Lessen wijken voor kermiskoers

Sint-Niklaasinstituut ligt langs circuit 'Grote Prijs Marcel Kint'

Dirk Breughe, voorzitter Dirk Declercq en Jef Cloet op het kruispunt van de Otegemstraat met de Bekaertstraat waar vele leerlingen het parcours dwarsten richting park.
Foto Anckaert Dirk Breughe, voorzitter Dirk Declercq en Jef Cloet op het kruispunt van de Otegemstraat met de Bekaertstraat waar vele leerlingen het parcours dwarsten richting park.
687 leerlingen van het Sint-Niklaasinstituut in Zwevegem krijgen maandagnamiddag vrij. Hun school ligt langs het parcours van de koers 'Grote Prijs Marcel Kint'. Vorig jaar dwarsten ze de afgesloten straat, zelfs als er renners in aantocht waren. Alle lessen worden reeds woensdagnamiddag ingehaald.

De 67ste editie 'Grote Prijs Marcel Kint' op maandag 15 september moet een mooie afsluiter worden van een feestweekend in het teken van de 100ste verjaardag van Marcel Kint en Dorp van de Ronde 2015. De veiligheidsvoorschriften zijn strenger geworden. Vorig jaar waren er klachten van seingevers en toeschouwers omdat leerlingen van het Sint-Niklaasinstituut in de Sint-Niklaasstraat het parcours na schooltijd dwarsten op momenten dat er in renners in aantocht waren. "Dat willen we vermijden. We klopten daarom aan bij de school. De directeur begreep onze bezorgdheid en beloofde een oplossing", vertelt Dirk Breughe van het comité.


"De koers is een pak groter geworden. Door een wijziging van het parcours wordt onze school in de vestiging in de Sint-Niklaasinstituut bijna volledig ingesloten", bevestigt directeur Darline Vanneste. "Leerlingen geraken moeilijk thuis na schooltijd. Voor de ouders is het niet evident om hun kind van school te halen. Daarom besloten we om de lessen van maandagmiddag te verplaatsen naar woensdagnamiddag."


De school telt nog een tweede vestiging in de Stedestraat die buiten het parcours valt.


"We kunnen het niet maken dat de ene leerling wel naar school moet en de andere niet. Daarom geldt de maatregel voor beide scholen. Dertig leerkrachten geven les in beide vestigingen. Voor hen zou het praktisch niet haalbaar zijn indien er wel lessen waren in onze tweede school. Voor de volgende schooljaren bekijken we of er andere alternatieven voorhanden zijn."


Volgende woensdagnamiddag wordt een wettelijke schoolnamiddag voor de 687 leerlingen. Een voetbaltraining of muziekles geldt niet als excuus om weg te blijven. "De studie duurt tot 18 uur, maar leerlingen kunnen die laten vallen als de afwezigheid gewettigd wordt met een briefje van de ouders", voegt directeur Vanneste er nog aan toe.

Subsidies

De renners starten om 14.15 uur in de Otegemstraat. Vier uur later arriveren ze in dezelfde straat. Ze leggen 166 kilometer af in 16 ronden. Er is een prijzenpot van 5.395 euro. "Vanaf volgend jaar hopen we op meer subsidies van Zwevegem en we willen meer grotere bedrijven aantrekken als sponsor. De kermiskoers in Gullegem krijgt met 15.000 euro subsidie het tienvoud van wat wij krijgen van de gemeente. Dat kan beter", vindt Dirk Breughe.