechter: neerhalen Boeing boven Iran is terreur­daad

  Het neerhalen van vlucht PS752 van Ukraine International Airlines boven Iran begin vorig jaar was een terreurdaad. Dat heeft een Canadese rechtbank geoordeeld. De rechtbank effent daarmee de weg voor een schadevergoeding voor de nabestaanden. Het hoogste gerechtshof van de Canadese deelstaat Ontario oordeelde dat de twee raketaanvallen op het passagiersvliegtuig, vlak na vertrek uit Teheran op 8 januari 2020, "met opzet waren".
 2. Iraanse president: “Onaanvaardbare chaos” door protesten, deelnemers “moeten hard worden aangepakt”

  Iraanse president: “Onaan­vaard­ba­re chaos” door protesten, deelnemers “moeten hard worden aangepakt”

  De Iraanse president Ebrahim Raisi heeft de “relschoppers” in het land veroordeeld en sprak van een “onaanvaardbare chaos” na de protesten die zijn losgebarsten sinds de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. “Wie aan de rellen heeft deelgenomen, moet stevig worden aangepakt. De vijand heeft de nationale eenheid op het oog en wil de mensen tegen elkaar opzetten”, zei hij in een interview op de staatstelevisie. Raissi beschuldigde de Verenigde Staten er bovendien van het protest aan te wakkeren.