Werknemers Dramix (Bekaert) voeren stil protest tegen aanslepende onderhandelingen voor sociaal plan

Donkere wolken boven Dramix, de afdeling van Bekaert in Moen, die straks helemaal dicht moet. De werknemers creëerden vandaag een symbolische begraafplaats aan de ingang van het bedrijf.
RV Donkere wolken boven Dramix, de afdeling van Bekaert in Moen, die straks helemaal dicht moet. De werknemers creëerden vandaag een symbolische begraafplaats aan de ingang van het bedrijf.
Aan de fabriek van Dramix, de Bekaert-vestiging in Moen die straks dicht gaat in het kader van een grootschalige herstructurering bij de staaldraadproducent, is dinsdag een symbolisch kerkhof gecreëerd. De kruisjes en houten grafzerken zijn bedoeld als stil protest.

Behalve de goed opgevolgde 24-uren staking van eind maart, vlak na de aankondiging van de herstructurering, heeft het personeel van Bekaert nog geen actie gevoerd. De aankondiging dat er 281 jobs moeten verdwijnen, is nochtans hard aangekomen in de getroffen afdelingen. In Moen was de verbijstering zelfs compleet: de afdeling Dramix, waar staalkoord geproduceerd wordt om beton mee te verstevigen, gaat er immers helemaal dicht. Zeventig mensen verliezen hun werk.

Bij de kruisjes, symbool voor telkens één werknemer, werd ook een gedenksteentje geplaatst.
RV Bij de kruisjes, symbool voor telkens één werknemer, werd ook een gedenksteentje geplaatst.

Zoveel mogelijk jobs redden

Begin april zaten vakbonden en directie een eerste keer rond de tafel voor een verkennend gesprek, met de bedoeling om zo snel mogelijk een goed sociaal plan op tafel te leggen. Sindsdien vonden vier overlegmomenten plaats, op 14 en 21 mei zijn er opnieuw gesprekken. “We hebben heel wat informatie gekregen over de intentie van Bekaert tot herstructurering en over de toekomst van het bedrijf in België”, zegt Steven Van Eeckhoutte, provinciaal secretaris voor ABVV-Metaal in West-Vlaanderen. “Die gegevens worden door ons verder geanalyseerd met de bedoeling om alternatieven voor te stellen. Op die manier hopen we zoveel mogelijk jobs te redden.”

De afdeling Dramix in Moen, waar 70 mensen werken, gaat helemaal dicht.
Hans Verbeke De afdeling Dramix in Moen, waar 70 mensen werken, gaat helemaal dicht.

RIP Bekaert Moen

Voor de zeventig personeelsleden van Dramix in Moen gaat het overleg niet snel genoeg en dus kozen ze voor een stil protest aan de toegangspoort van het bedrijf langs de Verzetslaan. Ze hingen enkele spandoeken op met niet mis te verstane boodschappen. In een strook gras voor het bedrijf maakten ze een begraafplaats met houten kruisjes en zelfs een grafzerk. Op elk kruisje staat de naam van een werknemer, met onder meer het jaar waarin hij of zij in dienst is getreden. De actie zorgt voor een opmerkelijk zicht en is bedoeld om de druk wat te verhogen bij het onderhandelen van een sociaal plan.

Er werd zelfs een heus houten grafzerk geplaatst.
RV Er werd zelfs een heus houten grafzerk geplaatst.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.