Woonproject ‘Dorp aan de Stroom’ krijgt stilaan vorm: oud gemeentegebouw Kerkstraat onder sloophamer

De oude gemeentelijke gebouwen in de Kerkstraat verdwijnen onder de sloophamer.
Kristof Pieters De oude gemeentelijke gebouwen in de Kerkstraat verdwijnen onder de sloophamer.
Een aannemer is bezig met de sloop van een oud gemeentelijk gebouw in de Kerkstraat. De site maakt deel uit van het grootse woonproject ‘Dorp aan de stroom’. In de toekomst zullen er tussen de Schelde en de Kerkstraat 137 appartementen worden opgetrokken. Het RUP hiervoor is momenteel in een onderzoeksfase.

Het gebouw dat momenteel wordt afgebroken werd jarenlang door de gemeente gebruikt als vergaderinfrastructuur voor verenigingen. “Die functie is echter weggevallen”, zegt burgemeester André Van de Vyver (Groen). “Alle verenigingen hebben een volwaardig alternatief gekregen. De afbraak betekent echter niet dat hiermee ook het startschot is gegeven van het nieuwe woonproject”, stelt Van de Vyver gerust. “De procedure die hiervoor moet doorlopen worden, zal nog wel een tijdje in beslag nemen. We wilden het oude gebouw echter ook niet laten verkrotten. De vrijgekomen ruimte zal dus na de sloop braak komen te liggen. In de toekomst zal het wel deel uitmaken van ‘Dorp aan de Stroom’. Het project zal echter in verschillende fasen worden gerealiseerd. De eerste fase is vermoedelijk gesitueerd op de huidige openbare parking in de Kerkstraat. Er zal dan wel eerst een alternatief voorhanden moeten zijn. De nieuwe parking zal worden aangelegd op het einde van de Kerkstraat.”

Heel wat bezwaren

Het RUP ‘Dorp aan de Stroom’ zit momenteel in een onderzoeksfase en vanuit de buurt werden al heel wat bezwaren ingediend. De meeste bezwaren gaan over het verlies aan Scheldezicht bij de bestaande woningen in de Kerkstraat. Het gaat om een site van ongeveer 2,86 ha die de huidige openbare parking, een verlaten voormalige bedrijfssite, een appartementsgebouw met zes appartementen en een gemeentelijk gebouw omvat. Nu het gemeentelijk gebouw onder de sloophamer verdwijnt, rest enkel nog het private appartementsgebouw waarvoor een overeenkomst bereikt moet worden met de huidige eigenaars. Het masterplan voor het hele Scheldefront werd tien jaar geleden al uitgetekend door het gerenommeerde Italiaanse architectenduo Secchi-Vigano. De krachtlijnen hiervan blijven vandaag nog altijd overeind. Het is de bedoeling om de nieuwe woonblokken haaks in te planten op de Kerkstraat en de Schelde. In het bouwprogramma wordt gesproken over vier zogenaamde ‘spines’ of ruggengraten die elk uit twee woonblokken bestaat met daartussen een binnenkoer zodat het geen massieve volumes worden. Op die manier blijft er zicht bestaan op de Schelde vanuit de Kerkstraat.

Het bouwprogramma voorziet vier ‘spines’ of ruggengraten die haaks op de Kerkstraat komen en telkens twee bouwvolumes omvatten.
rv Het bouwprogramma voorziet vier ‘spines’ of ruggengraten die haaks op de Kerkstraat komen en telkens twee bouwvolumes omvatten.

Langs de kant van de Kerkstraat kunnen er handelszaken of kantoren komen op het gelijkvloers. Langs de Scheldeoever wordt in een fietspad voorzien die de missing link vervolledigt tussen het bestaande jaagpad aan de zuidwestelijke en noordoostelijke kant van het park. Parkeerplaatsen voor de nieuwe bewoning komen ondergronds. Ook tussen de gebouwen zal de nadruk liggen op groen en wandelpaden. Het bestaande jaagpad langs de Schelde zal ook worden doorgetrokken tot aan het pad achter de kerk.

Voor de bouw kan beginnen, zal er echter nog heel wat water door de Schelde moeten vloeien. Omdat een groot deel van de site vroeger industriegebied was, zal eerst de bodem nog grondig gesaneerd moeten worden. De eerste steen van de nieuwe gebouwen is dus nog niet voor morgen.

Het grootste stuk van de site ligt momenteel al braak.
Kristof Pieters Het grootste stuk van de site ligt momenteel al braak.
Zicht op de oude gemeentelijke gebouwen vanuit de Kerkstraat.
Kristof Pieters Zicht op de oude gemeentelijke gebouwen vanuit de Kerkstraat.
De sloop is volop bezig.
Kristof Pieters De sloop is volop bezig.
Kristof Pieters
Kristof PietersReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.