Mysterieuze uitvinder van Bitcoin vermoedelijk een van rijkste mensen ter wereld
Het fortuin van “Satoshi Nakamoto”, de schuilnaam van de uitvinder van Bitcoin, groeit even snel als de waarde van zijn cryptomunt. Toch weet niemand echt wie er achter dit pseudoniem zit, waar hij woont, of zelfs of hij nog leeft.
Delen per e-mail
Zelfs het bezit van slechts enkele bitcoins kan al bijzonder lucratief zijn. De koers van de cryptomunt steeg in 2020 immers van ongeveer 10.000 dollar (ongeveer 8.300 euro) in januari tot bijna 35.000 dollar (ongeveer 29.100 euro) aan het einde van het jaar, zo blijkt uit een analyse van het Duitse databedrijf Statista.
Nakamoto zou zelf zo'n één miljoen bitcoins in zijn bezit hebben. De meerderheid daarvan verwierf hij in de eerste twee jaar na de oprichting van Bitcoin in 2009, toen er nog maar weinig concurrentie was. Die zouden vandaag bijna 40 miljard dollar (ongeveer 33 miljard euro) waard zijn. Dat maakt de mysterieuze uitvinder van de cryptomunt volgens Forbes meteen tot een van de 25 rijkste mensen op aarde. Als de waarde van bitcoin blijft stijgen en oploopt tot 100.000 dollar (83.000 euro), wat op dit ogenblik niet ondenkbaar is, steekt Nakamoto met gemak Amazon-oprichter Jeff Bezos en Tesla- en SpaceX-CEO Elon Musk voorbij.
Wie is Nakamoto?
Maar wie gaat er schuil achter deze figuur? Dat blijft een groot vraagteken. Nakamoto heeft nooit zijn ware identiteit bekendgemaakt en heeft al sinds 2014 niet meer gecommuniceerd in het openbaar. Zijn naam verscheen voor het eerst op 31 oktober 2008 op het forum van de P2P Foundation, die de impact van peer-to-peer-technologie op de maatschappij bestudeert. Voordien was er van hem geen spoor.
Hoewel zijn naam laat uitschijnen dat Nakamoto een Japanner is, is hij dat volgens onderzoekers zeker niet. Op basis van zijn schrijfstijl en het gebruik van typische Brits-Engelse uitdrukkingen, vermoeden sommigen dat het om een Brit gaat. Anderen zijn er dan weer van overtuigd dat hij een Amerikaan is: zijn berichten werden regelmatig gepubliceerd tijdens beursuren van de Amerikaanse westkust.
Tot de meest genoemde namen behoren Nick Szabo, een computerwetenschapper van de Cypherpunks-beweging; Hal Finney, de eerste Bitcoin-gebruiker; Martti Malmi, een van de eerste ‘miners’; Michael Clear, een Ierse codeur; Craig Steven Wright, een Australiër en Adam Back, een Britse cryptograaf en Cypherpunk. Allen hebben de geruchten min of meer ontkend. Een originele interpretatie verwees naar medewerkers van vier grote technologiebedrijven: Samsung, Toshiba, Nakamichi en Motorola, of SA-TOSHI-NAKA-MOTO. Dat vertelde Olivier Bossard, een professor financiën aan een Parijse universiteit aan Forbes. Aan deze hypothese wordt echter weinig belang gehecht.
Het ontstaan van Bitcoin
Op 31 oktober 2008, te midden van de wereldwijde financiële crisis, kondigde een zekere Satoshi Nakamoto in zijn Bitcoin-witboek zijn voornemen aan om een virtuele munt te creëren. Op 3 januari 2009 werd de allereerste Bitcoin - genaamd het ‘Genesis Block’ - ‘gemijnd’. Negen dagen later werd de eerste transactie uitgevoerd. Vandaag is één bitcoin net geen 37.000 dollar (bijna 31.000 euro) waard.
Bitcoin is een gedecentraliseerde virtuele munt op basis van een algoritme. In tegenstelling tot fysieke valuta zoals de euro of de dollar, is de munt immaterieel en wordt ze niet gecontroleerd door een centrale bank of een regering, maar door een enorme gemeenschap van internetgebruikers. Bitcoin wordt gebruikt om te betalen voor diensten, goederen of zelfs om andere munteenheden te kopen. Het betaalmiddel wordt nu door duizenden websites en winkels aanvaard.
LEES OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Deze technische snufjes maken je leven zoveel gemakkelijker
We staan er niet altijd bij stil, maar tal van slimme technologische uitvindingen hebben ons leven al gemakkelijker of entertainender gemaakt. Waar vorige generaties ineens hun leven zagen veranderen door de komst van pakweg walkmans of de Nokia-telefoon, zijn er vandaag andere kleinoden in trek. -
2
Delen van nieuws in Australië via Facebook wordt weer mogelijk
Facebook gaat het binnen een paar dagen weer mogelijk maken voor Australische gebruikers om via Facebook en Instagram nieuws te delen met hun contacten. Het Amerikaanse socialemediabedrijf had die mogelijkheid eerder beperkt, als reactie op een wetsvoorstel dat Facebook en Google verplicht te betalen voor nieuws van Australische mediabedrijven. De regering in Canberra heeft nu ingestemd met een aanpassing aan de regeling. -
8
Google blokkeert advertenties van slotenmakers in zoekresultaten: “Te vaak malafide bedrijven bovenaan”
Google heeft in Nederland, België, Duitsland en Zweden alle advertenties voor slotenmakers verwijderd uit de weergave van de zoekresultaten. Dit omdat er te vaak malafide bedrijven bovenaan de resultaten werden weergegeven als gebruikers op de term ‘slotenmaker’ zochten. Dat meldt onder meer Tweakers donderdag. Het was radiomaker Sven Pichal die de internetgigant tot de orde riep in ‘De Inspecteur’, het consumentenprogramma op Radio 2. De zoekertjes steken de echte vaklui al jarenlang stokken in de wielen. -
-
Multimedia
Gaat je smartphone te snel stuk? Dit kan je eraan doen
Een gemiddelde gebruiker doet het net geen drie jaar met zijn smartphone voordat hij overgaat naar een nieuwe, zeggen marktonderzoeken. Wil jij liefst dat je smartphone het langer uitzingt? Dan moet je er vooral goed zorg voor dragen. Onze techredacteur geeft vijf belangrijke tips. -
Cryptomunten6
Bitcoin-stunt van Tesla lijkt maand geleden aangekondigd door mysterieuze Reddit-gebruiker
Het lijkt erop dat een Reddit-gebruiker meer dan een maand geleden de gigantische bitcoin-aankoop van autofabrikant Tesla bekendgemaakt heeft. Het nieuws over die aankoop stuurde de koers van de cryptomunt naar een nieuw record. De auteur van de post op Reddit beweert een Tesla-insider te zijn. Zijn bericht luisterde naar de titel ‘You heard it here first’. -
Waarde van bitcoin neemt flinke sprong, mogelijk aangejaagd door Elon Musk
De waarde van de bitcoin is vrijdag op enkele minuten tijd fors de hoogte ingeschoten. Experts wijzen daarvoor met de vinger naar Tesla-baas Elon Musk, die op zijn Twitterpagina zonder verdere uitleg een cryptische boodschap had geplaatst. -
Heibel bij Google: alweer een onderzoeker ontslagen nadat deze kritiek had op werkwijze van het bedrijf
Google heeft het hoofd van zijn ethische onderzoeksteam voor kunstmatige intelligentie (AI) ontslagen. Margaret Mitchell had de afgelopen tijd felle kritiek geleverd op haar werkgever. Ze voerde campagne voor meer diversiteit bij Google en hekelde de censuur binnen het techconcern.
15 reacties
Peter Van Landeghem
Geert Landsman
Valentijn Ziarczyk
Tom Staelens
Peter Van Dewiele