Ransomware blokkeert het computersysteem. Er verschijnt een bericht waarin gevraagd wordt om een som geld te betalen als je je bestanden terug wilt.
Volledig scherm
Ransomware blokkeert het computersysteem. Er verschijnt een bericht waarin gevraagd wordt om een som geld te betalen als je je bestanden terug wilt. © Twitter

"Zeker niet betalen": wat je wél moet doen als jouw computer besmet is met ransomware

Gisterenavond werden zeker 74 landen, volgens sommige bronnen zelf 99, getroffen door een massale cyberaanval. In verschillende sectoren blokkeerden de computersystemen volledig als gevolg van de malware WannaCry. Dat is een soort ransomware, een virus dat computersystemen blokkeert tot de gebruiker een bepaalde som geld betaalt. Maar wat kan je doen als jouw computer geïnfecteerd is door het virus? Vooral: niet betalen.

 1. Bluetoothspeakers die het langer volhouden dan jezelf: drie modellen met een batterijduur tot 25 uur
  Tweakers

  Bluetooth­spea­kers die het langer volhouden dan jezelf: drie modellen met een batterijd­uur tot 25 uur

  De zomer lacht ons toe: van bruisende terrasjes tot bomvolle parken over sfeervolle campings. Het zijn ideale gelegenheden voor een fijn streepje muziek. Een bluetoothspeaker - mét lange batterijduur - is daarvoor het perfecte gadget. Hoe herken je de beste exemplaren? En welke speakers – per budgetcategorie eentje – verkiest expert Eric Van Ballegoie van technologiesite Tweakers?
 2. "Ik heb gehuild zoals ik nog nooit gehuild heb": cyberaanval treft ook Belgen
  Video

  "Ik heb gehuild zoals ik nog nooit gehuild heb": cyberaan­val treft ook Belgen

  Ook in België zijn mensen of bedrijven getroffen door de wereldwijde cyberaanval met ransomware. De aanval trof wereldwijd verschillende sectoren in al zeker 74 landen. Het Centrum voor Cyberveiligheid (CCB) heeft weet van "drie rode lampjes". Michel De Bruycker, directeur van het Centrum voor Cyberveiligheid (CCB), zegt dat er in ons land weinig meldingen zijn. Hij kan op dit moment slechts één slachtoffer van de hacking bevestigen, een papierhandel in Marcinelle.