Tony Blair reageert op Chilcot-rapport: "Ik dacht dat Irak binnenvallen toen de beste optie was"
Verenigd KoninkrijkVoormalig Brits premier Tony Blair reageert op de harde kritiek die hij kreeg in het rapport van de onderzoekscommissie onder leiding van sir John Chilcot. Hij blijft achter zijn beslissing staan om in 2003 Irak binnen te vallen, maar vond het de moeilijkste beslissing die hij in zijn carrière moest nemen.
Delen per e-mail
"Er was geen tussenweg, geen extra tijd voor onderhandelingen"
"Ik aanvaard de gevolgen van mijn beslissing en ik vraag nederig aan het volk om te begrijpen waarom ik destijds die beslissing heb genomen. Ik dacht dat in oorlog gaan toen de beste optie was", klinkt het bij Blair. Ondanks de kritiek.
Zeven jaar geleden kreeg een commissie onder leiding van sir John Chilcot de opdracht om de oorlog tegen Irak en Saddam Hoessein te onderzoek. De conclusie was dat een inval misschien wel nodig was geweest, maar in maart 2003 was er geen dringende bedreiging van Saddam Hoessein. Daarbij was volgens het rapport Irak binnenvallen niet de beste en laatste optie zoals Blair blijft opperen: "Ik moest beslissen. Ik dacht aan Saddam, zijn achtergrond, ons verbond met de Verenigde Staten, ... en ik heb voorzichtig afgewogen. Er was geen tussenweg, geen extra tijd voor onderhandelingen."
Spijt
Blair zegt dat na 9/11 zijn premierschap niet meer hetzelfde was. "Hetzelfde kon ook gebeuren in Groot-Brittanië en ik moest aan de veiligheid van het land denken. De wereld was en is een betere plaats zonder Hoessein. Als we hem aan de macht hadden gelaten, dan zou hij met dezelfde dodelijke gevolgen als we zien in Syrië, aan kop staan tijdens de Arabische revoluties."
Hij heeft wel spijt voor onder andere het lijden van mensen die tijdens de strijd iemand verloren te hebben en voor de impact van de oorlog tot op vandaag.
"Het grootste probleem was het terrorisme"
Humanitaire ramp
Volgens het Chilcot-rapport was het kabinet buitenspel gezet tijdens de onderhandeling over de invasie, maar ook dat spreekt Blair tegen. "Het kabinet heeft 26 keer over Irak gedebatteerd. Ik geef wel toe dat ik had moeten aandringen dat er een optiesdossier moest doorgenomen worden door het kabinet."
Blair wendt zich tot het post-conflict in Irak, waar het rapport ook serieuze tekortkomingen opmerkte. De commentaar van Blair hierop is dat Chilcot en de onderzoeksgroep geen andere benaderingen suggesteren. De planning was volgens hem gefocust op de risico's waar hij voor gewaarschuwd was: een humanitaire ramp, het gebruik van massavernietigingswapens en problemen bij de heropbouw. Maar het grootste probleem was het terrorisme. "Dit was niet te verwachten", zegt hij.
De strijd aangaan
"islamitisch extremisme is een wereldwijd probleem"
Als laatste preekt hij over de lessen die uit deze beslissing en het rapport kunnen getrokken worden. Sinds hij gestopt is als premier is hij bezig met het bestuderen van de oorsprong van islamitisch extremisme. "Dit is een werelwijd probleem", zegt hij.
Volgens hem is er een andere militaire benadering nodig en de internationale regelementering moet herzien worden. "Om extremisme te bestrijden is er een strategie nodig waarbij harde en zachte kracht is gecombineerd", gaat Blair verder. "Het Westen moet beslissen of het strategisch interessant is om de strijd tegen islamitisch extremisme aan te gaan. En ze moeten overwegen welke inzet ze hier in willen investeren. Als ik zou moeten beslissen, zou ik de strijd aangaan."
"Ondanks het falen bij het inlichtingen vergaren en andere misrekeningen die hij eerder heeft erkend, blijft president Bush denken dat de hele wereld beter af is als Saddam Hoessein niet aan de macht is."
Bush: "rapport niet gelezen"
De vroegere (Republikeinse) Amerikaanse president George Bush heeft het Chilcot-rapport niet gelezen maar "blijft denken dat de wereld beter af is zonder (de toenmalige Iraakse president) Saddam Hoessein", zo heeft zijn woordvoerder vandaag aan de Britse zender ITV gezegd. "Ondanks het falen bij het inlichtingen vergaren en andere misrekeningen die hij eerder heeft erkend, blijft president Bush denken dat de hele wereld beter af is als Saddam Hoessein niet aan de macht is".
Nog volgens de woordvoerder vindt Bush jr dat "er geen sterkere bondgenoot was dan het Verenigd Koninkrijk onder leiding van eerste minister Tony Blair".
Verontschuldiging Corbyn
De leider van de Britse Arbeidspartij, Jeremy Corbyn, heeft zich vandaag namens Labour verontschuldigd voor de oorlog in Irak.
"Ik wil mij vandaag verontschuldigen in naam van mijn partij voor de desastreuze beslissing om ten oorlog te trekken in Irak", zei de overtuigde pacifist. Hij had indertijd tegen de beslissing van de toenmalige Labour-premier Tony Blair, om in 2003 Irak binnen te vallen, gestemd.
De huidige Labour-voorman hamerde erop dat het parlement wel was "misleid" toen een meerderheid de invasie goedkeurde. De oorlog "was generlei een laatste toevluchtsmiddel", maar een "daad van militaire agressie die de dood van honderdduizenden mensen heeft veroorzaakt".
Volgens Corbyn waren de invasie en de bezetting van Irak een "catastrofe".
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Amnesty: "Vrouwen met IS-banden worden seksueel uitgebuit in Iraakse vluchtelingenkampen"
Vrouwen die mogelijke banden hebben met de terroristische organisatie Islamitische Staat (IS) worden in de Iraakse vluchtelingenkampen op grote schaal gediscrimineerd en seksueel uitgebuit. Dat klaagt de mensenrechtenorganisatie Amnesty International aan in een vandaag verschenen rapport. Amnesty vraagt de Iraakse overheid om op te treden tegen de wantoestanden. -
Voorschotfactuur duurder dan afgesproken? Dit zijn de oorzaken
Misschien heb je het zelf al eens meegemaakt: het bedrag op je voorschotfactuur ligt een pak hoger dan verwacht. De Ombudsman Energie ontvangt jaarlijks enkele honderden klachten over de voorschotfactuur. Nochtans is het net de bedoeling dat die zo goed als mogelijk overeenstemt met je reële maandelijkse energiekosten. Hoe komt het dat je energievoorschotten zo duur zijn? En wat kan je eraan doen? -
VS trekt diplomatiek personeel in Irak deels terug
De Amerikaanse ambassade in Bagdad heeft een deel van het diplomatieke personeel teruggeroepen naar de VS uit veiligheidsoverwegingen. De afgelopen maanden zijn er in Irak verschillende aanvallen geweest op Amerikaanse doelwitten . -
-
Salaris
Er wordt wat onzin verkocht over ons loon: deze 5 ‘weetjes’ geloof je beter niet
Ons loon en alles wat daarbij komt kijken is van oudsher een bron voor heel wat speculatie. Je hoort en leest er vanalles over, maar niet alle informatie die de ronde doet klopt. Jobat.be ging op zoek naar hardnekkige weetjes die eigenlijk geen steek houden. -
Raketten afgeschoten op Iraakse luchtmachtbasis met buitenlandse troepen: één Amerikaan overleden, zes gewonden
In de buurt van de luchthaven van Erbil, in het noorden van Irak, zijn vandaag minstens drie raketten neergekomen. Een van de projectielen kwam terecht aan een militair complex waar soldaten van de internationale coalitie onder leiding van de VS gelegerd zijn. Een Amerikaanse burgermedewerker kwam bij de aanval om het leven. Vijf andere burgermedewerkers en een Amerikaanse militair raakten gewond, meldde een woordvoerder van de coalitie. -
Verenigd Koninkrijk
Onderzoekscommissie beenhard voor Blair: "Inval Irak was gebaseerd op onbetrouwbare informatie"
De Britse aanval op Irak in 2003 was geen laatste redmiddel, want er waren wel degelijk manieren om de ontwapening van Irak af te dwingen via vreedzame middelen. Dat concludeert de onderzoekscommissie van Sir John Chilcot over het beleid in die tijd van de Britse regering die onder leiding stond van premier Tony Blair. Die verdedigt zichzelf: Saddam Hoessein van de macht verdrijven was de enige juiste beslissing. -
Sparen
Goedkoper lenen voor uw woning? Zo onderhandelen de banken hun kortingen
De rentes op woonleningen zijn al een tijdje laag. Heeft het dan geen zin meer om nog een lager tarief te onderhandelen? Toch wel! Zelfs een kleine verlaging kan een serieuze invloed hebben op lange termijn. Spaargids.be licht toe hoe de banken kortingen wel of niet toekennen.