Personeel Bekaert keurt sociaal plan goed, na aangekondigde ontslagen

Het personeel van Bekaert heeft het akkoord dat vakbonden en directie bereikten omtrent het sociaal plan voor de 125 aangekondigde ontslagen, goedgekeurd.
Henk Deleu Het personeel van Bekaert heeft het akkoord dat vakbonden en directie bereikten omtrent het sociaal plan voor de 125 aangekondigde ontslagen, goedgekeurd.
Het personeel van Bekaert heeft het akkoord dat vakbonden en directie bereikten omtrent het sociaal plan voor de 125 aangekondigde ontslagen, goedgekeurd.

“Deze morgen zijn de directie en de werknemersvertegenwoordigers van Bekaert samengekomen om de finale akkoorden te ondertekenen”, zegt vakbondsman Steven Van Eeckhoutte (ABVV Metaal). Hij vat de essentie van het akkoord samen. “In het plan worden enkele maatregelen opgenomen om het aantal naakte ontslagen te verminderen. Zo wordt een aantal vacatures specifiek opengesteld voor werknemers wiens job bedreigd wordt. Daarnaast worden bepaalde vormen van vrijwillig vertrek gestimuleerd, zoals de aanvraag van SWT-herstructurering, het verhogen van de drempels om tijdskrediet op te nemen, om zo bijkomende vacatures te creëren. Voor de medewerkers voor wie geen alternatief voor gevonden wordt, komen er begeleidende maatregelen zoals een outplacementbegeleiding, een activeringspremie volgen anciënniteit en een trajectpremie.” De komende weken zal duidelijk worden wie zijn job verliest bij Bekaert en wie mag blijven.

Het personeel kreeg maandag de kans om over het akkoord dat de directie en de vakbonden bereikten te stemmen. 75 procent van de stemgerechtigde medewerkers nam deel aan de stemming. 88 procent van hen stemde vóór, 12 procent stemde tegen. Staaldraadfabrikant Bekaert kondigde eind mei al aan dat het zo’n 250 jobs wilde schrappen bij een herstructurering. De fabriek in Moen wordt gesloten, en de productie verhuist naar Tsjechië. Uiteindelijk zijn het er 125 geworden:  95 arbeiders zullen slecht nieuws krijgen, net als 30 bedienden.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.