Voltage wil van naaktfouilles af: “Tijd om die wet in vraag te stellen”

Veel sfeer op Voltage
Simon Leloup Veel sfeer op Voltage
I Love Techno-bedenker en ondernemer Peter Decuypere uit Kortrijk kreeg de voorbije dagen heel wat getuigenissen over naaktfouillering op festivals. Het gebeurt ook op Voltage in de vroegere Transfo-elektriciteitscentrale in Zwevegem. “We vragen om die wet in vraag te stellen en er nationaal een debat over te voeren”, zeggen organisatoren Steven Van Belle en Tijs Vandenbroucke. “Want naaktfouilles geven een naar gevoel. En het kan iedereen overkomen.”

De politie ging zaterdag tot enkele naaktfouilles over, op Voltage. Wanneer een drugshond er een festivalganger uitpikt en er bij die man of vrouw niet meteen drugs gevonden worden, kan er beslist worden om tot zo’n naaktfouille over te gaan. Discreet, in een afzonderlijke ruimte en altijd man bij man en vrouw bij vrouw, maar toch. “Het is niet meer van deze tijd”, vinden Steven Van Belle en Tijs Vandenbroucke. “Want een drugshond haalt gemiddeld slechts twee op de tien personen correct uit. De anderen hebben geen drugs bij zich. Het kan met andere woorden iedereen overkomen, of je nu drugs bij hebt of niet. Het heeft een impact op de beleving van bezoekers, want een leuke start van een festival is het niet. En het geeft een naar gevoel. We pleiten niet voor de legalisering van harddrugs. Maar het kan niet dat festivals, waar er al een totale nultolerantie naar drugs toe is, zo extra geviseerd worden. Want wie drugs op zak heeft en een minnelijke schikking betaalt (dat waren er zaterdag 66 op Voltage, red.), moet ook zijn of haar festivalbandje inleveren. En mag dus niet binnen. Dat is voor ons al erg genoeg, als straf.”

De setting was bijzonder
Simon Leloup De setting was bijzonder

Geen vechtpartijen

Voltage is dit weekend goed voor 7.000 bezoekers. Dat zijn er 1.000 meer dan vorig jaar. “Van Nieuw-Zeeland tot Zuid-Korea, uit alle landen van Europa, ze komen echt van overal”, zeggen de organisatoren. “Wat leuk is voor het pittoreske Zwevegem. Het optreden van Ben Klock zaterdagavond, een van de grootste technodj’s van de wereld, was top. De sfeer zat heel goed, het was de kers op de taart. Incidenten zijn er niet. Er zijn nooit vechtpartijen op Voltage. We hebben alles netjes onder controle. Ook de wind op zaterdag deerde ons niet. Dankzij het voorzien van extra ballast bij enkele structuren en een rondgang met de brandweer, om zeker te zijn dat het allemaal goed zat.”

De vroegere elektriciteitscentrale straalt veel sfeer uit
Simon Leloup De vroegere elektriciteitscentrale straalt veel sfeer uit
Rookeffecten ontbreken niet
Simon Leloup Rookeffecten ontbreken niet
Ook het licht op Voltage is speciaal
Simon Leloup Ook het licht op Voltage is speciaal
Er wordt stevig gedanst op Voltage
Simon Leloup Er wordt stevig gedanst op Voltage4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • SOFIE DEMEESTERE

  Pardon? Naaktfouille als men niets op de persoon vindt?? Het zou bij mij niet pakken !

 • Regis Desmet

  Het zal waarschijnlijk geen festival organisatorke zijn die gaat bepalen wat de politie al dan niet of wel gaat doen, goed werk van de politie, doe zo voort in de strijd tegen een zware criminaliteit, dealers en gebruikers

 • Willem van Gullik

  Ik pleit voor veel meer naaktfouilles. Kan al velen afschrikken. Het is goed genoeg geweten dat die lui drugs binnensmokkelen in hun vagina of onder de ballen gekleefd. Hoe ga je anders die vuiligheid opsporen indien naaktfouille niet mag? Afschaffen? Dat is hetzelfde als carte blanche geven aan deze criminelen.

 • GABRIEL DELEU

  Op veel van die festivals looptmen halfnaakt rond......