Xander Koppelmans op het CCV-cybercongres
Volledig scherm
Xander Koppelmans op het CCV-cybercongres © Vincent Krijtenburg

Xander raakte alles kwijt door hack: “Binnen twee jaar van zorgeloos naar dakloos”

Het bedrijf van Nederlander Xander Koppelmans was goed geautomatiseerd en beveiligd tegen cybercrime. Althans, dat dacht hij - totdat zijn servers in 2015 werden gehackt. Koppelmans sprak op een cybercongres over het dramatische keerpunt in zijn leven. 

27 reacties

 • Patrick Coulier

  3 jaar geleden
  De tijden dat Windows goed genoeg was - lees veilig genoeg - ligt al lang achter ons, maar dat mag duidelijk niet gezegd worden hier.De waarheid heeft echter zijn rechten. Vraag het maar aan de slachtoffers ;-)
 • Kristof Schouben

  3 jaar geleden
  Linux veilig? 90% van de servers op internet draait op linux en die worden ook gehackt, het is maar zo veilig als je beheerders, gebruikers en paswoorden...
 • Geert Landsman

  3 jaar geleden
  Beste Paul Philippaerts, Linux is veilig. Als ik je als beheerder geen toegang geef op Administratie-niveau dan kan jij als gebruiker niks verknoeien. Hooguit je eigen account, maar verder kom je niet. Windows is een ander verhaal, die kan je makkelijk overnemen zonder dat je rechten hebt want er zitten meer gaten in dan in een gatenkaas. Er moet maar 1 gebruiker iets uitvoeren dat een gat kent en heel je bedrijf/systeem gaat om zeep. En dat is precies wat steeds vaker gebeurd. Linux is veilig.
 • Roger De Volder

  3 jaar geleden
  VPN zoals sommige hier aanhalen helpt voor geen meter, het probleem is niet de verbinding, maar de zaken die je binnenhaalt. Sterker nog een VPN kan net als doel hebben om binnen te geraken, veel van de VPN diensten hebben ook fouten, dus je hebt dubbel kans om gehackt te worden. Wat helpt dan wel? Mixed omgeving, niet alles Windows of Mac, maar 50/50, je mensen goed opleiden, dat is complex, maar het is een must. Virus scanner en goede uitgaande firewall (iedereen focused op uitgaande)
 • Tom Van Kerkhoven

  3 jaar geleden
  Thierry Bollaert Cloud is angstaanjagend begrip, maar eigenlijk is het echt niet zo moeilijk. Het grootste voordeel is dat cloud constant gemonitored wordt door IT professionals. Waar je vroeger tapes had, gebruikt men nu vaak offsite cloud backups. Die zijn goedkoper en veiliger als je het goed doet. Dat zijn systemen waar je na de backup geen wijzigingen meer kan doorvoeren aan de bestaande backup. Tapebackups bleken vaak onbruikbaar op het moment dat je ze nodig had.
 1. Met gevelisolatie kan je jouw verwarmingskosten met 30 procent verlagen: voor wie is het interessant? En wat kost het?
  Livios

  Met gevelisola­tie kan je jouw verwar­mings­kos­ten met 30 procent verlagen: voor wie is het interes­sant? En wat kost het?

  Je gevel isoleren aan de buitenzijde van je woning kan je verwarmingskosten met 30% verlagen. Dat zegt xthermo, de Belgische federatie van fabrikanten van systemen voor buitengevelisolatie. “Buitengevelisolatie is de volgende logische stap nadat je je dak en ramen hebt geïsoleerd.” Maar wat komt daar precies bij kijken? Wat kost het en kan je er een premie voor opstrijken? Livios.be zocht een antwoord.
 2. Wanneer kies je best voor de gratis ziekteverzekering van de overheid in plaats van voor een mutualiteit?
  Spaargids.be

  Wanneer kies je best voor de gratis ziektever­ze­ke­ring van de overheid in plaats van voor een mutuali­teit?

  De wettelijke ziekteverzekering is verplicht in België. Dit systeem biedt iedereen toegang tot medische verzorging. Om van dat systeem te kunnen genieten, moet je je aansluiten bij een ziekenfonds of bij de Hulpkas voor Ziekte en Invaliditeitsverzekering (HZIV). Maar hoe bepaal je die keuze? En waarin schuilt het verschil tussen ziekenfonds en hulpkas? Spaargids.be zet het voor je op een rij.