Een Yezidi-vrouw en haar kinderen op Malta, nadat ze van een vluchtelingenboot werden gered.
Volledig scherm
Een Yezidi-vrouw en haar kinderen op Malta, nadat ze van een vluchtelingenboot werden gered. © AP

Amnesty roept op Yezidi-kinderen die slachtoffer waren van IS te helpen

Met kinderen van de Koerdische Yezidi's in Irak gaat het momenteel zowel lichamelijk als geestelijk slecht, nadat zij jaren geleden het slachtoffer waren van geweld door de radicaalislamitische terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

  1. Lamiya overleefde de IS-hel: "Ofwel moest ik dood, ofwel moest mijn voet afgehakt worden"

    Lamiya overleefde de IS-hel: "Ofwel moest ik dood, ofwel moest mijn voet afgehakt worden"

    Lamiya Haji Bashar stond zelfverzekerd in het beklaagdenbankje. Het bloed liep uit haar mond en neus, haar lichaam zat onder de blauwe plekken. Het resultaat van een stevige rammeling, nadat ze weer maar eens proberen ontsnappen had uit de klauwen van haar IS-beulen. "De sharia-rechter in Mosoel oordeelde dat ik gedood moest worden of dat mijn voet afgehakt moest worden. Ik antwoordde dat ik in dat geval de andere voet zou gebruiken om te vluchten. Nooit zou ik opgeven. Ze beslisten uiteindelijk dat ze me zouden blijven martelen als ik nog iets probeerde." Met haar beklijvende verhaal wil ze nu de wereld wakker schudden.
  2. "Ik werd in de val gelokt": vrouw van IS-strijder vertelt hoe ze bijna drie jaar lang de gruwel beleefde in Raqqa

    "Ik werd in de val gelokt": vrouw van IS-strij­der vertelt hoe ze bijna drie jaar lang de gruwel beleefde in Raqqa

    Islam Mitat was drie maanden getrouwd toen ze van haar Britse echtgenoot te horen kreeg dat hij een verrassing voor haar in petto had. Ze zouden vanuit Dubai naar Turkije verhuizen omdat hij daar "een job bemachtigd had". Hun einddoel bleef wel het Verenigd Koninkrijk, maar daarvoor moesten eerst haar papieren in orde gebracht worden. Mitat, een studente fysica met bijzondere interesse voor mode, keek wel uit naar een nieuw leven. Nu -bijna drie jaar later- zijn haar ogen naar eigen zeggen opengegaan.