1. Geen slachtoffers bij raketaanvallen in Irak: “Iran schoot om te missen”
  Play

  Geen slachtof­fers bij raketaan­val­len in Irak: “Iran schoot om te missen”

  Bij de Iraanse raketaanvallen op twee luchtmachtbasissen in Irak zijn geen slachtoffers gevallen. Dat meldt na een woordvoerder van de Amerikaanse regering nu ook het regime in Irak. Bij de aanvallen werden gerichte raketten gebruikt en in dit geval lijkt het erop dat Iran schoot om te missen, zei een anonieme Amerikaanse regeringsbron aan Bloomberg. Teheran beweerde eerder dat bij de raketaanvallen tachtig Amerikanen omgekomen zijn en dat er schade is aangericht aan Amerikaanse helikopters. In de Iraanse hoofdstad werd de militaire actie alvast op gejuich onthaald. Ayatollah Ali Khamenei noemt de aanval “een slag in het gezicht van de Amerikanen”.
 1. VS doden hoge Iraanse generaal bij aanval op vliegveld Bagdad, Iraanse hoogste leider roept op tot wraak
  Play

  VS doden hoge Iraanse generaal bij aanval op vliegveld Bagdad, Iraanse hoogste leider roept op tot wraak

  Het Amerikaanse leger heeft bij een luchtaanval op het internationale vliegveld van de Iraakse hoofdstad Bagdad de hoge Iraanse generaal Qassem Soleimani gedood. Het Pentagon heeft bevestigd dat president Trump het bevel heeft gegeven om Soleimani te doden als antwoord op de bestorming van de Amerikaanse ambassade in Bagdad van enkele dagen geleden. De vrees voor een escalatie is groot: de Iraanse ayatollah Ali Khamenei zegt dat de dood van zijn machtige generaal gewroken zal worden. De Verenigde Staten roepen hun burgers alvast op om Irak onmiddellijk te verlaten via land of lucht.
 1. Moordende Navy SEAL Edward Gallagher krijgt steun van Trump en zet zo Amerikaans leger op zijn kop
  PREMIUM

  Moordende Navy SEAL Edward Gallagher krijgt steun van Trump en zet zo Amerikaans leger op zijn kop

  Hij doodde een IS-strijder met een jachtmes, poseerde met diens lijk en zou een jong meisje zomaar door het hoofd hebben geschoten, de Navy SEAL Edward Gallagher (40) heeft heel wat oorlogsmisdaden op zijn kerfstok. Toch gaf de Amerikaanse president Donald Trump zijn minister van Defensie Mark Esper de opdracht Gallagher niet uit de elite-eenheid te ontslaan. Gallaghers overste Richard Spencer, de baas van de marine, werd ontslagen. Wie is de Navy SEAL die het Amerikaanse leger zo op zijn kop zet?
 1. “Heb je dan geen gevoelens?”: vrouw die als seksslavin gebruikt werd door IS-strijder confronteert aanrander op tv
  Play

  “Heb je dan geen gevoelens?”: vrouw die als seksslavin gebruikt werd door IS-strij­der confron­teert aanrander op tv

  “Kijk me aan! Waarom heb je me dit aangedaan? Waarom?” Met die woorden heeft een vrouw die op haar 14de maandenlang verkracht werd door een IS-strijder, haar aanrander ter verantwoording geroepen op de Iraakse televisie. Op de beelden is te zien hoe de man – in gele overal en met zijn handen in boeien – geen enkele keer opkijkt tijdens de heftige confrontatie.
 1. Traangas en geweerschoten nadat demonstranten VS-ambassade Irak binnenvallen, ambassadeur geëvacueerd

  Traangas en geweerscho­ten nadat demonstran­ten VS-ambassade Irak binnenval­len, ambassa­deur geëvacu­eerd

  Enkele duizenden demonstranten hebben vandaag de Amerikaanse ambassade in de Iraakse hoofdstad Bagdad aangevallen uit woede over Amerikaanse luchtaanvallen afgelopen weekend. Volgens persbureau AP zijn demonstranten het terrein van de ambassade kunnen binnendringen. De veiligheidsdiensten zetten traangas in en er wordt bericht over geweervuur. De ambassadeur en het personeel zijn geëvacueerd. Er vielen bij de schermutselingen al twaalf gewonden. De VS zullen 750 extra soldaten naar Irak sturen.