Reglement strooiweide dierenkerkhof onder vuur

Wel herdenkingsmonument voor overleden huisdier, maar niet voor overleden mensen

Het reglement voor de pas geopende dierenbegraafplaats doet stof opwaaien.
Kristof Pieters Het reglement voor de pas geopende dierenbegraafplaats doet stof opwaaien.
“Is een overleden huisdier soms meer waard dan een overleden familielid?” Die vraag stelt gemeenteraadslid Danny Van Hove (N-VA) zich nadat er een reglement is goedgekeurd voor de nieuwe dierenbegraafplaats in Burcht. Daar is namelijk wel een herdenkingsmonument voorzien bij de strooiweide, iets wat op de twee bestaande kerkhoven in de gemeente altijd al geweigerd is. Schepen Bruno Byl (CD&V) gaat het dossier terug op het college brengen.

De oppositie in de gemeenteraad vroeg in het verleden al meermaals naar de mogelijkheid om een herdenkingszuil met naamplaatjes te voorzien bij de strooiweides op de twee begraafplaatsen, maar het gemeentebestuur van Zwijndrecht ging hier nooit op in. Groot is daarom nu het ongenoegen dat deze mogelijkheid plots wél wordt geboden op de pas geopende dierenbegraafplaats. “Bizar”, reageert N-VA-gemeenteraadslid Danny Van Hove. “Een gelijkaardig voorstel van sp.a van enkele jaren geleden om herdenkingszuilen te plaatsen aan de strooiweiden werd toen door Groen en CD&V afgewezen. Men zou zich nog gaan afvragen of een overleden huisdier dan meer waard is dan een overleden familielid.”

N-VA stelde voor om het reglement voor de dierenbegraafplaats een maand uit te stellen en beide begraafplaatsreglementen op dit vlak gelijk te trekken, maar dit voorstel werd weggestemd. Opvallend is dat ook sp.a tegenstemde. “De socialisten volgen hiermee al slaafs hun nieuwe coalitiepartners, en zijn niet te beroerd om hun eigen voorstel af te vallen”, merkt Van Hove nog op.

Misverstand

Schepen van Begraafplaatsen Bruno Byl (CD&V) zit wel verveeld met de tegenstrijdigheid. “We hadden dit vooraf op het college besproken en er was afgesproken om geen herdenkingsmonument te voorzien, maar blijkbaar is het door een misverstand uiteindelijk toch nog door de mazen van het net geglipt”, reageert hij. “Men moet zich daar echter niet teveel bij voorstellen. De bedoeling was dat men een halsbandje met de naam van het dier kon achterlaten aan de houten afboording. Niettemin ga ik het dossier opnieuw voorleggen aan het college en alsnog vragen om dit uit het reglement te laten schrappen zodat men niet kan zeggen dat we twee maten en twee gewichten hanteren.”

Een andere optie is natuurlijk ook een herdenkingszuil plaatsen op de twee ‘gewone’ begraafplaatsen. Die discussie wil Byl echter niet opnieuw gaan voeren. “De strooiweides zijn als sinds eind jaren tachtig in gebruik. Nu plots wel naamplaatjes toelaten, zou oneerlijk zijn tegenover diegene die er tot nu toe zijn uitgestrooid. Bovendien betwijfelen de noodzaak. Wie een plaats wil om een overledene te gedenken, kan kiezen tussen een urnenveld of columbarium. Mensen die zich laten uitstrooien, kiezen dit vaak net omwille van de anonimiteit. Recente cijfers tonen trouwens een spectaculaire stijging aan van het aantal asverstrooiingen. In Burcht hebben we bijvoorbeeld dit jaar nog maar eens zestal concessies verleend voor het columbarium of urnenveld. De rest wordt ofwel uitgestrooid, ofwel neemt de familie de as mee naar huis.”

het reglement voor de pas geopende dierenbegraafplaats doet stof opwaaien.
Kristof Pieters het reglement voor de pas geopende dierenbegraafplaats doet stof opwaaien.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.