Verbouwing van Administratief Centrum in eindfase, nieuw onthaal is klaar voor bezoekers

Burgemeester André Van de Vyver in het nieuwe onthaal waar verschillende themabalies zijn ondergebracht.
Kristof Pieters Burgemeester André Van de Vyver in het nieuwe onthaal waar verschillende themabalies zijn ondergebracht.
Inwoners van Zwijndrecht kunnen voortaan op één plek terecht voor alle gemeentelijke diensten. De verbouwing van het Administratief Centrum zit in een eindfase en het onthaal met een snelbalie, themabalies en gespreksruimten is intussen afgewerkt. Voor het personeel is het ook een grote verandering want niemand heeft nog een eigen bureel.

Het was voor het gemeentepersoneel een zware dobber om te werken tijdens de ingrijpende verbouwingen aan het Administratief Centrum. Het hele gebouw werd bijna volledig gestript. Door de werken te faseren was er geen verhuis nodig maar er moest wel heel wat stof gevreten worden. “Er moet nog één verdieping worden afgewerkt maar tegen het bouwverlof zou alles achter de rug moeten zijn”, zegt burgemeester André Van de Vyver (Groen). Hij en de algemeen directeur zullen dan de enige zijn die nog over een eigen bureau beschikken. Door de samensmelting van de gemeentelijke diensten en het Sociaal Huis was er een hele herschikking nodig. “In samenspraak met de architect hebben we gekozen om enkel nog te werken met flexibele werkplekken”, legt Van de Vyver uit. “We hebben hiervoor de mosterd gehaald bij het Havenbedrijf. Het vraagt natuurlijk een hele mentaliteitswijziging. Mensen kunnen hun bureau niet meer opvrolijken met persoonlijke bezittingen. Ze werken nu op wisselende plaatsen en tijdstippen. De bureaus zijn wel ergonomisch en kunnen automatisch versteld worden in de hoogte. Men kan op een stoel zitten maar ook rechtstaan of zelfs op een hometrainer plaatsnemen. In plaats van een eigen bureau hebben de personeelsleden nu wel lockers waar ze alle persoonlijke spullen in kunnen opbergen.”

Werken kan voortaan zelfs vanop een hometrainer om in beweging te blijven.
Kristof Pieters Werken kan voortaan zelfs vanop een hometrainer om in beweging te blijven.

Voor de inwoners verandert er ook heel wat want alle publieksgerichte diensten zijn nu samengebracht in het Administratief Centrum. “Iedereen moet eerst langs een snelbalie en wordt vervolgens doorverwezen naar een themabalie”, legt de burgemeester uit. “Er zijn voortaan ook aparte en afgesloten gespreksruimten voor dossiers die meer privacy vereisen. Glazen wanden zorgen ervoor dat de veiligheid van de medewerkers gegarandeerd blijft.”

Twee miljoen euro

De verbouwing van het Administratief Centrum kost een slordige twee miljoen euro. “Het gebouw was nog niet zo oud maar destijds werd minder naar duurzaam ruimtegebruik gekeken. Er waren grote vides die nu zijn opgevuld voor extra vergaderlokalen en de collegezaal. Ook in de aanpalende bibliotheek hebben we zo bijkomende ruimte gecreëerd waardoor de cultuurdienst er kan ondergebracht worden.”

De trouwers en jubilarissen moesten tijdens de verbouwingswerken uitwijken naar het oud-gemeentehuis. “Met al het geklop en geboor was het onmogelijk om hier plechtigheden te organiseren maar dat zal binnenkort dus tot het verleden behoren.”

Door de samensmelting met het Sociaal Huis waren er ook gespreksruimten nodig met meer privacy.
Kristof Pieters Door de samensmelting met het Sociaal Huis waren er ook gespreksruimten nodig met meer privacy.
Persoonlijke spullen moeten voortaan in lockers want niemand heeft nog een eigen bureau.
Kristof Pieters Persoonlijke spullen moeten voortaan in lockers want niemand heeft nog een eigen bureau.
Alle bezoekers passeren eerst langs de snelbalie.
Kristof Pieters Alle bezoekers passeren eerst langs de snelbalie.
Eén verdieping moet nog afgewerkt worden en dat moet tegen het bouwverlof rond zijn.
Kristof Pieters Eén verdieping moet nog afgewerkt worden en dat moet tegen het bouwverlof rond zijn.
Een vide in de bibliotheek werd omgevormd tot kantoorruimte voor onder meer de cultuurdienst.
Kristof Pieters Een vide in de bibliotheek werd omgevormd tot kantoorruimte voor onder meer de cultuurdienst.
Alle bureaus kunnen automatisch in hoogte versteld worden. Men kan kiezen om zitten of staand te werken.
Kristof Pieters Alle bureaus kunnen automatisch in hoogte versteld worden. Men kan kiezen om zitten of staand te werken.
Kristof Pieters
Kristof Pieters



Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.