Het Laar ruilt containerklassen in voor fraaie nieuwbouw: “Geen schrik meer dat verwarming plots uitvalt”

Veel lichtinval in de klassen dankzij de grote raampartijen.
Kristof Pieters Veel lichtinval in de klassen dankzij de grote raampartijen.
Amper een jaar nadat de eerste steen werd gelegd, is vrijdag de nieuwbouw ingehuldigd van basisschool Het Laar. De leerlingen van het eerste tot vierde leerjaar zitten voortaan in een fraaie nieuwbouw. De containerklassen zijn weggehaald, maar de oude gebouwen op de campus blijven staan. In 15 jaar tijd zijn er 300 leerlingen bijgekomen.

Het Laar telt vandaag zo’n 600 leerlingen. Die zaten tot voor kort als sardienen in een blik in containerklassen en oude gebouwen die dateren uit de jaren zeventig. Het was de komst van de buitenschoolse kinderopvang Kozze die tot een doorbraak leidde in de bouwplannen van de school. De gemeente kocht een deel van een voetbalveld van de school en met dat extra geld werd de koepel van het gemeenschapsonderwijs over de schreef getrokken om meteen werk te maken van de nieuwbouwvleugel.

“We zijn enorm tevreden met het resultaat”, glundert directeur Marina De Schepper. “De nieuwe klassen zijn ruim en hebben veel lichtinval. Het geheel straalt ook rust uit. Onze leerkrachten merken al een groot verschil bij de leerlingen. Het verschil in comfort is hemelsbreed. We moeten hier geen schrik hebben dat plots de verwarming uitvalt. Ook de ouders kregen de voorbije week al een rondleiding en zijn onder de indruk. De architect heeft bijzonder goed werk geleverd om zo’n mooi gebouw neer te zetten terwijl elke euro twee keer moest omgedraaid worden.”

Opnieuw warme maaltijden

De nieuwbouw werd neergezet aan de straatkant. Hiervoor moest een verouderd gebouw waarin de keuken en de refter waren gehuisvest worden afgebroken. “In de nieuwbouw is er een nieuwe refter met een moderne keuken. Na twee jaar onderbreking zullen we vanaf 1 januari opnieuw warme maaltijden kunnen aanbieden”, vervolgt De Schepper. “De refter is polyvalent. Alle tafels kunnen opgeplooid worden zodat deze dienst kan doen als binnenspeelruimte voor de kleuters bij slecht weer. Verder is er plek voor de administratieve medewerkers én 14 nieuwe klassen voor de lagere school. Alle leerjaren van het eerste tot het vierde beschikken nu over drie klassen. Daarnaast is er nog een zorgklas en een e-point waar leerlingen in klasverband aan de computer kunnen plaatsnemen.”

In een volgende fase wordt er nog een speeltuin aangelegd. Die wordt gedeeld met de buitenschoolse kinderopvang Kozze die in januari klaar moet zijn. De speeltuin zal in het weekend ook voor iedereen worden opengesteld. “Het is mooi meegenomen dat de kinderen van onze school via een paadje recht naar de kinderopvang kunnen wandelen en niet meer de straat op moeten”, vindt de directeur. “Er komt ook nog een wandelweg naar ’t Zwen en de Tassijnsstraat.”

Ook is er voortaan een nieuwe inkom voor de school. Het nieuwe gebouw heeft een grote doorsteek die niet alleen dienst doet als hoofdingang maar ook als schuilplek bij regen. 

De nieuwe hoofdingang doet ook dienst als overdekte speelplaats.
Kristof Pieters De nieuwe hoofdingang doet ook dienst als overdekte speelplaats.
Kristof Pieters
Kristof Pieters
Kristof Pieters



Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.