Een oliepijplijn van bijna 9.000 kilometer ligt al sinds vrijdag stil na een aanval met ransomware.
Volledig scherm
Een oliepijplijn van bijna 9.000 kilometer ligt al sinds vrijdag stil na een aanval met ransomware. © AP

Hackersgroep DarkSide zit achter cyberaanval op oliepijplijn. Wat weten we over die ‘Robin Hoods’?

De FBI heeft bevestigd dat hackersgroep DarkSide achter de cyberaanval op het brandstofnetwerk van Colonial Pipeline in de VS zit. De cyberaanval zorgde wereldwijd voor hogere olieprijzen. Hoewel de Russische overheid alle betrokkenheid ontkent, zou de criminele groep wel in het land gevestigd zijn. Ze zetten zich graag in de markt als ‘Robin Hoods’. Wat weten over hen?

6 reacties

 • Lou Bakker

  1 maand geleden
  Wat weten we over die ‘Robin Hoods’? Niets, op wat speculaties na.
 • Lou Bakker

  1 maand geleden
  Volgens cybersecurity-expert Lior Div gaat het om ervaren digitale afpersers. Zoiets als een regering van een land dus.
 • Ludovic De Beuckeleer

  1 maand geleden
  een aalmoes geven en het grote bedrag achter houden plaatst hen tussen de criminelen, en Rusland laat gedijen , dat zegt ook genoeg over die overheid.
 • Jozef Eys

  1 maand geleden
  Robin Hoods? Criminelen bedoel je zeker? De olieprijzen stijgen en wie betaalt dit? Iedereen die tankt.
 • Marcus Camps

  1 maand geleden
  Betalen is de gevangenis is. Het bestaansrecht verlenen aan dergelijke criminaliteit moet ten allen tijde vermeden worden. Als je vluchtelingen oppikt voor de kust van Afrika ben je verantwoordelijk voor alles wat daar verzuipt. Als je losgeld voor een ontvoering ben je verantwoordelijk voor alle ontvoeringen ervoor en erna. Simpel toch !?
 1. Minderjarige Belg gearresteerd na ‘sim-swapping’-aanvallen op Amerikaanse beroemdheden: meer dan 80 miljoen euro gestolen
  PREMIUM

  Minderjari­ge Belg gearres­teerd na ‘sim-swap­ping’-aanvallen op Amerikaan­se beroemdhe­den: meer dan 80 miljoen euro gestolen

  Tien hackers uit Groot-Brittanië, Malta en ons land zijn de afgelopen week gearresteerd nadat ze via sim-swapping meer dan 100 miljoen dollar (82 miljoen euro) aan cryptomunten stalen bij Amerikaanse beroemdheden. Ze maakten in 2020 duizenden slachtoffers door het telefoonnummer van hun doelwit over te nemen. “Je moet gewoon de telecomoperator kunnen overtuigen om een nieuwe simkaart op te sturen.”

iHLN