REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS

5G-netwerk Huawei vergroot risico op spionage: "We laten China als een pletwals over ons heen denderen"

De telecomreuzen van ons land, Proximus en Telenet, werken samen met het Chinese Huawei om het felbegeerde 5G-netwerk uit te rollen. Maar dat houdt volgens VUB-professor Jonathan Holslag grote gevaren in, zeker op langere termijn. "We laten ons opnieuw rollen door de Chinezen. Het risico op veiligheidslekken wordt aanzienlijk vergroot. Niet alleen voor overheid en bedrijven, ook voor particulieren."

15 reacties

 • Nordine Frighem

  4 jaar geleden
  Klopt dat bondgenoten ons afluisteren maar China ik zeg het al jaren niet te vertrouwen ! Maar ja politiekers weten het altijd beter en als het maar goedkoop is zijn ze ook verkocht ! De Croo weet het altijd beter zo als zijn vader !!
 • Jef Heffens

  4 jaar geleden
  Holsslag heeft volkomen gelijk. Je moet echt een stommeling zijn om dat niet te weten. De naïviteit in Europa overschrijd alle grenzen. Het is alsof ze hier collectief zelfmoord willen plegen en dat is niet overdreven uitgedrukt.
 • Erwin Lambrechts

  4 jaar geleden
  we zullen nogal wa beter af zijn dan met de dominantie van den Amerikaan die denkt van de wereld te regeren en waar onze politici maar wat al te graag aan meedoen vermits zij alleen er beter van worden en niet den burger
 • Stefanie van Dijk

  4 jaar geleden
  De Russen, Amerikanen, Britten, wij hun, alles bespioneerd elkaar, zou het niet een beetje naïef zijn om te denken dat de Chinezen dat niet zouden doen ... Ben eerlijk, China is een van de weinige landen die het momenteel economisch goed aanpakt, daar zit het gevaar dat ze ons voorbij streven maar moeten we dan gaan zitten bibberen? Beter zorgen dat we zelf sterker komen te staan
 • Pieter Janssens

  4 jaar geleden
  Microsoft - Google - FaceBook en alle andere social media bespioneren ons elk moment en dat zijn geen Chinezen.. ook moeten al die USA bedrijven bij wet hun gegevens delen met de regering. Die zo gezegde anti terreur wetgeving, waarbij alle firma's weten welke reclame ze kunnen zenden.
 1. Moederbedrijf Google trekt 70 miljard dollar uit om aandeelhouders te belonen
  UPDATE

  Moederbe­drijf Google trekt 70 miljard dollar uit om aandeelhou­ders te belonen

  Alphabet, het moederbedrijf van Google, merkt dat bedrijven in Europa na de Russische invasie in Oekraïne terughoudender zijn geworden als het gaat om uitgaven aan advertenties. Niettemin lukte het de onderneming om in het eerste kwartaal weer flink te groeien. Alphabet voelt zich zelfs sterk genoeg om voor 70 miljard dollar (bijna 67 miljard euro) aan eigen aandelen te gaan inkopen en zo aandeelhouders te belonen.
 2. Belgisch wetsvoorstel voor dataopslag is “feitelijk verbod op chatapp Signal” en dat zorgt voor ongenoegen
  privacy
  17

  Belgisch wetsvoor­stel voor dataopslag is “feitelijk verbod op chatapp Signal” en dat zorgt voor ongenoegen

  Chatapp Signal wordt volgens experts mogelijk illegaal door een wetsvoorstel in België. Dat voorstel schrijft voor dat telecomoperatoren en communicatie-apps een bepaalde periode lang gegevens moeten bewaren over hun gebruikers, maar Signal slaat die gegevens nooit op. De app won begin 2021 sterk aan populariteit na ophef rond WhatsApp, de chatapp van Facebook-moederbedrijf Meta. Het kabinet-Justitie benadrukt dat geen enkele dienst data zal moeten bewaren die het niet genereert.
 3. "Ga niet te vroeg naar bed en eet geen chocolade": vijf tips van de slaapspecialist voor een betere nachtrust
  HLN Shop

  "Ga niet te vroeg naar bed en eet geen chocolade": vijf tips van de slaapspeci­a­list voor een betere nachtrust

  Lig jij wel eens te woelen in bed en/of heb je het moeilijk er ‘s ochtends uit te komen? Slaapproblemen kunnen op termijn zwaar doorwegen op je gemoed en gezondheid. Word je geplaagd door een ontregelde nachtrust, schiet psycholoog en slaapspecialist Annelies Smolders te hulp. Met haar groepspraktijk Huis Midori reikt de ervaringsdeskundige slaapexpertise en therapie op maat aan, en dat doet ze nu ook online met de masterclass ‘Beter Slapen’. HLN Shop kreeg alvast vijf helpende tips.

Tech