Volledig scherm
© ANP

De 'schaduwcontactinfo' van Facebook: telefoonnummers die gebruikers niet zelf delen, toch gebruikt voor reclame

internetprivacyFacebook ligt opnieuw onder vuur wegens een privacykwestie, nu blijkt dat het telefoonnummers die dienen voor beveiliging gebruikt voor gerichte advertenties. Het internetbedrijf verzamelt ook zogenaamde 'schaduwcontactinformatie', namelijk telefoonnummers van mensen zonder dat die daarvoor toestemming gegeven hebben of er nog maar weet van hebben. Dit blijkt uit een onderzoek van techblog Gizmodo in samenwerking met onderzoekers van de Northeastern Unverisity en Princeton University.

 1. Facebook, Google en co weten belachelijk veel over jou, maar met deze tips zie je exact wat en beperk je wat je prijsgeeft

  Facebook, Google en co weten belache­lijk veel over jou, maar met deze tips zie je exact wat en beperk je wat je prijsgeeft

  Facebook zit verwikkeld in een privacyschandaal waarbij gegevens van 50 miljoen gebruikers werden gelekt naar Cambridge Analytica. Het Britse politieke onderzoeksbedrijf zou die gegevens hebben bemachtigd via een Facebook-app die naast de gegevens van gebruikers ook data van hun vrienden verzamelde. Veel gebruikers zijn stomverbaasd over de gigantische hoeveelheid persoonlijke gegevens die internetreuzen als Facebook en Google zo opslaan, maar dat heb je voor een groot deel zelf in de hand. Hier vind je enkele praktische tips over de instellingen en hoe je ze aanpast.
 2. Hoe weet je of jouw Facebookgegevens gelekt zijn en hoeveel zorgen moeten we ons maken?
  PREMIUM

  Hoe weet je of jouw Facebookge­ge­vens gelekt zijn en hoeveel zorgen moeten we ons maken?

  Databedrijf Cambridge Analytica blijkt nu ook gegevens van bijna 61.000 Belgen verzameld te hebben via Facebook. Maar wat kan de Britse organisatie daarmee doen en hoe weet je of jouw persoonlijke data gebruikt werden? "In principe moeten wij Belgen ons niet te veel zorgen maken", stellen socialemedia-experts ons gerust. "Maar zet toch niks op Facebook dat je grootmoeder niet zou mogen zien."
 1. Franstalig nieuwsanker krijgt slappe lach tijdens nieuwsuitzending
  Play

  Franstalig nieuwsan­ker krijgt slappe lach tijdens nieuwsuit­zen­ding

 2. "Gelieve de microfoon uit te schakelen": digitale persconferentie loopt niet helemaal zoals gehoopt
  Play

  "Gelieve de microfoon uit te schakelen": digitale persconfe­ren­tie loopt niet helemaal zoals gehoopt

iHLN