Verdachte blijft overval op notaris ontkennen

Een 23-jarige jongeman uit La Louvière die er van verdacht wordt betrokken te zijn bij de gewelddadige inbraak bij notaris Bernard Denys uit Avelgem vorig jaar bleef gisteren voor de rechter ontkennen. Zijn DNA op een ijzeren staaf die bij de inbraak is gebruikt, blijft het enige harde bewijs.

Op 23 februari vorig jaar betrapte de notaris in alle vroegte inbrekers die in zijn kantoor langs de Oudenaardsesteenweg met een slijpschijf zijn brandkast probeerden open te breken. De vier daders sloegen op de vlucht maar toen de notaris hen filmde met zijn gsm keerden ze zich tegen hem. De notaris moest tal van slagen en schoppen incasseren. Op dat moment passeerde Stijn Carteur (35) uit Heestert (Zwevegem). Hij aarzelde niet en snelde ter hulp. De inbrekers spoten echter meteen pepperspray in zijn gezicht en sleurden hem uit de wagen. Daarna sloegen ze op de vlucht.


Een DNA-spoor op een ijzeren staaf in het notariaat leidde de speurders naar Salvatore T. uit La Louvière. Eind september vloog hij een maand in voorhechtenis. Hij ontkende zijn betrokkenheid, maar kon niet echt een sluitende verklaring geven voor de aanwezigheid van zijn DNA op de gebruikte koevoet. Maar omdat er geen andere harde bewijzen zijn, twijfelt ook de openbare aanklager aan zijn betrokkenheid. "Volgens zijn vriendin was hij de hele nacht thuis, hij heeft geen financiële problemen of ander motief", motiveerde de advocaat van de Siciliaan zijn vraag tot vrijspraak. Stijn Carteur woonde de zitting bij en vroeg, net als de notaris, een schadevergoeding. "Het ziet er niet goed uit", besefte Stijn nadien. "Wellicht zal hij vrijgesproken worden. Ik kan hem niet herkennen want kreeg meteen pepperspray in de ogen én het was donker. Toch zou ik de volgende keer op precies dezelfde manier reageren." Stijn kreeg van de procureur een schouderklopje voor zijn tussenkomst. "Anders was de notaris wellicht nog veel zwaarder toegetakeld", klonk het. Vonnis op 28 november. (LSI)