Doorsnee Belg toch niet zo ‘social’ op online media als wordt gedacht
Uit een grootschalig marktonderzoek blijkt dat amper 69 procent van de Belgen zijn sociale media wekelijks checkt. Vaak wordt dat percentage hoger ingeschat, vooral dan door reclamemakers. Ook andere activiteiten waaronder tv kijken en nieuws volgen, gebeurt minder vaak online via applicaties.
Delen per e-mail
Marktonderzoeksbureau Profacts controleerde de online activiteit van 1.334 Belgen in nauwe samenwerking met BD myShopi en UBA (Unie van Belgische Adverteerders). Uit dat onderzoek bleek dat de leefwereld van de gemiddelde Belg enorm verschilt van die van een marketeer of reclamemaker. Terwijl 94 procent van zulke marketeers wekelijks zijn sociale media controleert, liggen de eigenlijke gebruikscijfers van de Belgen maar liefst een kwart lager (69 procent).
De Belg is niet mee met zijn tijd
Wekelijks duiken er nieuwe online diensten en producten op -vaak in de vorm van een handige app- die ons leven makkelijk horen te maken. Maar daar maakt de Belg voorlopig nog geen gebruik van. Zo worden diensten als Uber (9 procent) en Airbnb (17 procent) in de realiteit maar door een beperkt deel van bevolking gebruikt.
De grote winnaars zijn dan weer Spotify en Netflix die aanslaan bij een breed en divers publiek: een op de drie gebruikt wel eens Spotify en bijna 40 procent gebruikt Netflix om series en films te streamen.
Ook de laatste wearables en gadgets zijn nog niet doorgebroken bij het grote publiek. Zo is maar een zeer klein deel van de Belgische bevolking in het bezit van een VR-bril (4 procent), smartwatch (9 procent) of drone (6 procent).
Digitaal mediagebruik
Ook het mediagebruik geniet niet noodzakelijk een digitale voorkeur. Bijna 70 procent van de Belgen leest wekelijks de krant. En de helft daarvan verkiest ook de helft van de tijd een papieren krant boven digitaal nieuws. Reclamemakers verkiezen dan weer een digitale vorm van de actualiteit. Denk daarbij aan de verschillende nieuwsapplicaties.
Verder kijkt de doorsnee Belg liever live of licht uitgesteld en doet hij minder vaak beroep op streaming- of on demanddiensten zoals Netflix. Zo kijkt de gemiddelde Vlaming twee uur en 50 minuten televisie per dag. En twintig procent van die tijd spendeert men aan de stremmingsdiensten. Bij reclamemakers is dat veertig procent.
Marketeers leven in een hogere versnelling
Tot slot hebben marketeers een drukker leven en vestigen ze zich voornamelijk in stedelijke gebieden. Bovendien wil zestig procent doorgroeien in hun functie, terwijl dat bij de doorsnee Belg amper veertig procent is.
“De levensstijl en het mediagedrag van de marketeer wijkt heel erg af van de gemiddelde Belg”, aldus Tim De Witte van BD myShopi. “Opvallend is dat reclamemakers niet altijd kunnen inschatten hoe hun doelgroep zich gedraagt."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
1
"Gestolen broncode Cyberpunk 2077 en Witcher 3 bij online-veiling verkocht”
Volgens datasecurityplatform vx-underground zou de broncode van Witcher 3 en Cyberpunk 2077 verkocht zijn op een veiling aan een onbekende bieder. De data van de Poolse gamestudio CD Projekt Red werden vorige week bij een ransomware-aanval gestolen. -
Energie
Voor sommige mensen wordt de energiefactuur weer iets duurder
Hebt u ook al gemerkt dat uw energiefactuur sinds 1 januari duurder uitvalt? Daar zijn twee mogelijke redenen voor: de windmolenparken op zee en de afschaffing van de regeling met de terugdraaiende teller. Mijnenergie.be bekijkt hoe dat effect heeft op uw rekening. -
Energie
Dit zijn de grootste energieslurpers in uw huis
Een doorsnee Belgisch gezin betaalt jaarlijks meer dan 1.600 euro aan energie*. Wel 73,5 procent van onze verbruikte energie spenderen we aan de verwarming van onze woning. Enkel in Luxemburg ligt dat percentage nog hoger. Daartegenover staat dat we in verhouding weinig energie verbruiken om de woning te verkoelen en te koken. Mijnenergie.be ging na hoe u die kennis in uw voordeel omzet. -
-
“Facebook en Google naderen deal over betalen Australische media”
De Australische regering nadert een overeenkomst met de Amerikaanse techbedrijven Facebook en Google over het betalen van lokale mediabedrijven voor nieuws. Dat heeft de minister van Financiën van het land, Josh Frydenberg, gezegd. Hij sprak de afgelopen dagen met onder meer topman Mark Zuckerberg van Facebook en Sundar Pichai van Google. -
Energie
7 tips om uw woning veel energiezuiniger te maken
De energiefactuur vertegenwoordigt in veel gezinnen een (te) groot deel van het huishoudbudget. Uw woning energiezuinig maken leidt tot een grotere energie-efficiëntie en is dan ook de beste manier om de kosten serieus te drukken. Mijnenergie.be bekeek de belangrijkste werkpunten. -
“Geestelijk gestoord” en “dom vrouwmens”: anonieme scheldpartijen lokken online amper verontwaardiging uit
Het was je misschien al opgevallen dat onlinesurfers minder snel een blad voor de mond nemen. Scheldwoorden en dreigende taal zijn schering en inslag dankzij de anonimiteit van het web. En reacties op de scheldpartijen blijven uit. Het lijkt wel alsof de onlinewereld onze morele verontwaardiging kaapt. -
Facebook geblokkeerd in Myanmar
Facebook meldt vandaag dat verschillende van zijn diensten verstoord zijn in Myanmar, nadat daar eerder deze week een militaire coup plaatsvond. "We stellen vast dat de toegang tot Facebook momenteel onderbroken is voor bepaalde mensen", aldus een woordvoerder van het sociaal netwerk. "We dringen er bij de autoriteiten op aan om de verbindingen te herstellen."
12 reacties
Mireille Mertens
Roy Coocks
Mario Bocque
Raphael Kerser
Mario Bocque