Wie bedenkt naam voor zwembad?

ZWEVEGEM KRIJGT NIEUW SPORTCOMPLEX VAN 13 MILJOEN EURO

Het nieuwe complex telt naast het zwembad ook een fitnesszaal en een cafetaria.
XCR Het nieuwe complex telt naast het zwembad ook een fitnesszaal en een cafetaria.
Tegen de zomer van volgend jaar krijgen de Zwevegemnaren een nieuw zwembadcomplex van dertien miljoen euro. Door de samenwerking met de private partner S&R zal de gemeente jaarlijks heel wat uitsparen aan onderhoud en personeel. Zaterdagnamiddag werd de eerste steen gelegd op de site van hoeve Clarysse.

Dankzij een samenwerking met de stad Kortrijk en de private partner S&R kon het dossier voor het nieuw zwembad in sneltempo voltooid worden. Geen dag te vroeg voor Zwevegem, want de vergunning van het oude bad vervalt eind dit jaar. "We waren geïnteresseerd in een regionaal bad met onder andere Harelbeke en Deerlijk. Voor Deerlijk was er echter geen haast bij en Harelbeke zag liever een nieuw bad op eigen grondgebied. Met Kortrijk kwamen we wel snel tot een akkoord. S&R bouwt zowel het bad in Kortrijk als in Zwevegem en legt de focus in Kortrijk op het recreatieve met een lengte van vijftig meter. Wij gaan voor een diep bad tot drie meter van 25 op 25 meter", licht burgemeester Marc Doutreluingne (Gemeentebelangen) toe.

Burgemeester Doutreluingne mocht de eerste steen leggen.
XCR Burgemeester Doutreluingne mocht de eerste steen leggen.

Besparing

Het sportcomplex krijgt tien zwembanen en een beweegbare bodem van meer dan driehonderd vierkante meter, wat het mogelijk maakt om flexibel om te gaan met een diepte van nul tot drie meter. Het nieuwe zwembad zal dertien miljoen euro kosten en wordt betaald door S&R, die een Vlaamse subsidie krijgt van 750.000 euro. Daarnaast zal de gemeente dertig jaar lang een jaarlijkse bijdrage betalen van ongeveer een miljoen euro. "Dat is minder dan de jaarlijkse kost van ons oud zwembad. Bovendien neemt S&R ook het beheer over van het oude bad, dat verbouwd wordt tot nieuwe sporthal. Heel wat gemeentepersoneel van de sportdienst zal vanaf volgend jaar werken voor een private ondernemer. We hebben steeds geopperd dat er geen naakte ontslagen zouden vallen. De andere personeelsleden krijgen een andere functie. Slechts een paar van de 34 personeelsleden kiezen voor een andere job."


Het afgeslankte personeelsbestand betekent meteen een forse besparing voor de gemeente. "En door de samenwerking met Kortrijk wordt er maar één directeur aangeduid voor de twee baden samen", weet Mieke Depoortere, diensthoofd sport.

Prijsstijging

Oppositiepartij CD&V betreurt wel de forse verhogingen van de nieuwe tarieven. "De toekomstige tarieven worden een flink stuk duurder dan de huidige, afhankelijk van de leeftijd zelfs een verdubbeling of meer. Wij kunnen ons daarom niet verzoenen met de tarieven voor gezinnen en vragen de gemeente om bij te passen. Daarnaast hopen we dat S&R toch tenminste een glijbaan wil bouwen", vertelt fractieleider Eliane Spincemaille (CD&V).

Wedstrijd

De gemeente koppelt ook een wedstrijd aan het nieuwe bad. Voor 15 oktober kunnen inwoners een nieuwe naam bedenken voor het bad. Het nieuwe zwembadcomplex telt naast het bad met kinderbad en recreatief bad met warme lagune ook een fitnesszaal van meer dan vierhonderd vierkante meter en een cafetaria met terras en ligweide. In de zomervakantie van 2018 gaat het nieuwe bad open.