Japanse chemiereus investeert 350 miljoen

Het Japanse chemiebedrijf Nippon Shokubai investeert 350 miljoen euro in zijn vestiging in Zwijndrecht. Dat zou tientallen extra jobs met zich meebrengen.

In de vestiging van Nippon Shokubai in Zwijndrecht worden superabsorberende polymeren (SAP) gemaakt, een grondstof die onder meer gebruikt wordt in luiers en maandverband. In Zwijndrecht beschikt Nippon Shokubai over een capaciteit van 60.000 ton per jaar. Die capaciteit wordt nu uitgebreid, tot 160.000 ton per jaar. Er wordt ook geïnvesteerd in een productievestiging voor acrylzuur, de basisgrondstof voor de polymeren. "De investering van 350 miljoen euro brengt ook tientallen nieuwe jobs met zich mee", zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) tevreden. De vestiging in Zwijndrecht, die de Europese hoofdzetel is, werd opgestart in 1999 en telt nu 95 personeelsleden.


Nippon Shokubai is niet het eerste bedrijf dat fors investeert in Zwijndrecht. Dat is te danken aan de groeiende groep chemiebedrijven die er nu al is op de linkeroever. Eerder besliste ook het Japanse Kuraray al om extra te investeren in het bedrijf EVAL, dat polymeren maakt voor de verpakkings- en auto-industrie. Het Japanse Mitsui & Co investeerde dan weer in de ITC Rubis Terminal, gespecialiseerd in chemicaliën en gassen.


"In de jongste vijftien jaar heeft de Japanse chemische industrie voortdurend geïnvesteerd in productie-eenheden in de Antwerpse haven. Japan is de derde grootste economie ter wereld en een belangrijke investeerder en handelspartner voor Vlaanderen", aldus nog Bourgeois. (PKM)