Zoon organiseert feestje terwijl ouders op reis zijn, dieven aan de haal met kunstwerken ter waarde van 104.000 euro

Rechtbank Kortrijk
Alexander Haezebrouck Rechtbank Kortrijk
Tijdens een uit de hand gelopen feestje in Zwevegem, dat door de zoon des huizes georganiseerd werd toen zijn ouders op reis waren, zijn twee kunstwerken van Andy Warhol en enkele miniaturen van kunstenaar Guillaume gestolen. Alles samen hadden de kunstwerken een waarde van zo’n 104.000 euro. De beklaagden konden de code van het alarmsysteem ontfutselen toen de jongeman dronken was. Ze riskeren straffen tot achttien maanden.

Een jongeman uit Zwevegem besloot om een feestje te organiseren voor enkele vrienden in de zomer van 2016. Zijn ouders waren op reis dus nodigde hij enkele vrienden uit voor een stevige party. Maar het liep uit de hand en er kwam veel meer volk op af dan hij had gepland. Zo kwam het de drie beklaagden, een 29-jarige man uit Zwevegem, een 28-jarige man uit Avelgem en een man van 33 uit Zulte ter ore dat in de woning dure kunstwerken hingen.

Na het feestje thuis ging de groep ’s avonds ergens anders verder drinken. Op dat moment zagen de dieven hun kans schoon. De zoon merkte de diefstal de dag nadien op toen hij terug thuiskwam. 

Relatiebreuk

Tijdens een huiszoeking op 21 juli 2016 bij beklaagde Jens V. (29) uit Zwevegem, die werd uitgevoerd in een ander drugdossier, werden de kostbare kunstwerken aangetroffen. De jongeman kon niet anders dan bekennen dat hij betrokken was bij de diefstal, maar zei dat hij dat deed in opdracht van het ex-liefje van de jongste zoon van het gezin die nog wroeging koesterde na een pijnlijke relatiebreuk. Volgens het parket is die verklaring ongeloofwaardig. Het ex-liefje werd bijgevolg niet gedagvaard. Twee anderen uit Avelgem en Zulte worden door het parket wel geacht mee te hebben gewerkt aan de diefstal. “Dat blijkt uit het telefonieonderzoek en andere objectieve elementen”, zegt het parket. 

“Toneeltje”

De advocaten van de twee andere beklaagden vragen de vrijspraak en richten hun pijlen wel op het ex-liefje. “Samen met haar huidige partner heeft ze een goed toneeltje opgevoerd. Ze zeiden dat ze niets meer wilden verklaren, omdat ze zoveel schrik hadden van de anderen. Maar op die manier werden ze nooit deftig ondervraagd”, pleitte advocate Nadia Lorenzetti. 

Voor Jens V. vordert het Openbaar Ministerie een celstraf van vijftien maanden. Een andere beklaagde ontkent dat hij iets met de diefstal te maken had. Hij riskeert een celstraf van achttien maanden. De derde was niet aanwezig in de rechtbank. Hem hangt een celstraf van vijftien maanden boven het hoofd. 

Het vonnis volgt op 11 maart. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.