Illustratiebeeld
Volledig scherm
Illustratiebeeld © Getty Images/iStockphoto

Eén op de drie Belgen kreeg afgelopen maand phishingbericht

Het fenomeen van phishing, waarbij oplichters persoonlijke gegevens zoals bankcodes, kredietkaartgegevens of wachtwoorden proberen te ontfutselen, is tijdens de coronacrisis uitgegroeid tot een algemeen maatschappelijk probleem. Niemand wordt gespaard, zo blijkt uit nieuwe cijfers van sectorfederatie Febelfin. Tegelijk zijn nog te weinig Belgen zich bewust van deze fraudetechniek.

 1. Webshopfraude verviervoudigd in 2020: "Als er geen icoon met een slotje voor de url staat, moet er een belletje rinkelen"
  PREMIUM

  Webshop­frau­de verviervou­digd in 2020: "Als er geen icoon met een slotje voor de url staat, moet er een belletje rinkelen"

  Vorig jaar werd voor 21 miljoen aan webshopfraude gemeld. Dat is vier keer zoveel als in de voorgaande jaren. Fraudeurs overtuigen de consument steeds meer met realistische websites en door de lockdown kende het online shoppen het afgelopen jaar een enorme boost. “Koop daarom enkel bij betrouwbare webshops”, zegt budgetexperte Sara Van Wesenbeeck. Ze vertelt hoe je nep van echt kan onderscheiden en geeft tips om de valstrikken van malafide webshops te vermijden.
 2. Criminele hackers zoeken steeds nieuwere manieren om op te lichten: "Ook je brievenbus is een doelwit”
  PREMIUM

  Criminele hackers zoeken steeds nieuwere manieren om op te lichten: "Ook je brievenbus is een doelwit”

  Hacks, valse vriendschapsverzoeken, onverwachte telefoontjes en aantrekkelijke aanbiedingen: criminelen jagen ermee op almaar meer gegevens en geld. Ongelooflijk hoe creatief mensen met slechte bedoelingen zijn als ze geld uit je zak willen kloppen. Hoe gaan ze te werk en hoe bescherm je jezelf ertegen? “Onderschat het aanpassingsvermogen van zulke criminelen niet”, waarschuwt Inti De Ceukelaire, die criminele hackers telkens een stap voor probeert te blijven.
 1. IJsbeer voelt zich in haar nopjes in bad vol... ijs
  Play

  IJsbeer voelt zich in haar nopjes in bad vol... ijs

 2. Kenny V. werd ten onrechte beschuldigd van pedofilie: "Mijn vriendin vertrok meteen met onze baby”
  Play

  Kenny V. werd ten onrechte beschul­digd van pedofilie: "Mijn vriendin vertrok meteen met onze baby”

iHLN