Agoria wil één corona-app om virus te volgen
Met één enkele corona-app kunnen we het virus volgen en klein krijgen. Drieënnegentig procent van de Belgen heeft immers een smartphone. Dat zegt Marc Lambotte, CEO van technologiekoepel Agoria. “De nadruk moet liggen op het volgen van het virus, niet de mensen.”
Delen per e-mail
Een corona-app kan waarschuwen als we in de buurt geweest zijn van iemand die positief getest is. Opsporing en afzondering van wie besmet is, gebeurt zo sneller. "De nadruk moet liggen op het volgen van het virus, niet de mensen", aldus Lambotte.
Hoewel het gaat om een regionale bevoegdheid, pleit Agoria voor één app voor het hele land. De regio's van het land zouden, samen met de Nationale Veiligheidsraad en de 'Data Against Corona'-taskforce, één plan kunnen uitwerken, klinkt het.
Tweede golf
De opvolging van contacten heeft volgens Agoria vooral zin bij de opgang en neergang van een epidemie, of bij een tweede golf. "Een heropflakkering van het virus moeten we echt vermijden. Nu we naar een opstart van de economie gaan, moeten we zo'n app inzetten om sneller te kunnen opsporen en onze gezondheidsdiensten, belast met de fysieke opsporing, te ontlasten", zegt Lambotte.
Verschillende Europese landen, waaronder Nederland en Frankrijk, hebben al aangekondigd dergelijke contact-tracing-apps te zullen uitrollen. Agoria wil wel dat de app onderworpen is aan de Belgische en Europese privacyregels en dat het gebruik ervan op vrijwillige basis gebeurt. "Ons doel is het virus te volgen, niet rond te neuzen in het privéleven van de mensen.”
Ons doel is het virus te volgen, niet rond te neuzen in het privéleven van de mensen
Lambotte is ervan overtuigd dat een contact-tracing-app, in combinatie met grotere testcapaciteit en beter beschikbaar beschermmateriaal zoals maskers, de geleidelijke heropstart van het normale leven zal kunnen versnellen. Maar, zo waarschuwt hij, de app moet compatibel zijn met apps in andere landen.
Datalek
Zorgvuldigheid is in ieder geval op zijn plaats: zo kwam zondag een datalek aan het licht bij een van de zeven Nederlandse corona-apps die in de running zijn om binnen afzienbare tijd grootschalig gebruikt te worden bij onze noorderburen. Tijdens het beschikbaar stellen van de zogeheten broncode is een bestand meegekopieerd met zo’n honderd tot tweehonderd namen, mailadressen en versleutelde wachtwoorden, bevestigde een van de initiatiefnemers van de app COVID19 Alert aan persbureau ANP. Een menselijke fout te wijten aan tijdsgebrek, verklaarde betrokkene Sander de Vries.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobs Sportief aangelegd? In deze jobs zit je zelden op een stoel
Voor sommige sportievelingen is een hele dag op een stoel moeten zitten de grootste gruwel die ze kunnen bedenken. Wil jij ook liever een job waarin je veel kan wandelen, lopen, fietsen of bewegen? Jobat.be ging op zoek naar enkele jobs die ook goed zijn voor je conditie. -
Europese Unie raadt ‘tracing apps’ met geolokalisatie af
Er is geen geolokalisatie nodig om apps te ontwikkelen die mensen waarschuwen wanneer ze in contact zijn geweest met iemand die besmet is met het coronavirus. Dat blijkt uit de Europese toolbox die de lidstaten hebben opgesteld. -
Regering Trump geeft juridische strijd met TikTok niet op
De regering van president Donald Trump geeft haar juridische strijd met de Chinese app TikTok niet op. De overheid heeft vandaag officieel beroep aangetekend tegen een gerechtelijke beslissing in het voordeel van TikTok van eerder deze maand. -
-
China wil coronavirus onder controle houden met app: zo werkt het
Vierenhalve maand na het opduiken van de allereerste patiënt lijkt het nieuwe coronavirus in China onder controle. De lockdownmaatregelen worden beetje bij beetje opgeheven en cruciaal om een nieuwe uitbraak te voorkomen is volgens de Chinese overheid een systeem met digitale QR-codes. De kleur bepaalt je bewegingsvrijheid en gaat van groen over oranje tot rood. -
Youfone gaat in april van start in België op netwerk van Proximus
-
TikToks moederbedrijf ByteDance breidt uit naar gezondheidsindustrie
ByteDance, het moederbedrijf van TikTok, gaat uitbreiden naar de gezondheidsindustrie. Het bedrijf heeft vacatures geplaatst voor binnen het domein van kunstmatige intelligentie (AI) dat helpt bij het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen. Dat meldt vaknieuwssite TechCrunch. -
Kamer denkt na over privacykader voor corona-app: academici vragen dringend publiek debat
De invoering van een app in de strijd tegen het coronavirus moet aan strikte privacyregels onderworpen zijn en het gebruik ervan moet op vrijwillige basis gebeuren. Dat staat in een resolutievoorstel dat Jessika Soors (Groen) in de Kamer heeft ingediend. Het voorstel krijgt alvast de steun van sp.a, CD&V, Open Vld en PS. In een open brief aan de federale regering vragen honderd Belgische academici intussen om dringend een publiek debat te voeren rond de corona-app.
8 reacties
Wendy Vandereyken
Mikey Bman
Freddy Jans
Bert Verlooy
Yves Schellekens