Fietssnelweg langs spoor bijna volledig voltooid

“Veilig alternatief voor scholieren en pendelaars”

vandaag werd het fietspad officieel ingefietst
Kristof Pieters vandaag werd het fietspad officieel ingefietst
Scholieren en pendelaars kunnen binnenkort gebruikmaken van een nieuwe fietssnelweg van en naar Antwerpen. In Melsele wordt de laatste hand gelegd aan de fiets-o-strade langs de spoorlijn 59 maar in Zwijndrecht is de aansluiting vandaag reeds geopend.

Nog deze maand zal men langs één recht traject kunnen fietsen vanaf Sint-Niklaas tot Antwerpen. Zwijndrecht is al klaar met haar traject en in Beveren worden de laatste afwerkingen gedaan voor de missing link tussen het station van Beveren en de grens met Zwijndrecht. Het nieuw stuk fietssnelweg zal drie meter breed zijn en krijgt een dimbare ledverlichting. Dit wil zeggen dat de openbare verlichting standaard op 20% zal branden en pas 100% als er een fietser of wandelaar passeert. In totaal kost dit stuk van de fietssnelweg 1.135.000 euro.

Zwijndrecht is al klaar met haar deel vanaf de Parmastraat tot aan het kruispunt van de Heidestraat, een investering van 530.000 euro waarvan 80% gesubsidieerd door provincie en Vlaamse overheid. “Het gaat om een traject van 1,6 kilometer”, zegt schepen van openbare werken Bruno Byl (CD&V). “Ook wij kozen voor een breedte van 3 meter. We hebben een akkoord kunnen bereiken met 11 verschillende grondeigenaars maar dat nam natuurlijk wel wat tijd in beslag. We zijn dan ook blij dat het fietspad eindelijk gerealiseerd is. Temeer omdat de tunnel onder de Krijgsbaan intussen al enkele jaren gerealiseerd werd. Fietsers moeten de drukke gewestweg nu niet langer kruisen. Het fietspad is nu al opengesteld maar er moet nog wel LED-verlichting worden geplaatst. Die zal vanaf 23 uur gedimd worden.”

Het fietspad werd donderdagmiddag officieel ingefietst door de burgemeester, enkele schepenen en gedeputeerde Luk Lemmens van de provincie Antwerpen. Ook die laatste is bijzonder tevreden met het resultaat. “De fiets-o-strade F2 Antwerpen-Gent, waarvan dit deel uitmaakt, is nu al befietsbaar tussen Destelbergen en Beveren en als het sluitstuk in Melsele klaar is, krijgt men eindelijk een veilige verbinding met Antwerpen.”

De fiets-o-strade ligt bijna volledig langs de spoorlijn en is hiermee een alternatief voor wie de auto wil inruilen en op een snelle manier met de elektrische fiets naar het werk wil rijden. “Het is echter niet alleen een enorm grote aanwinst voor het woon-werkverkeer maar ook voor de vele middelbare scholieren uit Zwijndrecht die in Beveren naar school gaan”, benadrukt burgemeester André Van de Vyver (Groen). “We voorzien zelf nog een volgende fase tussen de Heidestraat en het station. Er is hiervoor al een woning gesloopt en we hebben al verschillende akkoorden met aanpalende eigenaars. Intussen is er echter een nieuw Fietsvademecum waarbij de voorkeur wordt gegeven aan fietssnelwegen van vier meter breed terwijl we onderhandeld hebben voor drie meter. We zullen nu moeten beslissen of we alsnog voor deze breedte gaan of nieuwe onderhandelingen gaan aanknopen.”

het fietspad is nog maar net opgeleverd maar de fietsers hebben hun weg al gevonden
Kristof Pieters het fietspad is nog maar net opgeleverd maar de fietsers hebben hun weg al gevonden2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Nico Lauwaert

    NGB: Zeer mooi aangelegd enkel op enkele plaatsen kan het nog beter. Wat wel jammer is dat in Beveren de fietser bijna nergens voorrang heeft op de auto wat dus beter en veiliger zou kunnen met enkele kleine ingrepen kan dit opgelost worden.

  • karin vercauteren

    zaaalig