Pagina’s Australische hulpdiensten en goede doelen geblokkeerd in strijd tussen Facebook en Australische regering
De beperkingen die Facebook in Australië heeft ingesteld op het delen van nieuws op het platform treffen ook de Australische hulpdiensten. Onder meer Facebookpagina’s waarop wordt gewaarschuwd voor corona-uitbraken, bosbranden en tyfoons werden geblokkeerd. De Australische regering heeft woedend gereageerd op de problemen.
Delen per e-mail
In het hele land melden brandweerkorpsen, gezondheidsdiensten, meteorologische diensten en hulporganisaties dat er problemen zijn opgetreden met hun Facebookpagina’s. Die worden geregeld gebruikt om waarschuwingen door te geven aan de bevolking van het land, dat regelmatig onder extreme weersomstandigheden gebukt gaat. Ook wordt er via Facebook informatie over de pandemie verspreid.
Facebook stelde de beperkingen in als reactie op een Australisch wetsvoorstel dat Facebook en Google wil verplichten om te betalen voor nieuws van Australische mediabedrijven. Australische gebruikers van Facebook en Instagram kunnen door de beperkingen geen nieuws meer delen met hun contacten.
Maar Facebook lijkt het begrip ‘nieuws’ dus wel heel ruim geïnterpreteerd te hebben. Zelfs Facebooks eigen Facebookpagina bleek geblokkeerd voor Australische bezoekers, net als pagina’s van deelstaatregeringen, goede doelen en sportverenigingen. Alle posts op de betrokken pagina’s zijn verdwenen, en de beheerders kunnen geen berichten meer delen.
“Pagina's hulpdiensten worden hersteld”
Facebook liet intussen al weten dat het de geblokkeerde pagina’s van politie en brandweer zal herstellen. Het bedrijf laat ook weten dat het niet de bedoeling had overheidspagina’s af te sluiten. “De wet voorziet geen duidelijke richtlijn over de definitie van ‘nieuwscontent’, en daarom hebben we een brede definitie gebruikt om het wetsvoorstel te respecteren", klinkt het.
Het Australische wetsvoorstel toont volgens Facebook totaal geen begrip “voor de relatie tussen ons platform en uitgevers die het gebruiken om nieuws te delen.”
“Autoritaire en onnodige maatregelen”
De regering in Canberra noemt de beperkingen die Facebook zijn Australische gebruikers oplegt autoritair. “Facebook heeft ongelijk”, zegt minister van Financiën Josh Frydenberg. “De maatregelen die het neemt zijn onnodig, autoritair en zullen de reputatie van Facebook hier in Australië schaden.” Volgens Frydenberg was de regering niet gewaarschuwd door Facebook over wat eraan zat te komen. Canberra blijft achter het wetsvoorstel staan. “Wij gaan niet in op dwang en dreigementen, waar ze ook vandaan komen”, besloot de minister van Financiën.
De Australische regering stelde eerder dat de voorgestelde regeling in het algemeen belang is en dat er 18 maanden onderzoek aan voorafging. De nieuwe wetten zijn bedoeld om de lokale media-industrie te ondersteunen, die in verhouding tot de techbedrijven maar weinig overhoudt aan het online verdienmodel.
Volgens lokale media heeft Facebook in Australië tussen de 16 en 18 miljoen gebruikers, op in totaal 25 miljoen Australiërs.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
7
WhatsApp vraagt voortaan om biometrische data op laptop
WhatsApp vraagt gebruikers voortaan om biometrische data als ze gebruik willen maken van Web of Desktop, de apps waarmee je je gesprekken op je laptop kunt bekijken. Dat heeft de populaire chat-app via Twitter bekendgemaakt. -
Sparen volgens de 50-30-20-regel: hoe werkt het?
-
Livios
7 oplossingen voor meer privacy in je tuin
Een groot aandachtspunt - zeker bij nieuwe tuinen - is het vermijden van inkijk. Maar je wil toch geen jaren wachten voor je haag of beplanting voldoende beschutting biedt? Privacy in je tuin op één dag: bouwsite Livios legt uit hoe je dit voor elkaar krijgt. -
-
Coronapandemie en verkiezingen VS leidden meer gebruikers naar Twitter in 2020
De sociaalnetwerksite Twitter heeft het aantal gebruikers vorig jaar sterk zien groeien. In heel 2020 kwamen er 40 miljoen nieuwe dagelijkse gebruikers bij op het platform. Daarmee komt het totaal aantal gebruikers uit op 192 miljoen, een kwart meer dan een jaar eerder. De toename wordt gelinkt aan een aantal grote gebeurtenissen, zoals discussies over de coronapandemie en de Amerikaanse presidentsverkiezingen. -
Zuckerberg krijgt Australische mediawet niet van tafel
Facebookbaas Mark Zuckerberg en de Australische minister Josh Frydenberg zijn er niet in geslaagd hun conflict op te lossen. Dat conflict ontstond toen het land een wetswijziging voorstelde waardoor techgiganten voortaan moeten gaan betalen voor het delen van nieuwscontent op hun platforms. -
Facebook beperkt het delen van nieuws in Australië
Australische gebruikers van Facebook en Instagram kunnen voortaan minder nieuwsberichten delen met hun contacten. Het Amerikaanse socialemediabedrijf had daar eerder al mee gedreigd. Nu er in Australië een wetsvoorstel is ingediend dat Facebook en Google verplicht om te betalen voor nieuws van Australische mediabedrijven wordt het dreigement ook echt doorgevoerd. -
Europa kan antitrustonderzoek beginnen als bedrijven uit EU verdwijnen