Ignace Glorieux, hoogleraar Sociologie aan de VUB.
Volledig scherm
PREMIUM
Ignace Glorieux, hoogleraar Sociologie aan de VUB. © Lies Willaert

Socioloog vindt verbod op foto's van Zwarte Piet brug te ver: “Niet aan Facebook om te bepalen wat niet mag”

Foto's en video's van een traditionele Zwarte Piet zijn voortaan verboden op Facebook en Instagram. Ook Joodse karikaturen worden geweerd. Ignace Glorieux, hoogleraar Sociologie aan de VUB, vindt dat een brug te ver. "Het is niet aan een Amerikaans commercieel bedrijf als Facebook om te bepalen wat mag en niet mag."

38 reacties

 • Daniel Bamps

  5 maanden geleden
  Nog goed dat er Gino DeNUL is om ons alles goed uit te leggen.
 • Dagmar D'Hollander

  5 maanden geleden
  Zwarte piet is nooit een probleem geweest ,niet voor kinderen,niet voor burgers,niet voor politie en gerecht, voor niemand,het werd nooit of te nimmer gelinkt aan racisme want iedereen maakte van de stereotype elementen een positief gegeven en gevoel,om te tonen dat verdraagzaamheid en vergevingsgezindheid,kon omgebuigd worden naar compleet tegenovergestelde,het beste wat je aan opvoeding van kinderen kan bijdragen.Sint en piet waren juist 'het 'voorbeeld van verdraagzaamheid.
 • Thomas Lambaerts

  5 maanden geleden
  Het is helemaal aan facebook om te vertellen wat er op facebook mag staan. Facebook is van facebook, geen openbaar domein. Zij bepalen wat er op hun eigendom gebeurt. Ik moet in jou living, op jou kast ook geen fotos van mijzelf komen plaatsen. Alhoewel ik niet akkoord ben over de pietenheisa
 • Gino Denil

  5 maanden geleden
  De man heeft ongelijk. Iemand moet verantwoordelijkheid nemen. Positief is dat facebook dat nu eindelijk doet. Blijft de vraag wie moet bepalen wat nu wel of niet mag. Daar is 9 maanden aan gewerkt en er is overleg gepleegd met meer dan 60 maatschappelijke organisaties. Het is dus niet de gril van één of andere CEO en gelukkig ook geen bemoeienis van Trump. De socioloog predikt zonder de eigenlijke achtergrond te kennen.
 • Domien Deschutter

  5 maanden geleden
  De man heeft gelijk
 1. Privacy-expert Matthias Dobbelaere-Welvaert: “Onze privacy wordt elke minuut, wat zeg ik, elke seconde geschonden”
  PREMIUM

  Privacy-ex­pert Matthias Dobbelaere-Wel­vaert: “Onze privacy wordt elke minuut, wat zeg ik, elke seconde geschonden”

  Nog voor de coronacrisis lag onze privacy onder vuur. Maar nu is het alle remmen los, zo waarschuwt privacy-activist en jurist Matthias Dobbelaere-Welvaert. “Plots moeten ANPR-camera’s controleren of we de avondklok respecteren en vliegen er drones boven onze tuin. De overheid heeft de neiging zich steeds meer te moeien”, waarschuwt hij in een interview met De Morgen.
 1. Leslie (27) overlijdt aan corona twee weken na bevalling, vader blijft met verdriet en baby achter
  Play

  Leslie (27) overlijdt aan corona twee weken na bevalling, vader blijft met verdriet en baby achter

 2. Vertederend: panda's dollen in de sneeuw
  Play

  Vertede­rend: panda's dollen in de sneeuw

iHLN