1. TikTok-CEO: “ByteDance is geen agent van China of enig ander land”, China fel tegen gedwongen verkoop van bedrijf
  5

  Tik­Tok-CEO: “ByteDance is geen agent van China of enig ander land”, China fel tegen gedwongen verkoop van bedrijf

  China zal zich met hand en tand verzetten wanneer het Chinese bedrijf ByteDance zou worden gedwongen om TikTok te verkopen. Dat heeft het ministerie van Handel in Beijing gezegd, kort voor een hoorzitting van het Amerikaanse Congres met CEO Shou Zi Chew. Die laatste verdedigde daar donderdag de dataveiligheid van de app en ontkende beschuldigingen van spionage uit Chinese hoek. “Sinds ik CEO ben van dit bedrijf heb ik nog geen enkel gesprek gehad met vertegenwoordigers van de Chinese overheid”, aldus Chew.
 1. Telenet-aandeel al sinds donderdag geschorst. Wordt het van de beurs gehaald? Zijn er gevolgen voor je factuur?
  PREMIUM
  39

  Telenet-aan­deel al sinds donderdag geschorst. Wordt het van de beurs gehaald? Zijn er gevolgen voor je factuur?

  Na een forse stijging vlak na de opening van de beurs werd donderdagochtend om tien uur het aandeel van Telenet geschorst. Sindsdien is het niet meer mogelijk om het te verhandelen. Dat het al ruim dertig uur duurt op het moment van schrijven, is opvallend en roept vragen op. Gaat het Amerikaanse moederbedrijf Liberty Global Telenet van de beurs halen? En moeten klanten zich zorgen maken? We spreken met Tom Simonts, financieel econoom bij KBC.
 1. Proximus wil telecomprovider Edpnet overnemen: “Dit komt concurrentie niet ten goede”
  Update
  17

  Proximus wil telecompro­vi­der Edpnet overnemen: “Dit komt concurren­tie niet ten goede”

  Met een aanzienlijk bod wil Proximus Edpnet opkopen via de rechtbank. Dat melden verschillende bronnen aan onze redactie en de telecomgigant bevestigt geboden te hebben op Edpnet. De voorlopig onafhankelijke telecomoperator zit in slechte papieren en moest vorig jaar bescherming vragen tegen schuldeiser. De rechtbank moet nu beslissen over het lot van Edpnet. Consumentenorganisatie Test Aankoop vreest alvast voor “het negatief effect op onze portemonnee”.
 2. “De tijd is voorbij dat alleen goedgelovige mensen in de val trapten”: cybercriminelen worden steeds slimmer, experte legt uit hoe je jezelf beschermt
  PREMIUM

  “De tijd is voorbij dat alleen goedgelovi­ge mensen in de val trapten”: cybercrimi­ne­len worden steeds slimmer, experte legt uit hoe je jezelf beschermt

  Computerfraude is een winstgevende business geworden, en oplichters worden almaar slimmer. Zo zijn valse e-mails steeds minder van echt te onderscheiden, en kan je ook WhatsApp-berichten krijgen die lokaal worden verstuurd. Slachtoffers blijven vaak berooid én beschaamd achter, maar Maria Genova (49) dringt erop aan om àltijd klacht in te dienen. “Fraudeurs rekenen erop dat je het zo laat”, zegt ze in Dag Allemaal. Op haar nieuwe website geeft ze advies in de strijd tegen online oplichting.
 1. Vlaamse overheid blokkeert toegang tot TikTok op computers en smartphones van personeel
  19

  Vlaamse overheid blokkeert toegang tot TikTok op computers en smartpho­nes van personeel

  De Vlaamse overheid blokkeert onmiddellijk de toegang tot TikTok op de computers en smartphones van het personeel van de overheid. Dat heeft Digitaal Vlaanderen, het digitaliseringsagentschap van de Vlaamse overheid, beslist op basis van veiligheidsadviezen. Vlaamse overheidsdiensten die zelf hun IT beheren krijgen het advies om dezelfde maatregelen te nemen “en hun medewerkers op te roepen de app te verwijderen”, zo staat te lezen op de website van Digitaal Vlaanderen.
 1. DIGIMETER. Jongeren scrollen tot 80 minuten per dag door TikTok (en worden daar eigenlijk zelf ook gek van)

  DIGIMETER. Jongeren scrollen tot 80 minuten per dag door TikTok (en worden daar eigenlijk zelf ook gek van)

  Sociale mediaplatformen als TikTok en BeReal nemen steeds vaker de plaats in van Meta in de digitale wereld van de jonge Vlamingen. En ze gebruiken TikTok zéér intensief, zo blijkt donderdag uit de Digimeter van onderzoekscentrum imec, dat de digitale gewoontes van de Vlaming bestudeert. Dat gaat gepaard met een bijzondere haat-liefdeverhouding: hoe meer tijd jongeren spenderen op Tiktok, hoe meer ze het gevoel hebben dat ze afhankelijk raken van de app. Ook meer algemeen voelen veel Vlamingen zich ‘smartphone-afhankelijk’.
 1. Meta financiert nieuwe tool die internetgebruikers toelaat naaktfoto’s definitief te verwijderen

  Meta financiert nieuwe tool die internetge­brui­kers toelaat naaktfoto’s definitief te verwijde­ren

  “Eens op het internet, altijd op het internet”: zo klinkt de waarschuwing voor iedereen die zijn of haar leven op het wereldwijde web deelt. Het Amerikaanse Nationale Centrum voor Vermiste en Uitgebuite Kinderen (NCMEC) wil daar samen met Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, verandering in brengen. De twee organisaties komen met een nieuwe tool die internetgebruikers toelaat om expliciete foto’s die ze in het verleden hebben gepost voor eens en voor altijd te verwijderen. De tool moet vooral kindermisbruik op sociale media aanpakken.
 1. Stijn reanimeerde zijn buurman met behulp van YouTube-video, maar werd onderbroken door advertenties
  17

  Stijn reanimeer­de zijn buurman met behulp van YouTube-vi­deo, maar werd onderbro­ken door adverten­ties

  Toen de buurman van Nederlander Stijn onlangs een hartstilstand kreeg, wilde hij hem reanimeren met behulp van een YouTube-video. Maar voordat hij kon beginnen, moest hij eerst nog door twee reclame-video's. Hoe frustrerend kan het zijn? Stijn deelde zijn opvallende verhaal op het professionele sociale medium LinkedIn, onder meer om techgiganten als Youtube op te roepen “aub geen advertenties te laten draaien op zoekbegrippen gerelateerd aan levensbedreigende situaties”. Zijn bericht gaat nu viraal.