Links een beeld van de ravage na de raketaanval, rechts de omgekomen Iraanse generaal Qassem Soleimani .
Volledig scherm
Links een beeld van de ravage na de raketaanval, rechts de omgekomen Iraanse generaal Qassem Soleimani . © Iraqi Popular Mobilization Forces/AFP

VS doden hoge Iraanse generaal bij aanval op vliegveld Bagdad, Iraanse hoogste leider roept op tot wraak

Het Amerikaanse leger heeft bij een luchtaanval op het internationale vliegveld van de Iraakse hoofdstad Bagdad de hoge Iraanse generaal Qassem Soleimani gedood. Het Pentagon heeft bevestigd dat president Trump het bevel heeft gegeven om Soleimani te doden als antwoord op de bestorming van de Amerikaanse ambassade in Bagdad van enkele dagen geleden. De vrees voor een escalatie is groot: de Iraanse ayatollah Ali Khamenei zegt dat de dood van zijn machtige generaal gewroken zal worden. De Verenigde Staten roepen hun burgers alvast op om Irak onmiddellijk te verlaten via land of lucht.

113 reacties

 • ivan de ridder

  2 jaar geleden
  De toekomst zal uitwijzen of Trump gelijk had of niet en bewijzen had van geplande aanvallen. Deze actie brengt eerder Amerikanen in gevaar door een verhoogde kans op terreuraanvallen en een diepgaander conflict met Iran. Bovendien in plaats van troepen terug te trekken uit het Midden-Oosten plaatst hij er nu honderden extra. De stabiliteit van de regio staat nu voor de komende decennia op de helling. En extremistische bewinden zullen zich nu eerder verenigen dan splitsen.
 • Jacques-Philippe Leclerc

  2 jaar geleden
  We kennen allemaal de terroristen Osama Bin Laden en Abu Bakr al-Baghdadi, wel om het kort te houden. Qassem Soleimani was 100X erger dan die twee, Irakezen over de hele wereld lopen te juichen van voldoening.
 • Roger Rymen

  2 jaar geleden
  Dat hadden ze met Hitler ook moeten doen, voor mijn familie zou dan veel mizerie gespaard geweest zijn.
 • Karel Tichmann

  2 jaar geleden
  110 tegen reacties en maar 8 voor Trump reacties. Maak het nu maar 9 vóór Trump, hij maakte de juiste beslissing.
 • Guido Pintens

  2 jaar geleden
  "Een verkiezingswijsheid zegt dat een president die in een buitenlands conflict verwikkeld is, stemmen wint omdat de Amerikanen zich “verenigen rond de vlag”. Trump zelf beschuldigde zijn voorganger Barack Obama daarvan. In november 2011 tweette hij: “Obama zal een oorlog met Iran beginnen om herkozen te raken" (bron GVA). Overduidelijk wat Trump wil bereiken!
 1. Traangas en geweerschoten nadat demonstranten VS-ambassade Irak binnenvallen, ambassadeur geëvacueerd

  Traangas en geweerscho­ten nadat demonstran­ten VS-ambassade Irak binnenval­len, ambassa­deur geëvacu­eerd

  Enkele duizenden demonstranten hebben vandaag de Amerikaanse ambassade in de Iraakse hoofdstad Bagdad aangevallen uit woede over Amerikaanse luchtaanvallen afgelopen weekend. Volgens persbureau AP zijn demonstranten het terrein van de ambassade kunnen binnendringen. De veiligheidsdiensten zetten traangas in en er wordt bericht over geweervuur. De ambassadeur en het personeel zijn geëvacueerd. Er vielen bij de schermutselingen al twaalf gewonden. De VS zullen 750 extra soldaten naar Irak sturen.
 2. Passie, liefde en (v)echtscheidingen: deze series over het huwelijk zijn het streamen waard
  Streamz

  Passie, liefde en (v)echtscheidingen: deze series over het huwelijk zijn het streamen waard

  Sinds maandag 13 september kan je op Streamz terecht voor een stevige portie huwelijksdrama met wekelijks een nieuwe aflevering van ‘Scenes from a Marriage’, een moderne remake van Ingmar Bergmans tijdloze ‘Scener ur ett äktenskap’. Liefde, passie, seks, (v)echtscheidingen en verzoeningen laten niemand onberoerd, en dus vullen wij deze week onze Kijkgids aan met onze favoriete series en films over het huwelijk. Van hartzeer in ‘Marriage Story’ (Netflix) en wraaklustige vrouwen in ‘Why Women Kill’ (Streamz) tot een uitgeblust seksleven in ‘Wanderlust’ (Netflix) en een polyamoreus experiment in ‘You Me Her’ (Netflix).