Infopunt rond Oosterweelwerken opent deuren

“Grote bezorgdheid bij pendelaars”

Op grote kaarten en infopanelen kunnen bezoekers van het Infopunt de timing van de Oosterweelwerken volgen
Kristof Pieters Op grote kaarten en infopanelen kunnen bezoekers van het Infopunt de timing van de Oosterweelwerken volgen
In een voormalig winkelpand aan Dorp West heeft BAM een infopunt geopend rond de Oosterweelwerken. De voorbereidende werken zijn al gestart, maar het is pas vanaf de lente van volgend jaar dat er grote hinder wordt verwacht. Vooral bij pendelaars is er bezorgdheid. “85% van de vragen gaat over hoe men zich tijdens de werken van punt A naar punt B kan verplaatsen”, zegt woordvoerder Tim Van der Schoot.

In februari van dit jaar ging de schop in de grond voor de Oosterweelwerken op Linkeroever en in Zwijndrecht. Voorlopig gaat het enkel nog om voorbereidende werken. “Binnen twee weken beginnen de funderingswerken voor de nieuwe park-and-ride”, licht Tim Van der Schoot van BAM toe. “We schatten dat deze tegen de zomer van 2021 gebruiksklaar zal zijn. Het parkeergebouw met 1.500 plaatsen zal wellicht eerder afgewerkt zijn, maar er moeten ook nog parallelwegen worden aangelegd om de park-and-ride te bereiken en De Lijn zal de keerlus van de tram nog moeten verplaatsen.”

De infrastructuur zal dus nog niet klaar zijn voor als de grote hinder op de snelweg begint. “Dat is in de lente van 2019”, vervolgt Van der Schoot. “Vanaf dan kan men zich verwachten aan versmalde rijstroken. Het is vooral over de bereikbaarheid dat mensen zich zorgen maken. Op een infomarkt in Beveren kwamen vorige week 650 mensen af. Het leeft dus onder de bevolking. We stellen trouwens vast dat 85% van de vragen heel concreet gaan over hoe men van punt A naar punt B zal kunnen rijden tijdens de werken. Er zijn in deze regio heel veel inwoners die dagelijks naar Antwerpen pendelen voor werk of school.”

Team van medewerkers

Waar je welke hinder mag verwachten en vooral, hoe de omgeving er zal uitzien, kom je te weten in het gloednieuwe Infopunt dat vandaag de deuren opende in een voormalig winkelpand aan Dorp West. Bezoekers krijgen er tekst en uitleg aan de hand van heldere infopanelen, brochures en een interactieve applicatie en men kan er ook precies volgen wanneer en waar welke werken worden uitgevoerd. Er staat eveneens een team van medewerkers klaar voor vragen.

“Dit zal zeker nodig zijn wanneer de werken van start gaan op snelwegniveau”, beseft burgemeester André Van de Vyver (Groen). “Vanaf dat moment is het persoonlijk beantwoorden van vragen van buurtbewoners noodzakelijk."

De werken op de linkerscheldeoever zullen in totaal vijf jaar duren. Het Infopunt blijft zeker één jaar op zijn huidige locatie. Nadien wordt een verhuizing overwogen naar het werfdorp waar men ook gegidste rondleidingen wil organiseren.

Alle partijen beseffen wel dat het een zware dobber zal worden voor pendelaars. “Men kan best zoveel mogelijk alternatieven zoeken zoals openbaar vervoer en de fiets”, zegt Antwerps schepen Koen Kennis (N-VA). “Momenteel worden de roltrappen en lift van de voetgangerstunnel gerenoveerd en ook het veer zal heel de periode van de werken blijven varen om fietsers over te zetten. Vanaf volgende maand zal dat ook met de Waterbus kunnen. Op langere termijn plannen we ook een fietsbrug over de Schelde, maar dat proces zal natuurlijk iets meer tijd in beslag nemen.”

Ook Zwijndrecht investeert volop in fietsinfrastructuur. “Volgende maand openen we een eerste deel van de fiets-o-strade naast het spoor en ook in Beveren zijn de werken bijna voltooid. Dit zal al een hele stap voorwaarts zijn voor pendelaars uit de regio”, zegt Van de Vyver nog.

Het Infopunt vind je in het centrum van Zwijndrecht, in Dorp West nr 6. Het is open op maandag en woensdag van 14 tot 19 uur.

het Infopunt werd ingericht in een voormalig winkepand aan Dorp-West
Kristof Pieters het Infopunt werd ingericht in een voormalig winkepand aan Dorp-WestReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.