Eén op de drie Belgen kreeg afgelopen maand phishingbericht
Het fenomeen van phishing, waarbij oplichters persoonlijke gegevens zoals bankcodes, kredietkaartgegevens of wachtwoorden proberen te ontfutselen, is tijdens de coronacrisis uitgegroeid tot een algemeen maatschappelijk probleem. Niemand wordt gespaard, zo blijkt uit nieuwe cijfers van sectorfederatie Febelfin. Tegelijk zijn nog te weinig Belgen zich bewust van deze fraudetechniek.
Ruim één op de drie Belgen (34 procent), zegt de afgelopen maand een phishingbericht te hebben gekregen. Meer dan de helft (56 procent) kreeg dergelijk bericht in het laatste half jaar, zo blijkt uit een rondvraag in samenwerking met het onderzoeksbureau IndiVille. "Je moet dus continu alert zijn", waarschuwt Febelfin.
Phishing is echter nog onvoldoende bekend. Zo'n 12 procent van de Belgen heeft nog nooit gehoord van "phishing"; bij jongeren (tot 30 jaar) gaat het zelfs om 30 procent. Deze onwetendheid maakt dat 3 procent van wie ooit een phishing-bericht ontving, hierop is ingegaan. Bij jongeren is dat zelfs 5 procent.
Zeven procent van de Belgen deelde het voorbije halfjaar financiële gegevens waarover men zich ongemakkelijk voelde. Bij jongeren is dat zelfs 17 procent. Febelfin noemt dat "verontrustend".
Drie procent zegt dat het zijn bankcodes zou doorgeven als de bank daarom vraagt; bij jongeren is dat 8 procent. En dat is precies wat cybercriminelen doen: het proberen ontfutselen van de code door zich voor te doen als bank.
Gebruiksgemak vs. veiligheid
"Hoewel de cijfers aantonen dat cybercriminelen de coronacrisis massaal aangrijpen, is de bezorgdheid bij Belgen over cybercriminaliteit afgenomen", stelt Febelfin vast. De sectororganisatie merkt op dat de Belgische banken blijven investeren in extra veiligheidsmaatregelen, waardoor meer dan driekwart van alle frauduleuze overschrijvingen worden gedetecteerd en geblokkeerd of gerecupereerd. "Maar het garanderen van vlot en snel betaalverkeer én efficiënte fraudedetectie is een moeilijk en delicaat evenwicht, ook inzake gebruiksgemak voor de klant".
Eén op drie Belgen vindt extra veiligheidsstappen tijdens het online winkelen overbodig, vooral jongeren vinden dit een hindernis, zo blijkt uit het onderzoek.
Hoe phishing vermijden?
De bankenfederatie benadrukt dat het eigenlijk eenvoudig is om phishing te vermijden. Geef nooit je persoonlijke codes door in reactie op een mail, sms of telefoongesprek, en klik ook nooit op een gekregen link. Je kan beter zelf het adres van je bank typen, of je bank-app gebruiken op je eigen mobiele telefoon.
Wie met een poging tot phishing te maken krijgt, kan dat via mail melden aan zijn bank (via het specifieke e-mailadres voor phishing van uw bank, vaak iets als ‘phishing@bankdomeinnnaam’) en het onlineveiligheidsplatform Safeonweb (verdacht@safeonweb.be). In 2020 werden op dat laatste adres 3.225.234 verdachte berichten doorgestuurd, bijna een verdubbeling op een jaar tijd.
Het aantal geslaagde phishingtransacties lag vorig jaar op ongeveer 67.000, waarbij oplichters ongeveer 34 miljoen euro buitmaakten, zo raakte eerder al bekend.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijnenergie
Sociaal tarief verdwijnt: hoe weet je of jij vanaf juli opnieuw de volle pot betaalt voor energie?
-
PREMIUM
Een paar kliks en uw volledige spaarboekje is leeggehaald: internetoplichters maakten vorig jaar 34 miljoen euro buit en dit is hoe ze dat doen
Internetfraudeurs hebben vorig jaar maar liefst 34 miljoen euro buitgemaakt bij goedgelovige Belgen, door hen te laten klikken op een link die leidt naar een frauduleuze website. ‘Phishing’ heet het fenomeen, en in het coronajaar 2020 kende dat wereldwijd een enorme stijging, mede door de groeiende 'professionaliteit' van de oplichters. Hoe kan u ervoor zorgen dat u toch niet in de val trapt? -
6
Twitter stapt uit vrijwillige EU-overeenkomst rond desinformatie
Twitter schaart zich niet langer achter de vrijwillige Europese gedragscode voor internetplatformen, waarin die zich ertoe engageren de strijd tegen desinformatie aan te gaan. Eurocommissaris Thierry Breton meldt op Twitter dat het bedrijf van Elon Musk uit de EU-overeenkomst is gestapt. -
-
PREMIUM
Criminele hackers zoeken steeds nieuwere manieren om op te lichten: "Ook je brievenbus is een doelwit”
-
FILM
STREAMINGTIP. ‘Love to Love You, Donna Summer’: intiem portret van discokoningin
Een nieuwe maand, alweer een sterke docu op Streamz. Dit keer pakt de streamingdienst uit met ‘Love to Love You, Donna Summer’, waarin dieper wordt ingezoomd op het leven van het wereldberoemde disco-icoon. -
Topingenieur verlaat Twitter na debacle met livestream DeSantis: beluister hier ongemakkelijkste momenten
Foad Dabiri, het hoofd van de ingenieurs bij Twitter, verlaat het mediabedrijf. Hij doet dat een dag nadat technische problemen de aankondiging van de presidentscampagne van Ron DeSantis plaagden. -
Mijntelco
Je telecom en energie-/bankzaken in één contract combineren: kom je dan voordeliger uit? Wij maakten de berekening