Met deze kankerfoto's ontlokt vrouw online storm
'Onder het rood kleedje', zo heet de reeks foto's die de Australische Beth Whaanga liet maken en online zette. Daarop toont ze de littekens van verscheidene ingrepen die ze onderging om haar lichaam kankervrij te maken. "Waarschuwing: deze foto's zijn confronterend en bevatten topless beelden. Ze zijn niet seksueel bedoeld. Het doel van dit project is bewustzijn inzake borstkanker te stimuleren", zette ze erbij. Toch waren er Facebookgebruikers die de foto's 'ongepast' vonden en dat meldden aan Facebook. Prompt gingen de beelden viraal.
Delen per e-mail
"Elke dag zien we mensen op straat. Die individuen zien er normaal uit, maar onder hun kleren vertelt hun lichaam vaak een ander verhaal", schreef Beth.
Over de foto's zegt ze: "Aanvankelijk waren ze confronterend maar na een tijdje putte ik er kracht uit. Mijn littekens zijn niet lelijk, ze zeggen dat ik leef".
Nadat de foto's als aanstootgevend gemeld werden bij Facebook, schreef Beths zus een boze reactie op haar Facebookpagina.
"Dit is mijn zus! Ze moest recent een aantal chirurgische ingrepen ondergaan om haar van kanker te zuiveren. Ze heeft besloten haar littekens te tonen zodat mensen zich bewust worden van het gevaar van borstkanker. Wegens die foto's hebben 103 mensen haar gisteren ontvriend. Als jij één van die mensen was, ontvriend mij dan ook en rot op. Aan alle anderen: like en deel deze foto, zo toon je mijn zus dat je haar steunt".
Beth zelf postte 's anderendaags een lange comment waarin ze de bedoeling van de fotosessie uitlegt.
"Er is vanochtend vaak gesteld dat ik borstkanker heb overleefd, maar ik ben niet zeker of dat de correcte omschrijving is. Ik zie mezelf eerder als iemand die aan preventie van borstkanker doet. Ik heb geluk gehad dat ik de veranderingen in mijn borst heb gemerkt voor de kanker agressief werd of zich kon verspreiden. Mijn leven is niet in gevaar geweest, ik heb niet moeten vechten, ik heb geluk gehad. Uiteraard was de borstamputatie noodzakelijk.
Ik wil niet dat vrouwen en mannen die de strijd tegen borstkanker leveren en de echte overlevers zijn of, erger, het gevecht hebben verloren, zouden denken dat ik mijn ervaring vergelijk met die van hen. Ik ben elke dag dankbaar dat ik niet heb moeten doormaken wat zij doormaken.
Het doel van de fotosessie was mannen en vrouwen bewust te maken. Dat ze letten op alle veranderingen van hun lichaam en tonen dat kanker niet discrimineert naar geslacht, ras of leeftijd. Kanker treft ons allemaal. Controleer je borsten of de klieren onder je armen en in je hals. Als je iets vreemds merkt, ga ermee naar je dokter".
Beth en fotografe Nadia Masot zoeken vrijwilligers om de fotoreeks verder te zetten en zo te tonen dat kanker iedereen treft. Je kan de volledige fotosessie van Beth hier bekijken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
"Een op drie kankergevallen kan vermeden worden"
Een op de drie kankergevallen kan vermeden worden door preventie. Dat zegt de Stichting tegen Kanker in het kader van de Werelddag tegen Kanker. Tot en met vrijdag worden over het hele land nog verschillende sensibiliseringsacties en informatiesessies georganiseerd. -
Britten woedend over campagne: "Ik wilde dat ik borstkanker had"
Een sensibiliseringscampagne voor pancreaskanker deed heel wat stof opwaaien in Engeland. Op posters en in een filmpje vertellen mensen die aan de ziekte lijden dat ze "liever borst- of teelbalkanker hadden gehad". Critici veroordeelden de campagne als "ongepast en kwetsend voor andere kankerpatiënten en hun families". -
Facebook censureert foto kankerpatiënte omdat 'maar' één borst is geamputeerd
Facebook veranderde enkele maanden geleden zijn fotobeleid voor foto's van vrouwen die een borstamputatie ondergingen. De mediagigant erkende onder de druk van een petitie van meer dan 20.000 kankerpatiënten dat deze foto's een sensibiliserende rol kunnen spelen en een steun kunnen beteken voor andere borstkankerpatiënten. Facebook laat wel nog steeds geen foto's toe waar er nog één volledige borst te zien is, vooral de zichtbaarheid van een tepel zou een probleem zijn. -
-
29
"Europa is traag met uitrol van snel 5G-netwerk, we riskeren opnieuw banen mis te lopen”
Europa is laat met de uitrol van het snelle 5G-netwerk voor mobiel internet. Om het niveau van China te bereiken, heeft Europa met het huidige tempo nog zeker twee jaar nodig. Dat zegt Börje Eckhom, topman van de Zweedse producent van telecomapparatuur Ericsson in een interview met de Franse krant ‘Le Monde’. Hij waarschuwt dat Europa het risico loopt om nieuwe banen mis te lopen. -
Hoeyberghs amputeert na kankerdiagnose borsten van zijn vrouw
Evelyne (41), de vrouw van plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs, vecht tegen borstkanker. Vorige maand kreeg ze te horen dat ze een kwaadaardige tumor had, een hormoongevoelige kanker. Dezelfde week nog opereerde Jeff zijn vrouw. Haar beide borsten werden geamputeerd. Dat meldt Story. -
Instant lentegevoel met deze handtassen in pastel
Een hypervrouwelijke outfit of een hippe look met speelse twist? Pasteltinten werken altijd in je voordeel. Nog niet klaar voor een lila suit of snoeproze jurk? Ook een pastelgekleurde handtas does the job. Ninashop.be zocht voor jou de liefste exemplaren uit. -
Salaris
Deze 3 sectoren betalen een hoog startersloon
Je eerste loon is iets om naar uit te kijken. Afhankelijk van de sector waarin je aan de slag gaat, kan dat nogal verschillen. Jobat.be belicht drie sectoren met een aardig bruto maandloon voor starters en legt uit welke soort jobs je er vindt.