Voormalige OCMW-voorzitter neemt krantenwinkel over die haar moeder opstartte: “Het voelt als thuiskomen”

Kaat Defoirdt (51) serveert in haar krantenwinkel ‘Kaffie en Boukskies’ ook koffie en soms taart en soep.
Henk Deleu Kaat Defoirdt (51) serveert in haar krantenwinkel ‘Kaffie en Boukskies’ ook koffie en soms taart en soep.
Kaat Defoirdt (51), voormalig OCMW-voorzitter en huidig gemeenteraadslid voor N-VA, heeft in Otegem krantenwinkel ‘Kaffie en Boukskies’ geopend. Ze kreeg de kans om de krantenwinkel over te nemen die haar moeder destijds opende, en die ze zelf uitbaatte tot haar dertigste. “Het voelde aan als thuiskomen”, zegt ze.

Julienne Tjoens, de moeder van Kaat Defoirdt, startte in 1983 met de boekshop in Otegem. “Ik heb er als tiener nog een leuke tijd gehad”, vertelt Kaat. “Op mijn twintigste heb ik de zaak overgenomen. Ik heb er altijd met veel plezier achter de toonbank gestaan, maar 10 jaar later, op mijn dertigste, heb ik de zaak opnieuw overgelaten. Ik wilde graag ook nog iets anders doen in mijn leven, en het moment leek geschikt. Ik heb toen voor een bedrijf in Menen 13 jaar lang de belettering (de letters op de reclamefolders of op de etalage bijvoorbeeld, nvdr.) ontworpen .”

Zelfstandige worden

Kaat Defoirdt was OCMW-voorzitter tijdens de vorige legislatuur. “Toen we na de vorige verkiezingen in de oppositie belandden, moest ik op zoek naar een nieuwe job. Ik wilde écht nog iets als zelfstandige uitbouwen, maar wist niet goed wat. Een beletteringsbedrijf was nog iets voor mij geweest, maar dat was financieel niet haalbaar. Die machines kosten heel wat, en mijn carrière is niet lang genoeg meer om die investering nog te doen.” Kaat hoorde plots via via dat er een nieuwe uitbater gezocht werd voor de krantenwinkel die haar mama destijds had opgestart. “De voorbije jaren zijn er verschillende uitbaters de revue gepasseerd, die er elk wat hun eigen toets aan hebben gegeven. De laatste dame heeft er bijvoorbeeld 8 jaar lang ‘het strijkhuisje’ uitgebaat: de krantenwinkel combineerde ze met de strijk doen voor gezinnen.” 

Otegem had nood aan een ontmoetingsplaats. Sommige mensen voelen misschien een drempel om alleen een café binnen te stappen. Ik hoop dat die drempel er hier niet zal zijn

Kaat Defoirdt

Ontmoetingsplaats

Kaat liet zich hierdoor inspireren en kwam zo op het idee voor Kaffie en Boukskies. “Je vindt hier alles wat je in een doorsnee krantenwinkel vindt, alleen kan je ook terecht bij mij voor een kop koffie of iets anders. Op sommige dagen voorzie ik taart of soep. Otegem had daar nood aan, vind ik, aan een sociale ontmoetingsplaats. We hebben hier inderdaad wel een café. Sommige mensen voelen misschien wel een drempel om alleen een café binnen te stappen. Ik hoop dat die drempel er hier niet zal zijn.”

Weinig veranderd

Lang heeft het niet geduurd eer Kaat gewend was aan haar nieuwe werkplek. “Hoewel er 21 jaar over gegaan is, voelt het nog altijd een beetje als mijn thuis. Erg veel was hier niet veranderd. Intussen heb ik het wel wat gezelliger ingericht, met wat zetels enzo, zodat de mensen het hier naar hun zin hebben.” De mama van Kaat is twee jaar geleden gestorven. “Ze heeft het dus niet meer geweten dat ik haar winkel opnieuw heb overgenomen. Jammer, inderdaad. Ze was héél fier geweest, dat ben ik zeker.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.