Fietser (57) overleden bij vreemd dodehoekongeval: man wijkt uit voor vrachtwagen en valt op hoofd

Kristof Pieters
Een 57-jarige fietser is maandagochtend om het leven gekomen bij een verkeersongeval met een vrachtwagen op het kruispunt van de Kruibeeksesteenweg en Oeverkant in Burcht. De man moest uitwijken voor een afdraaiende vrachtwagen en kwam ongelukkig ten val op zijn hoofd.

De fietser reed rechtdoor op het fietspad van de Kruibeeksesteenweg en moest plots uitwijken voor een vrachtwagen die rechtsaf de bedrijvenzone Oeverkant indraaide. Het gaat dus om een klassiek dodehoekongeval met dat verschil dat het in dit geval niet tot een aanrijding is gekomen. “Er was geen contact tussen de fietser en de vrachtwagen”, bevestigt burgemeester André Van de Vyver (Groen). “De fietser moest echter uitwijken en kwam hierdoor ongelukkig ten val op zijn hoofd.” Enkele militairen, die in de vlakbijgelegen kazerne van Burcht aanwezig waren, snelden nog ter hulp en begonnen nog met de reanimatie. De hulpdiensten namen het kort daarna over maar voor het slachtoffer kon geen hulp meer baten. Hij overleed ter plaatse. De vrachtwagenchauffeur van een firma uit Geel reageerde erg aangeslagen.

Tot voor kort was het kruispunt uitgerust met verkeerslichten, maar die zijn verwijderd omdat er teveel klachten waren. “De verkeerslichten hadden jammer genoeg een averechts effect”, vervolgt burgemeester Van de Vyver . “We kregen regelmatig meldingen dat fietsers door het rode licht reden als er geen verkeer uit de Oeverkant kwam. Daarom hebben we beslist om de lichten te laten verwijderen.” In dit specifieke geval had een verkeerslicht wel geen enkele invloed gehad op de uitkomst van het ongeval aangezien zowel de fietser als vrachtwagen dan groen licht hadden gehad.

Het slachtoffer is een 57-jarige man uit Kruibeke. Hij was met zijn fiets op weg naar zijn werk in Zwijndrecht.

De politierechtbank zal zich moeten uitspreken over het schuldaandeel van de vrachtwagenchauffeur bij dit ongeval. Hoewel het technisch niet tot een aanrijding is gekomen, kan de bestuurder wel veroordeeld worden. “De fietser moet vrije doorgang krijgen en als hij moet uitwijken is er al sprake van een inbreuk”, zegt Christian Van Hoorebeke, politierechter op rust. “Bij dit soort ongevallen kan er natuurlijk wel discussie zijn of de reactie en het manoeuvre van het slachtoffer in verhouding stond. Dat is dan aan een verkeersdeskundige om dit uit te te zoeken.”

Kristof Pieters
Het kruispunt was tot voor kort uitgerust met verkeerslichten (gele palen op foto zijn een restant) maar ze werden weggenomen omdat ze een averechts effect hadden op de veiligheid.
Kristof Pieters Het kruispunt was tot voor kort uitgerust met verkeerslichten (gele palen op foto zijn een restant) maar ze werden weggenomen omdat ze een averechts effect hadden op de veiligheid.
Kristof Pieters
Kristof Pieters
Kristof Pieters4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rudy van Wayenberge

  “De verkeerslichten hadden jammer genoeg een averechts effect”, vervolgt burgemeester Van de Vyver . “We kregen regelmatig meldingen dat fietsers door het rode licht reden als er geen verkeer uit de Oeverkant kwam. Daarom hebben we beslist om de lichten te laten verwijderen.” Kan het nog gekker? Dan moet je ze net NIET weghalen maar gewoon die fietsers beboeten!!!

 • Luc De Clerck

  Vroeger stonden hier verkeerslichten.

 • Karel Cant

  Ga. 2 jaar geleden hebben ze aan dit kruispunt de verkeerslichten verwijderd. De voorrangsweg voor fietsers aka de lange smalle lijnen zijn hier ook amper zichtbaar. #verkeersveiligheid

 • zina riffia

  Heel veel sterkte voor de nabestaanden. Rip.