Mensen hebben niet door hoe ze in de gaten kunnen worden gehouden. Bovendien delen ze maar al te graag hun gegevens, als ze het gevoel hebben dat ze daar iets voor terugkrijgen. Dat blijkt uit het onderzoek 'Jouw Buurt, Jouw Data’ van de universiteiten van Rotterdam, Delft en Leiden.
Volledig scherm
Mensen hebben niet door hoe ze in de gaten kunnen worden gehouden. Bovendien delen ze maar al te graag hun gegevens, als ze het gevoel hebben dat ze daar iets voor terugkrijgen. Dat blijkt uit het onderzoek 'Jouw Buurt, Jouw Data’ van de universiteiten van Rotterdam, Delft en Leiden. © ANP XTRA

Europese dag van de privacy: “Mensen weten niet hoezeer ze gevolgd worden”

Mensen hebben niet door hoe ze in de gaten kunnen worden gehouden. Bovendien delen ze maar al te graag hun gegevens, als ze het gevoel hebben dat ze daar iets voor terugkrijgen. Dat blijkt uit het onderzoek 'Jouw Buurt, Jouw Data' van de universiteiten van Rotterdam, Delft en Leiden. De eerste bevindingen worden vandaag gepresenteerd op de Europese dag van de privacy.

9 reacties

 • Anoniem

  4 jaar geleden
  En iedereen loopt rond met een 'traceer me overal'-bakje: de gsm. Of de 'ik geef tot in detail mee hoeveel maandverbanden ik koop': de spaarkaart.
 • Gino Denil

  4 jaar geleden
  Er zijn landen waar het aantal openbare camera's al zo oploopt dat er één is per twee inwoners. Nog wat technisch evolueren en we gaan naar een drone met camera per inwoner, die je overal volgt. Waarschijnlijk kan het mettertijd voldoende verkleind worden zodat het niet eens opvalt.
 • Paul van de velde

  4 jaar geleden
  Van sommige mensen die ik van haar noch pluim ken en nog nooit gezien heb weet ik wat ze eten, waar ze wonen, wanneer en hoe ze sporten, waar ze werken, wat hun hobby's zijn, waar en wanneer ze op verlof gaan, wie hun vrienden zijn, wat ze doen als werk en waar ze werken, hoeveel kinderen ze hebben en op welke dag ze verjaren, met welke auto(s) ze rijden, hoe ze gekleed gaan, en zo kan ik nog wel verder gaan.
 • Jo Creemers

  4 jaar geleden
  Dit is nu eenmaal de prijs de we moeten betalen voor ons gebruik van internet. Ik vind het overigens helemaal niet nodig om dit en dat leuk te vinden op sociale media. Dit helpt al een heel eind.
 • Peter Bosman

  4 jaar geleden
  "Veel mensen kiezen voor het gemak van de snelle route.", voor het gemak... Ik zie het probleem niet aan door een straat met camera's lopen.