Na Facebook en Twitter legt nu ook YouTube Trump aan banden.
Volledig scherm
PREMIUM
Na Facebook en Twitter legt nu ook YouTube Trump aan banden. © REUTERS

INTERVIEW. Nu ook YouTube Trump bant: “Wie dit nu oké vindt, moet aanvaarden dat morgen iemand anders aan de beurt kan zijn”

Na Twitter en Facebook valt Donald Trump nu ook bij YouTube uit de gratie. Hij mag een week lang niks posten op zijn kanaal. Maar kunnen techbedrijven zomaar mee beslissen over vrije meningsuiting? “Dit is een gevaarlijk precedent”, zegt privacyjurist Matthias Dobbelaere-Welvaert.

24 reacties

 • jimmy nuyts

  2 dagen geleden
  de vrijheid van meningsuiting betekent niet dat je de platforms daarvoor moogt/moet gebruiken. Er is niets dat hem tegenhoudt zijn mening te verkondigen op zijn eigen website, of via zijn eigen media kanalen. Gebruik je de diensten van anderen, dan ga je akkoord met hun regels. staat het je niet aan, dan blijf je best weg van hun sites. En er wordt al jaren lang accounts verbannen op youtube, facebook, twitter als ze de regels niet volgen. Dit is dus vooral aandachtzoekerij.
 • Axel Marckx

  2 dagen geleden
  Vrije meningsuiting stopt daar waar je andere mensen bewust schade berokkent. Haat-boodschappen, racistische boodschappen en opruiende taal zijn voorbeelden van bewust schade berokkenen. Dus neen, de vrije meningsuiting is helemaal niet in het gedrang als je Trump zijn klankbuis tijdelijk het zwijgen oplegt. Je kan toch niet verlangen dat islamistische boodschappen wel geblokkeerd worden, maar de extreem rechtse boodschappen van Trump niet?
 • Gilbert Vermeersch

  2 dagen geleden
  Bedrijven moeten de wet volgen . Politiekers moeten die zo maken dat die wet goed is. Maar daar wringt het schoentje.
 • Jean Limpens

  2 dagen geleden
  Niemand is verplicht om een account te hebben op twitter of facebook. Heeft men die wel dan moet men maar rekening houden met de regels. Ook sommige gewone facebookgroepen hebben hun eigen regels en wordt men uitgesloten bij het niet respecteren ervan.
 • guido Bervoets

  2 dagen geleden
  Wie niet aanzet tot haat en geweld, geen racistische en opruiende mails plaatst zal niet gecensureerd worden. Er zijn websites die niet gecensureerd worden, zoals Parler, die beweren dat op hun site alles toegelaten is en niemand beperkt wordt op vrijheid van meningsuiting. Is dat zo? Het is wel een extreemrechtse website die uitsluitend extreemrechtse opruiende mails plaatsen. Dus dat recht van vrije meningsuiting is maar een aanfluiting en uiterst selectief.
 1. Noorwegen bezorgd over risico van vaccinatie zwakke 80-plussers
  Play
  Covid-19

  Noorwegen bezorgd over risico van vaccinatie zwakke 80-plus­sers

 2. 15 meter de dieperik in: bus hangt te bengelen van brug
  Play

  15 meter de dieperik in: bus hangt te bengelen van brug

iHLN