Belg kocht vorig jaar vaker online, maar spendeerde minder geld
Door de coronacrisis heeft de e-commerce in ons land een boost gekregen. We kochten met zijn allen maar liefst een derde meer in vergelijking met het jaar voordien, blijkt uit de BeCommerce Market Monitor, een onderzoek uitgevoerd door GfK in opdracht van BeCommerce. De Belgen gaven wel minder uit.
"2020 was het jaar dat de Belg e-commerce definitief leerde kennen", zegt Sofie Geeroms van BeCommerce. "200.000 mensen vonden voor het eerst hun weg naar een webwinkel in het coronajaar, goed voor een stijging van 2 procent. Voornamelijk het gemak van thuislevering - ook voor bijvoorbeeld zware huishoudproducten - heeft de Belg door de coronacrisis kunnen ontdekken." Vooral aankopen binnen de categorieën elektronica en computeraccessoires stegen sterk.
Binnen de dienstensector is de online verkoop dan weer meer dan gehalveerd in vergelijking met een jaar voordien. Waar in 2019 nog voor 6,2 miljard euro gespendeerd werd in de dienstensector, zakte dat in 2020 naar 2,8 miljard euro. De grootste uitgavenposten van de afgelopen jaren binnen die dienstensector - vliegtuigreizen en accommodatie, tickets voor attracties en evenementen en pakketreizen - behoren dan ook tot de zwaarst getroffen sectoren door de coronacrisis.
Meer maar voor minder geld
Hoewel steeds meer online gekocht werd, gaven de Belgen toch minder uit aan e-commerce. In totaal klokt de e-commercesector in 2020 af op 10,26 miljard euro, een daling van 10 procent in vergelijking met 2019.
Gemiddeld kocht de Belg zo'n 15 keer online, goed voor een totaal van 126,8 miljoen aankopen online of een stijging van 12 procent tegenover een jaar voordien. Terwijl de gemiddelde aankoop in 2019 nog 102 euro kostte, zakte die in 2020 tot 81 euro.
Oorzaak is dat er minder werd gekocht in de dienstensector. "Normaal gezien spendeert de consument namelijk de hoogste bedragen binnen de dienstensector. Denk maar aan reizen, vliegtuigtickets, evenementen en festivals die vaak meer kosten dan de producten die men online koopt", verklaart Geeroms. "Deze trend is dan ook heel tijdelijk tot de reis- en evenementensector opnieuw kan opstarten."
Betaalmiddelen
Bancontact blijft het meest gebruikte betaalmiddel online. Zo'n 45 procent van de aankopen gebeurde via deze weg. Op de tweede plaats staat de kredietkaart (25 procent van de online aankopen). De betaalmethode hangt voor een groot deel samen met het bedrag dat betaald moet worden en dus niet met het apparaat waarop de aankoop wordt gedaan. De kredietkaart (101 euro) en overschrijvingen (104 euro) worden opvallend vaker gebruikt voor hogere bedragen dan Bancontact (73 euro).
Tot slot blijkt nog dat een op de drie online aankopen vorig jaar met de smartphone gebeurde. Toch blijft de laptop het apparaat bij uitstek om online aankopen te doen (45 procent).
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobat
Bijverdienen: hier kan je terecht en dit loon mag je verwachten
De inflatie is torenhoog: in maart bereikte ze maar liefst 8,31 procent, aldus Belgisch statistiekbureau Statbel. Enkel in maart 1983 kwam de inflatie met 8,92 procent nog hoger uit in ons land. Heb je nood aan een extra financiële injectie om de eindjes aan elkaar te knopen? Dan biedt een bijverdienste mogelijk een uitweg. Jobat.be geeft een overzicht van de opties. -
Livios
Grotere regenwaterputten in opmars: “Ga meteen voor een put van 10.000 liter”
De klimaatverandering is een realiteit. Zowel periodes van droogte als intense neerslag komen steeds vaker voor. Maart en april waren kurkdroge maanden, waardoor heel wat regenwaterputten in Vlaanderen vandaag leeg zijn. Nu al. Moeten we investeren in grotere regenwaterputten? Bouwsite Livios gaat het na. -
Ninashop
The backpack is back! De mooiste rugzakken voor de lente
De tijd dat je een rugzak enkel op de schouders van festivalgangers spotte, is definitief voorbij. Investeren in een luxueuze leren rugzak geeft net zoveel voldoening als eindelijk die gedroomde designertas aan de haak slaan. The backpack is back, en hij blijft ook voor een tijdje. Ninashop.be ging voor jou op zoek naar de knapste exemplaren -
-
Duizenden websites volgen mee als je online e-mailadres invult
Duizenden websites kijken mee als je op een online formulier je e-mailadres invult, maar toch niet op verzenden klikt. Zonder de toestemming van de gebruiker, leest de website de gegevens. Dat blijkt vandaag uit een grootschalige studie van KU Leuven, Universiteit Radboud en de universiteit van Lausanne. -
social media
Musk: deal kan enkel doorgaan als Twitter garanties geeft over valse accounts
De Amerikaanse miljardair Elon Musk, die op het punt staat socialmediabedrijf Twitter over te nemen, zegt dat die deal enkel kan plaatsvinden als het bedrijf garanties geeft over het aantal valse accounts. -
telecom4
Mobile Vikings start met abonnementen vast internet: hogere snelheden dan bij moederbedrijf Proximus
Mobile Vikings lanceert binnenkort naast zijn abonnementen voor mobiel bellen en surfen ook abonnementen voor vast internet thuis. Dat heeft de telecomoperator, sinds kort eigendom van Proximus, aangekondigd. -
Twitter test tweets voor een kleiner bereik met Circle-functie
Twitter test een innovatie die een basisprincipe van de dienst ondermijnt: met de Circle-functie kunnen tweets alleen in een kleinere kring worden gedeeld. “Niet elke tweet is voor iedereen bedoeld”, rechtvaardigde Twitter dinsdag het voorstel. Twitter Circle maakt het gemakkelijker om vertrouwelijke gesprekken te voeren en nauwere banden op te bouwen met een kleine groep. Er kunnen maximaal 150 gebruikers aan een ‘kring’ worden toegevoegd.